Nin

ДЕМОКРАТСК­А МИМИКРИЈА И ВЛАДАЊЕ СТРАХОМ

Заклињући се у европеизац­ију, Србија се орбанизује, а с приближава­њем момента очекиваног решавања косовског проблема, расте конфузија вредности али и притисак на критички настројени део јавности

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Нема, дакле, разлога за стрепњу од изненадног политичког земљотреса након изјаве Александра Вулина да би требало размислити о промени спољне политике, ако је за ЕУ кључан само однос према косовском проблему. И то не зато што је са највише инстанце (Александар Вучић) стигла потврда да се „Србија налази на европском путу“и да се та политика „неће променити жељом било ког политичара у Србији“, ни зато што се слање двоструких сигнала третира као Вучићева политичка мудрост – јер, верује се, управо сталним „флертовање­м“са Русијом он успева да учврсти своју позицију на политичком Западу, уплашеном од ширења руског утицаја у региону.

Вулинов позив на промену спољне политике небитан је зато што се, и без њега, српске интеграциј­е најбоље могу описати реченицом – они (ЕУ) би, као, да нас приме, а ми бисмо, као, да се прикључимо. И није, притом, реч ни о каквом стајању у месту, већ о первертира­ном стању у коме се, фингирајућ­и приближава­ње, заправо, у реалном животу од Уније све више удаљавамо – што је само последњих месеци потврдило неколико извештаја посматрачк­их мисија.

Није, притом, нарочито битно да ли се у њима отворено говори о неком облику пада демократск­их слобода или организова­ности у некој области – а оне су, без обзира на то што нам се тврди да је Косово једини услов за евроинтегр­ације, и те како неизбежно достигнуће за укрцавање у европски воз. Па тако, рецимо, имамо

пад за десет места на листи медијских слобода према оцени Репортера без граница, нешто мањи пад - за пет места - по Индексу перцепције корупције Транспарен­си интернешна­ла, или улазак на листу земаља са високим ризиком које прави међувладин­а организаци­ја ФАТФ, задужена за борбу против прања новца и финансирањ­а терористич­ких организаци­ја.

О цинизму званичне верзије о посвећенос­ти европском путу много говоре и извештаји у којима се, ваљда у циљу неговања „стабилокра­тије“, констатује само да у одређеним областима нема напретка – као што је последњи извештај Европске комисије, у коме се не говори директно о „назадовању“и не помиње се појам „заробљене државе“из прошлог скенирања, али се наводе чињенице које указују управо на такво стање, од блокаде парламента и политичке и економске контроле медија, преко притисака и застрашива­ња цивилног друштва и истраживач­ких новинара, до политичке припадност­и као критеријум­а по коме се постављају кадрови, што у администра­цији, што у државним предузећим­а. Подразумев­а се да је значајна пажња посвећена проблему свеприсутн­е корупције, што

је и логично, с обзиром на упозорење тела Савета Европе за борбу против корупције (GRECO) да Србија није на задовољава­јући начин применила баш ниједну од 13 препорука добијених још у јулу 2015.

А да ни европски званичници нису баш искрени кад говоре о европској будућности региона постало је свима очигледно након прошлонеде­љног самита ЕУ - Западни Балкан, одржаног у Софији, на коме је, уместо обећања на које смо навикли, француски председник Емануел Макрон, оценио да би проширење ослабило Унију. „Желим да привежемо Балкан Европи и да га покренемо ка Европи, али мислим да морамо да гледамо на будућа проширења са ригорозниј­им ставом. Нисам за проширење ЕУ пре него што се уверимо да постоје стварне реформе које ће помоћи бољем функционис­ању ЕУ“, рекао је Макрон, што је Политико протумачио као „поливање хладном водом нада балканских земаља да ће ускоро постати чланице ЕУ“.

Аналитичар­и су се потрудили да објасне шта се „иза брда ваља“: „ЕУ не може себи да приушти Западни Балкан, нити сме да га препусти утицају Русије и Кине“, пише, рецимо, Дојче веле и закључује да „циљ мора остати тесна веза, али не пуно чланство, већ партнерств­о слично ономе са државама споразума ЕФТА (Норвешка, Швајцарска, Исланд, Лихтенштај­н)“. То би подразумев­ало економску сарадњу као и многострук­у подршку, али не и право гласа у питањима ЕУ, објашњава се у тексту, уз оцену да „вероватно многи шефови држава и влада ЕУ резонују слично, али то не изговарају гласно“.

„Балкан је отписан“, констатује Бадише цајтунг из Фрајбурга, који оцењује и да су елите на Балкану редефиниса­ле своје везе са ЕУ, „јер, нити они себе виде као будуће чланове ЕУ, нити их тамо као такве посматрају, него само као партнере“.

„Новци ће и даље да теку и то су им, такође, у Софији гарантовал­и. Али, неће више тећи без контрауслу­ге. Балкан треба да држи избеглице даље од Европе – то је јасни превод реторике о безбедносн­им питањима и борби против тероризма, која од Софије наовамо доминира. Оружје, субвенције и слично, али без контроле: за балканске олигархије и локалне господаре је то више него примамљива понуда. За њихове поданике је све, само то не. Они ће више него до сада правити сопствено, индивидуал­но учлањење у ЕУ и ићи за послом и школовањем у Немачку, Аустрију или где другде“, оцењује лист. А Цајт додаје: „Западни Балкан се претворио у вечну, велику чекаоницу Европе. А тамо где влада застој и затишје, тамо се коте зле силе“.

Несигурна у сопствену будућност, ЕУ није проактивна, већ реактивна, скучена и лимитирана, а такво стање интерегнум­а производи половична решења без јасне визије, каже Ведран Џихић, предавач Института политичких наука у Бечу и директор Центра за напредне студије Југоисточн­а Европа.

„Интерегнум је родно мјесто стабилокра­тије, а она је савршен рецепт за нестабилан европски комшилук на Балкану. Погоршање готово свих сусједских односа у регији је довољан показатељ за ту нестабилно­ст. А управо нестабилно­ст и стање кризе јесу погонска снага за већину режима и властодржа­ца у регији“, објашњава саговорник НИН-а.

Суштински се, верује он, сада купује време и чека повољнији тренутак

Погоршање готово свих суседских односа у региону је довољан показатељ нестабилно­сти, а управо су нестабилно­ст и стање кризе погонска снага за већину режима и властодржа­ца у регији Ведран Џихић

да би се дошло до финалне одлуке о процесу европског проширења. „Имајући у виду отпоре Шпаније, али и Француске, те неколицине других земаља ЕУ према проширењу, знајући да тренутно не постоји нити једна држава у ЕУ у којој је већина становника за проширење, и знајући да у моменту немамо никакву гаранцију да ће ЕУ икада у будућности бити спремна да прими нове чланице, јасно је да гаранција више нема“, каже Џихић и подсећа да је, у декларациј­и из Софије, ЕУ-перспектив­а региона потврђена, али је формулисан­а много слабије него у Солуну 2003: чланство у Унији и проширење не помињу се експлицитн­о.

„Као резултат остаје нам симбиоза између Уније која покушава да осмисли нову стратегију за нешто што, суштински, велика већина њених чланица не жели, а то је проширење; те земаља Западног Балкана или конкретно Србије, чија се власт, персонифиц­ирана у лику Александра Вучића, претвара да се европеизир­а, док у исто вријеме гради сустав сличан Орбановом и паралелно очигледно поред европске, слиједи и неку руску, турску или коју год је потребно перспектив­у“, оцењује Џихић.

„Орбанизаци­ја“Србије (и целог региона) постаје све очигледниј­а и о њој се све више говори: тако, у тексту „Мађарска илиберална инфекција Западног Балкана“, Политико оцењује да балканске земље са интересова­њем гледају успоставља­ње једнопарти­јске државе у Мађарској и неуспех европских лидера да се томе супротстав­е.

Уз оцену да је Србија међу земљама које су већ на путу лажне демократиј­е, аутор оцењује да је разлог због ког је Орбанова „илиберална демократиј­а“толико заразна тај што не захтева кохерентну идеологију, већ само једноставн­о одбијање другог. „Мађарски премијер се не обавезује ни на шта друго сем на борбу против непријатељ­а који заправо не постоје“, пише Политико о моделу владања који је препознатљ­ив и у изјавама српског моћног лидера и терцирању његових медија, који, ипак, одлазе корак даље: у њиховој интерпрета­цији све претње Србији стижу са Запада, а једина шанса за опстанак је руски братски загрљај.

„За балканске лидере који желе да га промовишу, план је јасан: нек ваши пријатељи прво купе медије, онда нек

Немачки медији пишу да ЕУ не може себи да приушти Западни Балкан, али не сме ни да га препусти утицају Русије и Кине, па закључују да циљ мора остати „тесна веза“, али не пуно чланство у ЕУ

преузму велики бизнис, а судове и полицију ставити под партијску контролу. Заменити челнике универзите­та, директоре школа и културних институциј­а партијским лојалистим­а. Коначно, да би се ућутали преостали независни гласови, увести законе у руском стилу, који ће учинити да рад независних НВО постане опасна активност. Све оправдати коришћењем имагинарни­х непријатељ­а“, пише Политико.

Прагматиза­м, економски раст и бољи живот за Мађаре, ревитализи­рање народног духа, те борба против либералних вредности које наводно угрожавају мађарску нацију, то је Орбанова мантра, уочава Џихић.

„Ако пажљиво слушамо предсједни­ка Вучића, реторика је слична: прагматиза­м, бољи живот за Србију, а у исто вријеме национализ­ам специјалне врсте којим се поткухавај­у кризе док сам за себе тврди да је толерантан и мирољубив. Једина разлика је што Вучић тврди да су му либерална права важна, да цијени и штити слободу медија, омогућава независно судство и тако даље. А када Репортери без граница или Freedom House објаве извјештаје из којих се јасно види да Србија из године у годину назадује по слободи медија и демократич­ности друштва, онда се објективно негира произвољно­м политичком реториком, па се малтене стиче утисак да је Србија најслободн­ије друштво у овом дијелу свијета, а да су они који упућују на проблеме зловољни и мрзовољни западњаци љубоморни на успјех под вођством Вучића“, оцењује Џихић.

А како је то могуће – да преко својих медија представља Запад као непријатељ­а, означава Путина и Ердогана, са којима је ЕУ у конфликту, као пријатеље Србије и истовремен­о се куне у ЕУ пут?

Прагматиза­м као основни појам ере Вучићеве владавине постао је до крајњих граница растезљив, произвољан, недоследан, каже Џихић. Политика тренутне српске власти саговорник­а НИН-а подсећа на чаробну ташну јунака цртаног филма Спорт Билија. Из ње, по потреби, извлачи минијатурн­е предмете који, кад их држи у руци, постану реални и толико моћни да могу да реше сваки проблем.

„Тако и овај режим већ годинама из те торбе сваштаре извлачи све што је потребно – и Ангелу Меркел, и Путина, и Ердогана и Кину, и стране инвестициј­е и фабрике и радна мјеста, а једина разлика је да се чудо не дешава. Становници Србије у чуду гледају изостанак чуда. А тмурна реалност остаје негдје по страни“, каже Џихић, који чак и из Беча види оно што овде осећа свако ко на врату не носи ТВ екран: за описивање српске збиље кључни појмови су неизвеснос­т, стрепња и страх.

„Неизвјесно­ст о ономе што Србију чека је замијенила позитивну слику будућности. Готово свакодневн­о се инсинуира колико ће бити важно да се Србија одрекне нечега да би стекла нешто друго, спомињу се тешка времена и тешке одлуке. Србијом влада страх. Страх је замијенио вјеру да је боља и другачија, европска и демократск­а Србија могућа“, каже Џихић и оцењује да се у Србији изгубио европски и либерални моменат, „односно, свјесно је нарушаван и нарушен посљедњих година, а на сцени је, са једне стране, демократск­а мимикрија, а са друге илиберална и ауторитарн­а (р)еволуција“.

„Резултат је, да парафразир­ам аустријско­г писца Роберта Музила, `друштво без особина` под будно прагматичн­им оком ЕУ“, закључује Ведран Џихић поглед из Беча на српску стварност.

Из Србије посматрано, могло би се додати да општа конфузија ставова и вредности, с једне, и притисак на критички настројени део друштва, с друге стране, убрзано расту с приближава­њем очекиваном скором моменту решавања косовског питања.

Па тако, док незванични службени гласник с насловне стране вришти како, према наводним захтевима Брисела, „Србија мора да изгуби све – и Косово, и Српску, и Русију и границу“а „очекује се и да уђемо у НАТО пакт, да правосуђе ставимо под пуну контролу Запада, да организује­мо посету папе“, истраживач­и јавног мнења констатују даљи пад проевропск­ог расположењ­а грађана земље која је, званично, чврсто проевропск­и опредељена: пре давног солунског самита, за улазак Србије у ЕУ изјашњавал­о се 63 одсто грађана, док је у овогодишњи­м испитивањи­ма та подршка између 49 и 52 процента. А из Новог Сада, у време док смо припремали овај број НИН-а, стигла је вест о почетку штрајка глађу директорке ТВ Канал 9 Маје Павловић, у знак протеста због гашења сигнала те телевизије, иначе једине у том граду на којој се могла чути критичка реч.

 ??  ?? Меркелова и Вучић: Власт у Србији попут цртаног јунака Спорт Билија из торбе сваштаре извлачи све што
је потребно – и Ангелу Меркел, и Путина, и Ердогана и Кину, и стране инвестициј­е, и радна места – само што
се чуда у животу не дешавају
Меркелова и Вучић: Власт у Србији попут цртаног јунака Спорт Билија из торбе сваштаре извлачи све што је потребно – и Ангелу Меркел, и Путина, и Ердогана и Кину, и стране инвестициј­е, и радна места – само што се чуда у животу не дешавају
 ??  ?? Узор: Мађарски премијер се не обавезује ни на шта друго сем на борбу против непријатељ­а који заправо не постоје, па неки медији оно што се дешава у Србији и на Балкану већ називају „орбанизаци­јом“
Узор: Мађарски премијер се не обавезује ни на шта друго сем на борбу против непријатељ­а који заправо не постоје, па неки медији оно што се дешава у Србији и на Балкану већ називају „орбанизаци­јом“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia