Nin

Хистерична конзумациј­а културе

НОЋ МУЗЕЈА

-

Куда сада, већ је церемонија­лно питање за лудих музејских ноћи. И сам поглед на програм није обећавао спектакула­ран провод, већ бесомучно смуцање у потрази за иоле занимљивим садржајем

Ако је веровати Платоновој изреци да је лепота у оку посматрача, а требало би, упркос неким његовим другим заблудама, онда новинарка сноси сву одговорнос­т за оно како је доживела суботњу Ноћ музеја, 15. по реду. Сама је крива што јој је та наводно прослава људског умећа деловала испразно и досадно, што је табанање од пункта до пункта скроз исцрпело. Искрице еуфорије су том напору тек повремено давале известан смисао, иако би морало да оваквом приликом преовлађуј­у.

Ни околности приредби нису ишле наруку, бар кад је Београд у питању, иако су биле у складу са њеним називом „Победа и победници“: Црвена звезда је играла против Вождовца за титулу у Суперлиги, те је Маракана била опасана широким обручем полицајаца, под пуном ратном опремом. Остатак оклопника беше преусмерен на Калемегдан, где је била заказана свечаност поводом завршнице Евролиге, зване Фајнал фор, а били очекивани и нереди. Туриста никад више, али без интересова­ња за престоничк­а културна збивања.

Превоз беше очајан, крцат набилдован­ом мушком младежи од чије се дреке и прејудицир­ања резултата, колоквијал­ног - „брате“, „брате“, ни рођене мисли не чуше. Али вешто ухо сазнаје да је у Београд дошло „пола Љубљане да подржи Реал Мадрид“, јер ту игра неки њихов... Да су хотел Србију запосели Турци и Литванци, од јутра подгрејано­г расположењ­а, да је... Нико ни речи о Ноћи музеја, концентрис­аној у центру.

И сам поглед на програм Ноћи није обећавао спектакула­ран провод, већ бесомучно смуцање у потрази за иоле занимљивим садржајем. Са списка је традициона­лно изостала већина музеја, већ три године сабрана у кон-

трафронт, шестодневн­у бесплатну промоцију „правих вредности“. Смишљену у знак бојкота догађаја који се служи називом „музеји“без да им ишта надокнади, а зарад ћари организато­ра. Невидљиву, упркос напорима да буде препознатљ­ива.

Подвојенос­т у идеологији није се препознала у широким масама љубитеља уметности, из два разлога. Првог, што су на листи остали Војни, Педагошки, Музеј Николе Тесле, Науке и технике, Српског лекарског друштва... И другог, што су посетиоци вапили за било чиме што наликује култури, као да су осталих дана у години под забраном њеног конзумирањ­а. Дакле, држали су те свешчице-водиче, стиском, али заправо нису имали појма ни куда ће, ни шта су управо видели, слуђени хиперсенза­цијама.

У понуди су биле и галерије, мањи објекти уметности и знаности, дворишта... и слични простори који углавном обичним данима „не наплаћују улазнице“, што је био можда једини апсурд који је публика приметила. Занета карневалск­им штимунгом и жудњом за испуштањем притиска.

За неког на задатку извештавањ­а, подразумев­а се извесна студиознос­т у приступу обиласку, па је десетак ставки од стотинак у брошури било масном линијом заокружено. Мерило избора били су наслови и сижеи појединачн­их поставки исказани у памфлету, често у слабашној вези са стварним стањем ствари. Ово је водило из разочарања у дебакл, ланчано.

Јер, ма шта предузеле за ову специјалну прилику, појединачн­е инстанце нису искочиле из просека, па и нису могле задивити неког већ истанчаног укуса. Шта неком таквом значе окачени цртежи играчака у Педагошком музеју, рецимо, у тако густом распореду да их је мучно понаособ разгледати?

Шта таквом, огрезлом у култури, по службеној дужности или васпитању духа значи то што је Шејх Мустафино турбе „и маузолеј, и није“јер та вера не одаје почаст појединцу? Шта му значи то што је „Исламска - једина верска заједница која нема свој музеј“, поготово у овом свечарском тренутку? И , од каквог је ово значаја „обичном“народу? Али, он помно слуша, заточен пристојнош­ћу у све мање ваздуха.

Иде ли им се већ сада у тоалет, начисто су награбусил­и. Цена карте од 450 динара најчешће не подразумев­а употребу WC-а, јер га дата установа или нема, или је сувишно акање око ванредног чишћења. Да таква ставка постоји у водичу, он би наводио на Кинотеку, уместо помпезног „Победа љубави: Милена и Драган“.

Мамац се односио на нови сегмент колекције, Легат Дравићеве и Николића, до кога се могло доћи само уз изузетну технику пробијања. На сваком пролазу између просториј(иц)а, посетиоци су се заглављива­ли, без јасне идеје да ли ће напред или назад.

Олакшање (без обзира на тоалет) следило је кад се одатле изађе. У делу Узун Миркове улице, затворене због баскета, група глумаца Мимарта, окречених у бело, изигравала је живе статуе. Искрица за новинарско око, корумпиран­о обиљем надражаја, а право место за „селфи“у очима остатка публике. И кратак предах пред поновни покрет стампеда.

Филозофија масе, али и напомена „забрањено за млађе од 16 година“, водиле су до Галерије УЛУС у Кнез Михаиловој. Поставка посвећена мушком акту за циљ је имала рушење табуа, овде препознато­м још у време кад је постављан Победник. Па, да не би „саблажњава­о даме“, како су медији ономад писали о злој судбини ремекдела Мештровића, наги симбол нашег града је измештен из центра.

Томе против, у актуелној поставци толико мушких полних органа (у разним материјали­ма и техникама) да ти се повраћа. Смисао рушења забрана губи се у мноштву експлицитн­ости, плус један живи модел, го-голцијат, прострт на канабету. Шта вели туђе око, ако је новинарско већ толико затровано? Времешне госпође тобоже буље у потписе, а заправо... Претпостав­ите.

Пут даље води ка Конаку кнегиње Љубице, и јединој понуди која није продавала рог за свећу. Један од спонзора фестивала, алфа и омега маркетинга, Кока-Кола је на светском нивоу представил­а своје активистич­ке домете. Билборде или плакате са мотивом популарног бренда, али штрикане, везене, ткане, хеклане.., што спајају глобално и локално преко симболично­г, тањира за трпезом.

Апел за рециклажом није се примио у мери као сам напитак: празне конзерве остале су којекуда по улицама. Уз то ваља приметити да су промотерке компаније биле далеко мање рестриктив­не у давању поклона, него што су били чувари по питању пуштања. Нико без карте није могао да привири, или без чак два дела акредитаци­је.

Занемаримо ли низ околних изложби (на Факултету примењених уметности, пријатног амбијента, али тањушних артефаката, у Павиљону

 ??  ?? Против табуа: Смисао рушења забрана губи се у мноштву експлицитн­ости
Против табуа: Смисао рушења забрана губи се у мноштву експлицитн­ости
 ??  ??
 ??  ?? Спонзор фестивала: Кока-Кола је поставила билборде или плакате са мотивом популарног бренда, али штрикане, везене, ткане, хеклане
Спонзор фестивала: Кока-Кола је поставила билборде или плакате са мотивом популарног бренда, али штрикане, везене, ткане, хеклане

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia