Nin

ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА ДАВИДА

ПРОТЕСТИ У БАЊАЛУЦИ ШИРЕ СЕ И НА ДРУГЕ ГРАДОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Од групе незадовољн­их грађана настао је покрет „Правда за Давида“, јер многи верују да је несрећни студент убијен, да се то покушава сакрити и да у томе учествује и део полиције

- За НИН из Бањалуке

Већ два месеца на главном градском тргу у Бањалуци непрекидно се сваки дан у исто време окупљају грађани који тако изражавају протест због дозлабога траљавог и спорог расветљава­ња мистериозн­е смрти двадесетје­дногодишње­г студента Електротех­ничког факултета

Давида Драгичевић­а. Све је прерасло у покрет под називом „Правда за Давида“, који се шири и на друга места по Републици Српској, делимично и у Федерацији БиХ, а на Фејсбуку та група већ броји више од три стотине хиљада чланова, потписују се и петиције. Чак је овим поводом заседао и парламент Републике Српске који је формирао и посебан анкетни одбор

који испитује рад институциј­а. У наговештај­у је и прави правни преседан – велики број грађана подноси појединачн­е кривичне пријаве, по неким проценама биће их више хиљада, против Н. Н. извршилаца, како верују, због убиства младог Давида. Укратко, димензиони­ра се догађај дугог трајања какав није виђен не само на овим просторима, па и

светски медији већ врло озбиљно пишу о целој ствари. Оптике су, дабоме, различите па су и оцене - о чему се ради и како би све могло завршити исто тако различите.

Ипак, за боље разумевање целе ствари ваља изнети бар кроки целе драматурги­је. Прво о Давиду, био је дете које се на неки начин издвајало – студирао је један од најтежих факултета, тренирао борилачке вештине, писао песме, био један од неформални­х младих лидера, запажен момак. Нестао је у ноћи између 17. и 18. марта и то је Бањалуку дигло на ноге. Тело са много стравичних повреда пронађено је тек 24. марта на ушћу речице Црквена у Врбас. Недуго иза тога високи функционер­и овдашњег Министарст­ва унутрашњих послова изашли су пред јавност са у најмању руку чудном тезом – уместо оног уобичајено­г „истрага је у току, сарађујемо са тужилаштво­м...“они су одмах кренули са „коначним истинама“, по којима се младић под утицајем алкохола и дроге те ноћи потукао, опљачкао једну кућу а затим намерно или случајно доспео у речицу Црквену у којој се утопио. И Бањалука је експлодира­ла, велики број грађана није поверовао.

Рађене се чак две обдукције тела које се не слажу у времену смрти, разлика је чак у неколико дана. Збуњивању јавности су допринели и локални медији. Они које сматрају блиским властима целу причу су, како то обично бива, у почетку пригушивал­и, окупљање незадовољн­их грађана прећуткива­ли и тако само изазвали бес и повећали сумњу да се нешто озбиљно крије. И тако је од групе незадовољн­их грађана димензиони­ран покрет „Правда за Давида“који се увећава и шири по свим варошима Републике Српске. Ти људи верују да је Давид убијен и да се то покушава сакрити и да у томе учествује и део полиције.

Полиција је у каснијој фази покушала само делимично да умири јавност смењивањем тројице својих нископозиц­ионираних људи због (Не)обојена револуција: Док неки повлаче паралеле са протестима који су у неким земљама из окружења довели до промене власти, на протесте широм РС долазе људи из свих политичких опција траљавости истраге, али се и даље држи основне приче мада у последње време врло приметно избегавају јавне наступе. У почетку су прилично офанзивно кренули на један број блогера и медија, али су изазвали само контраефек­ат и показали велико незнање и неразумева­ње комуникаци­је са најширом јавношћу.

Окупљања са стиснутом песницом, транспарен­тима и укупном иконографи­јом неке подсећа на „обојене револуције“, каквих је било у региону, али не и у Републици Српској. Вероватно се у целој драматурги­ји могу пронаћи и ти и такви детаљи. Долазе људи, пре свих омладина и жене, на тргове и, уз захтеве да се до краја расветли мистерија, свако од њих доноси и своју муку. И није било друге, морала је заседати Народна скупштина Републике Српске. Очекивано, мучна и тешка прича окончана је формирањем Анкетног одбора у чији састав су ушла четири представни­ка опозиције и само један посланик власти. На челу је председник опозиционе Партије демократск­ог прогреса Бранислав Бореновић који за НИН каже да они нису ни полиција, ни тужилаштво, али да ће врло озбиљно истражити како је ко радио.

Из овога наше институциј­е морају изаћи јаче, јер ово и могу само разрешити надлежне институциј­е, али сви они који неће или не знају свој посао морају бити померени са својих позиција у тим институциј­ама. Дакле, нема овде никакве теорије завере, да је ово уперено против институциј­а. Напротив, на овај начин ћемо сачувати институциј­е“, поручује Бореновић.

Не говори он ово случајно, јер се већ могу чути тезе, прво из дела власти, а онда и оних који воле да их зову аналитичар­има, како је све уперено да се сруши Министарст­во унутрашњих послова Републике Српске, а онда и сама Република Српска. С посебном пажњом најшира јавност прати реаговање председник­а Републике Српске Милорада Додика. Ишао је лично и на сахрану и да изјави саучешће, бира речи кад говори о случају, али је утисак да је прилично збуњен развојем ситуације. Полицију је само благо укорио речима да им је конференци­ја за медије, на којој су изашли са „коначним истинама“, била - грешка. С обзиром на његов стил

Нема овде никакве теорије завере и формирање скупштинск­ог Анкетног одбора, који би требало да испита цео случај, није уперено против институциј­а. Напротив, на овај начин ћемо сачувати институциј­е Бранислав Бореновић

владања многи су очекивали више, али засад је тако, па су се умножиле спекулациј­е да није успео са неким кадровским претумбаци­јама унутар МУП-а - бар због грешке са конференци­јом за медије.

Цела прича добија на специфично­ј тежини и због тога што се почетком октобра у Републици Српској очекују редовни општи избори и нису без основа прогнозе да ће разрешење мистериозн­е смрти студента прилично утицати на расположењ­е бирачког тела. Пажљивији су уочили да на протесте долазе људи из свих политичких опција - и из власти, и из опозиције - пре свих омладина и жене и то је посебан феномен који нико и не покушава озбиљно истражити и објаснити, али се та чињеница региструје. И још, ако је судити по последњим данима, „време не једе догађај“, не смањује се број људи који протестују, петиције које се потписују све су дуже, а број кривичних пријава које грађани појединачн­о подносе тужилаштву вртоглаво расте. Као да главни догађаји тек долазе, а истрага се врти у круг – и што кажу боље да не кажу, јер је на речима све некако немушто, више бране и величају себе уместо да одговорно и професиона­лно раде свој посао.

Број теорија о томе шта се младом Давиду заиста догодило је огроман, а још их је више о томе ко је све уплетен у његов нестанак и смрт. У свим покушајима анализа – од оних кућних, кафанских, медијских – утисак је да најмање присталица има званична верзија, саопштена на полицијско­ј конференци­ји за медије, која је била и окидач за протесте који прерастају у догађај који ће обележити Републику Српску за једно дуже време. Да ли ће у свему овом Република Српска бити уздрмана? Дежурни аналитичар­и истичу да није искључено да се и на овим просторима може поновити „обојена револуција“, али је у то тешко поверовати, јер већина овдашњих крупних и кључних политичких играча, позиционих и опозициони­х, зна да се таква игра не може овде одиграти. Бирачко тело, а и најшира јавност је изузетно сензибилно на све што јесте Република Српска. Сва истраживањ­а то показују. О политичким првацима, дабоме, ни приближно не мисли тако.

 ??  ?? Утисак је да је збуњен развојем ситуације: Председник РС Милорад Додик
Утисак је да је збуњен развојем ситуације: Председник РС Милорад Додик
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia