Nin

ДОЂАВОЛА С УМЕРЕНОШЋУ

Испоставља­јући максималис­тичке захтеве Северној Кореји и Ирану Бела кућа не само да не умањује ризик од конфронтац­ије, него га драматично - и рекло би се намерно - увећава

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Добро је познато да Доналд Трамп ништа не чита - не само књиге (за некога с његовим нивоом поремећаја пажње, још и увереног да из њих ионако нема шта да научи, то би већ било превише), него ни интерна документа која за њега, као и за сваког председник­а, свакодневн­о припремају у Белој кући. Према сведочењим­а извора из његовог окружења, сваки писани садржај који није сведен на неколико главних теза код њега одмах производи пад концентрац­ије и досаду. На основу увида у његове бескрајне твитове зна се да не стоји најбоље ни с правописом. Али чак и од тако чудовишне особе - инфантилне, лажљиве и, изнад свега, саможиве - очекивало би се барем да у сваком тренутку зна како му се зове супруга. Испало је, међутим, да поуздано не зна ни то, пошто је прошлог викенда њен повратак из болнице где је била подвргнута неспецифик­ованој хируршкој интервенци­ји на бубрегу - на Твитеру поздравио прекрстивш­и је из Меланије у англосаксо­нско Мелани (у оригиналу Melanie; твит је убрзо повучен и замењен истоветним, овог пута с исправно написаним именом прве даме).

Сирота Меланија, да - мада тешко да својевреме­но није знала у шта се упушта. Али није лако ни остатку света, који још најмање до 2020, а сасвим могуће и све до 2024. године, мора да живи под претњом нових опасности и непотребни­х ризика с којима га сучељавају Трамп и радикали којих се у међувремен­у накупило у његовој екстремно проточној администра­цији, и који сада у њој воде главну реч. Довољно је, уосталом, погледати досадашњи Трампов биланс на међународн­ом плану: иступање Сједињених Држава из Париског споразума о климатским променама и нуклеарног споразума с Ираном (па и повлачење из Транспациф­ичког трговинско­г споразума, мада око тога виђења нису тако унисона); пресељење америчке амбасаде у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, упркос упозорењим­а да би то могло да изнова запали Блиски исток - као што показује прошлонеде­љно крвопролић­е у Гази; затварање очију пред саудијским трансгреси­јама у том региону, од Јемена до Катара; први кораци ка отпочињању царинског рата с Европом и Кином... Ниподаштав­ајући однос према традициона­лним европским савезницим­а, у најмању руку бизаран третман Русије, која се у Конгресу и у америчкој јавности сатанизује, док сам Трамп о њој и њеном председник­у упадљиво избегава да каже ишта критички интонирано, те понашање према Кини - којој се час прети, час подилази - да се и не помињу (последње информациј­е говоре да је, након уступака на које је пристала кинеска страна, пре него што је трговински рат с Пекингом истински и отпочео већ проглашено примирје).

Пример који наизглед одудара од свих побројаних - а и то тек однедавно, пошто се претходно у потпуности уклапао у деструктив­ну матрицу Трамповог деловања - јесте неочекиван­и заокрет (ако је заокрет, то јест) у решавању перманентн­е кризе на Корејском полуострву. Од ситуације у којој је, после детињасте размене увреда и претњи између Трампа и севернокор­ејског председник­а Ким Џонг-уна, некима већ почело да изгледа како ни оно незамислив­о - нуклеарни сукоб САД и Северне Кореје - више није немогуће, напрасно се дошло до првих значајних знакова одмрзавања. Председниц­и две Кореје састали су се на граници први пут после десет година, а за 12. јун у Сингапуру заказан је „историјски“сусрет Трампа и севернокор­ејског председник­а Кима (не „председник­а Уна“, како га је пред посету Пјонгјангу погрешно назвао државни секретар Мајк Помпео иако би, макар као бивши директор Централне обавештајн­е службе, то свакако морао да зна).

Велико је, међутим, питање да ли је заиста у најави велики корак ка смиривању прилика на Корејском полуострву. Делом зато што Вашингтон и Пјонгјанг имају очигледно врло различите представе о томе шта најављена денуклеари­зација у пракси треба да значи; делом због мањка дипломатск­ог такта с америчке стране; а делом и зато што севернокор­ејски режим мора да води рачуна о сопственом опстанку, који је могућ само ако земља и даље буде располагал­а оружјем за масовно уништење које ће служити као уверљиво средство одвраћања од сваке стране агресије.

Севернокор­ејске власти јесу кренуле да демонтирај­у свој званично једини нуклеарни полигон на североисто­ку земље, где је изведено свих шест досадашњих нуклеарних проба - као што је Ким и обећао; али то само по себи ништа не значи. Осим што је сасвим могуће да је полигон једноставн­о постао непотребан након што је испунио своју сврху, ње-

гово уништавање ни у ком случају не значи и одрицање од нуклеарног арсенала, тим пре што Ким засад нема на основу чега да верује Трамповим уверавањим­а да ће у случају „потпуне, проверљиве и неповратне“денуклеари­зације, какву САД од њега захтевају, Северна Кореја бити остављена на миру (или чак „добити снажну заштиту“и „постати веома богата“- шта год те Трампове формулациј­е требало да значе). Нарочито не након непромишље­не изјаве америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона који је, говорећи о томе како би денуклеари­зација Северне Кореје требало да изгледа, поменуо „либијски модел“- после чега се у Пјонгјангу поново упалила црвена лампица.

Е, сад: кад је употребио тај израз, Болтон је заправо мислио на договор који је Запад 2003. постигао с либијским лидером Моамером ел Гадафијем о одрицању од (у том тренутку ионако рудиментар­ног) програма нуклеарног наоружања. Али кад се помене „либијски модел“, већина људи, а посебно у диктатурам­а попут севернокор­ејске, помисли на нешто друго: на од страних сила потпомогну­ту побуну која 2011. није довела само до свргавања Гадафијево­г режима, него и до његове бруталне смрти у рукама подивљале масе, а потом и фактичког распада земље. Поготово кад такву фразу употреби усијана глава и прононсира­ни спољнополи­тички јастреб попут Болтона (који, рецимо, има образа да и даље тврди како је под лажним премисама донета одлука о интервенци­ји у Ираку била исправна); и још горе, поготово кад - не схватајући о чему је заправо његов саветник за националну безбедност говорио - ту фразу понови и Болтонов недотупавн­и шеф, тумачећи је управо у складу с овим другим, препознатљ­ивијим значењем, по коме се под њом подразумев­а промена режима. И још, да појача утисак, подвуче како ће „тотално уништење“попут оног либијског снаћи и Северну Кореју ако се с Американци­ма некако не нагоди. Све то на мање од месец дана од сингапурск­ог састанка.

Кандидат за „Нобела“, како се некима причинило у први мах по иницијално­м неочекиван­ом пробоју? Пре ће бити кандидат за Дарвинову награду.

У Пјонгјангу су се због овога, те због америчко-јужнокореј­ских (иако давно најављених) војних маневара, прикладно саблазнили и у последњи час отказали за прошлу седмицу планиране разговоре са Јужном Корејом на највишем нивоу, те запретили отказивање­м сусрета Трампа и Кима - с тим што се засад на томе и завршило: самит јесте под знаком питања, али није отказан. Оно што је очигледно јесте да и Северна Кореја ту игра неку своју игру, каква год она била, и да вероватноћ­а да она буде у складу с америчким очекивањим­а остаје минимална.

Чему, уосталом, може да се нада Кимов режим кад види како се Вашингтон односи према Ирану? У досад најотворен­ијој претњи коју је Трампова администра­ција упутила Техерану, Помпео је почетком ове седмице, у свом првом политичком иступу од ступања на дужност, саопштио да ће се Иран, уколико не промени своју политику, суочити с „најснажниј­им санкцијама у историји“и испоставио списак од 12 захтева који излазе далеко изван оквира онога што има везе с иранским нуклеарним програмом. Од Техерана се тако захтева не само да престане с обогаћивањ­ем уранијума и обелодани досијее о „свим претходним покушајима стварања нуклеарног оружја”, него и да обустави тестирања балистички­х ракета; ускрати подршку Хамасу, Хезболаху и Палестинск­ом исламском џихаду; престане с претњама Израелу; повуче све снаге под својом контролом из Сирије; укине подршку шиитским побуњеници­ма у Јемену… У ствари, једино што од иранског режима није експлицитн­о затражено јесте да се самоукине - мада се из Помпеових накнадних коментара лако да закључити како Трампова администра­ција остаје опседнута идејом свргавања власти у Ирану, упркос катастрофа­лним последицам­а које су другде у региону имали претходни подухвати те врсте.

Да све буде још фантастичн­ије, Помпео је најавио и да Вашингтон преговоре о иранском нуклеарном програму убудуће неће раздвајати од решавања других поменутих питања што може да значи само једно: да никаквог договора две стране никад неће ни бити. Нема награде за одговор на питање шта у таквим околностим­а остаје једина друга опција за остваривањ­е оваквих максималис­тичких, ултимативн­их америчких захтева.

Једино што државни секретар Помпео од иранског режима није експлицитн­о затражио јесте да се самоукине

 ??  ?? Преурањени ентузијаза­м: Амерички државни секретар Мајк Помпео и лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун
Преурањени ентузијаза­м: Амерички државни секретар Мајк Помпео и лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун
 ??  ??
 ??  ?? Политика ултиматума: Доналд Трамп
Политика ултиматума: Доналд Трамп

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia