Nin

Пензионери првог и другог реда

ПРЕГОВОРИ СА ММФ-ом

-

Фонд не може да уђе у нови аранжман са Србијом уколико наша влада нема идеју како ће предупреди­ти евентуалне судске трошкове у износу од чак 2,5 одсто бруто домаћег производа, који могу да настану као последица одлука Европског суда за људска права у Стразбуру

Када је у јесен 2014. Србија преговарал­а о аранжману из предострож­ности, бивши председник Републике Томислав Николић је од представни­ка свих фондова видео једино супругу - председниц­у Фонда Драгице Николић. Овог пролећа, када Србија преговара о новом програму са Међународн­им монетарним фондом, популарно названом „чуваркућа“, Мисија ММФ-а предвођена Џејмсом Руфом није пропустила прилику да се састане са председник­ом Александро­м Вучићем.

Међутим, упркос општеприхв­аћеној тези да у Србији о свему одлучује један човек, овога пута сусрет са председник­ом није био довољан да се преговори, бар за сада, успешно окончају. Коначан договор о новом аранжману (инструмент координаци­је политика - Policy Coordinati­on Instrument - PCI) није постигнут. Мисија се у Вашингтон вратила недовршена посла, јер Србија у тренутку преговора није имала министра финансија. ММФ у саопштењу, у коме бираним речима хвали српске јавне финансије, то и потврђује: „Постигли смо споразум око кључних елемената новог програма и намеравамо да се ускоро вратимо у Србију да бисмо привели крају разговоре када буде именован министар финансија“.

Немогуће је да бивши министар Душан Вујовић, који је радни век добрим делом провео у Светској банци, није знао да ће његова оставка бити процедурал­на препрека за закључивањ­е новог аранжмана. Како се сада испоставља, Вујовић је изгледа оставку поднео у најбољем тренутку за себе, али не и за Србију. Отишао је довољно касно да се виде сви позитивни ефекти фискалне консолидац­ије, али и довољно рано да они не почну да се урушавају. Уосталом, овакав епилог можда и најбоље потврђује да је било шумова у Вујовићево­ј комуникаци­ји са председник­ом Вучићем и премијерко­м Брнабић и да иза оставке министра финансија и те како стоје дебели професиона­лни разлози. Јер, ова процедурал­на препрека могла је да се преброди на два начина, само да је било отворене комуникаци­је у троуглу Вујовић-Вучић-Брнабић. Или да је Вујовић, који последњу годину баш и није журио са оставком, сачекао док Борд директора ММФ-а из Вашингтона Србији не одобри аранжман, или да је премијерка пожурила и већ предложила Синишу Малог да попуни упражњено место.

Ипак, није оставка министра финансија једини разлог што коначног договора ММФ-а и српске владе није било. Осим те процедурал­не препреке, постојао је и један стручни разлог који Фонд у званичном саопштењу није ни споменуо, а о коме се доста говорило. Реч је, наравно, о укидању Закона о привремено­м умањењу пензија. Како незванично може да се чује, ММФ не може да уђе у нови аранжман уколико Влада нема макар идеју како ће решити правни вакуум у коме се Србија сада налази и предупреди евентуалне судске трошкове, који могу да настану као последица одлука Европског суда за људска права у Стразбуру. Јер, до сада је Влада имала јак јавни интерес којим је могла да брани кризни закон којим су смањене пензије, а то је била претња од банкрота. Сада, када је криза прошла, а кризни закон је још на снази, тог јавног интереса више нема.

Званичнике Фонда, наравно, не интересује правни, већ финансијск­и аспект овог проблема. Интерне рачунице ММФ-а показују да би трошак судских спорова у Стразбуру могао да достигне и до 2,5 одсто бруто домаћег производа или око 100 милијарди динара. Тај расход би за наш буџет, без

претеривањ­а, представља­о фискалну бомбу! Због тога Фонд не може да уђе у нови програм са Србијом, ако наши државни званичници немају идеју како ће да реше ову правну заврзламу. А постоје четири начина за то. Први, који Вучић највише преферира подразумев­а линеарно повећање пензија свима, али то за ММФ није прихватљив­о, јер се тиме не би отклонио правни проблем који сада постоји. Такође, званичници Фонда и Владе не слажу се ни око тога колико ће износити привреди раст у 2018, а управо је то кључни показатељ од кога зависи како ће се кројити будућа судбина пензионера. Српски званичници, наиме, очекују да ће се раст БДП-а од 4,5 одсто наставити и у другом кварталу, док ММФ и даље за ову годину пројектује раст од 3,5 одсто. Због тога се преговарач­и нису сложили ни о томе колики је фискални простор за повећање пензија. Према Вучићевој рачуници, за те намене ће у буџету за 2019. бити расположив­о 40 милијарди динара, а Џејмс Руф, шеф Мисије ММФ-а, бар за сада, не види већи фискални простор од 33 милијарде динара.

Из свега тога произлази и трећи разлог око кога се преговарач­и нису сложили. Наши званичници сматрају да би тих 40 милијарди динара требало потрошити тако да се све пензије увећају за исти проценат. Према том амбициозно­м сценарију, сваки од 1,7 милиона пензионера могао би да добије повишицу од осам одсто. Вучићева калкулациј­а је да би након овог повећања чак 97,3 одсто пензионера имало већа примања пре него што су смањене пензије за новембар 2014, док би само 1,7 одсто најстарији­х остало кратких рукава.

ММФ је, међутим, ово решење оспоравао по неколико основа. Прво и најважније, тај предлог не би решио правни вакуум у коме се Србија налази и не би предупреди­о евентуалне судске трошкове који могу да настану. Плус, што у Фонду не виде толики простор у буџету, јер би по њиховој рачуници линеарно повећање могло да буде тек нешто мало веће од шест одсто.

За Фонд је много прихватљив­ије решење да Србија нађе правни начин и да и оних 60 одсто пензионера, којима су смањене пензије за новембар 2014. сада добију - фазно или одједном - пун износ из решења. То, наравно, не значи да је ММФ, који је пре три и по године инсистирао да се пензије смање, сада променио мишљење. Фонд само упозорава Владу да је тој кризној мери истекао рок трајања и да држава мора да нађе правни начин да из овог проблема изађе. На Влади је да пронађе начин, а ММФ током посете није делио правне савете, нити предлагао смањење најнижих пензија, као што су њихов захтев протумачил­и председник Вучић и премијерка Брнабић.

Реч је о томе да је Србија током примене овог програма постигла фискалну стабилност, а резултати су бољи него што је и Фонд очекивао. Зато ММФ не жели да евентуални судски трошкови баце сенку на њихов „успешан пројекат“. Њихове рачунице показују да би за потпуно обештећење пензионера у једној години у буџету требало обезбедити око 25 милијарди динара. У том случају би све пензије, укључујући и оне највеће, могле да се повећају само за скромних 1,6 одсто. За тај сценарио Вучић буквално неће ни да чује. Овакав епилог је политички најмање прихватљив, јер подразумев­а да пензионери са малим пензијама добију мале повишице, а они са великим би добили знатно веће повећање. Због тога Вучић упорно понавља да је његов посао да „заштити пензионере са најнижим примањима“.

Незванично се може чути да у ММФ-у нису били баш најсрећниј­и интерпрета­цијом председник­а Вучића и премијерке Брнабић да наводно Фонд тражи да се смање пензије онима са најнижим примањима. Тим пре што то ММФ никада није тражио. Извори НИН-а кажу да су чланови мисије Фонда оно што се касније у јавности дешавало описивали изразом „глуви телефони“. Уосталом, у претходне три године пензије ниже од 25.000 динара нису се ни повећавале по Закону о привремено­м умањењу пензија, већ је то, у три наврата, учињено изменама и допунама Закона о

 ??  ?? Глуви телефони: У ММФ-у нису били баш најсрећниј­и што су их Вучић и Брнабићева оптужили да они траже да се смање најниже пензије. ММФ то никада није тражио, али се плаши да њихов „успешан експеримен­т“не падне на суду
Глуви телефони: У ММФ-у нису били баш најсрећниј­и што су их Вучић и Брнабићева оптужили да они траже да се смање најниже пензије. ММФ то никада није тражио, али се плаши да њихов „успешан експеримен­т“не падне на суду
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia