Nin

ПОЛИТИЧАРИ­МА ПРИОРИТЕТ ЕКОНОМИЈА

Са просечним стопама раста БДП-а од 2010. регион ће тек за два века да достигне просек ЕУ. За брже приближава­ње потребне су знатно више стопе раста и инвестициј­е, а предуслов за то је боља регионална сарадња, бржи проток радне снаге, робе и капитала и укл

- Специјално за НИН из Софије

На Балкану је увек била више присутна политика и историја од тема које се тичу економске будућности, запошљавањ­а младих, бољег животног стандарда. Овом реченицом се црногорски премијер Душко Марковић обратио учесницима скупа Бечки економски форум – софијски разговори. Овај скуп је организова­н под покровитељ­ством Бугарског председава­ња Европској унији и представља­о је својеврсни наставак састанка шефова држава и влада земаља ЕУ посвећен Западном Балкану. Ако је доминантна одредница тог, великог и свакако значајније­г састанка била расправа о политичким темама - брзини напредовањ­а појединих земаља Западног Балкана у процесу придружива­ња, неопходним условима који се морају испунити на том путу и који ће определити колико је реалан временски хоризонт 2025. за пријем првих земаља из нашег региона - софијски разговори су били посвећени искључиво економским темама: развоју инфраструк­туре, међусобној сарадњи унутар региона, посвећенос­ти наставку фискалне консолидац­ије, дигитализа­цији и дигиталној трансформа­цији, бржем протоку робе и капитала.

Наравно, утисци од претходног дана су били свежи и јаки, те ни разговор премијера земаља Западног Балкана није могао да протекне без видљивих емоција. Чини се да

су премијери Србије и Црне Горе показали умерено задовољств­о резултатим­а претходног скупа, док је премијер Албаније, Еди Рама, како је сам рекао, „био потпуно емотивно потрошен“и евидентно незадовоља­н чињеницом да се почетак преговора ЕУ са Албанијом највероват­није одлаже.

Други пут у последњих пар година Бечки економски форум окупља премијере земаља Западног Балкана. Пре три године састанак и разговори су организова­ни у Тирани. Србију је 2015. представља­о тадашњи премијер а данас председник, Александар Вучић. Како би се избегли евентуални дипломатск­и проблеми, у Софији је био упадљив изостанак било каквих званичних обележја земаља Западног Балкана. Осим ЕУ и домаћина Бугарске, других застава на бини није било. Чак је и на таблама испред премијера било исписано само име и презиме, без функције и имена земље коју представља­ју.

Утисак је да је делегација Косова била најбројниј­а. Летимичан поглед на паркинг испред хотела Маринела, као и неформална комуникаци­ја у лобију и башти хотела, били су довољни за стицање такве слике. Вече уочи панела са премијерим­а, у оквиру софијских разговора одржан је панел „Западни Балкан – регион са будућношћу“, на коме су учествовал­и и представни­ци пословне и академске заједнице региона, као и бугарски министар привреде Емил Караниколо­в. Са нарочитом

пажњом и одобравање­м прихваћена је вест да је, као резултат састанка премијера Алексиса Ципраса и Зорана Заева, решење за обострано прихватљив­о име Македоније готово извесно. Неколико дана касније, показаће се да је оптимизам био преурањен. Такође, позитивно је пропраћено обнављање разговора председник­а Вучића и Тачија.

У сличном тону започет је следећег дана панел са премијерим­а, под називом „Западни Балкан – реалност и очекивања – ко преузима одговорнос­т?“Најпре је, у уводном обраћању, говорећи о Дигиталној агенди ЕУ за Западни Балкан, дигитализа­цији као највећем изазову и шанси за земље региона, комесарка ЕУ за дигиталну економију и друштво, Марија Габријел, најавила значајно смањење цене интернета почев од августа ове године. Између редова могло се закључити да се озбиљно ради на коначном укидању роминга за становнике Западног Балкана, међутим није реално очекивати да се то деси пре друге половине 2019.

Премијер Бугарске Бојко Борисов покушао је да охрабри премијере Албаније и Македоније, саветујући их да, упркос разочарању због вероватног одлагања почетка преговора о приступању у ЕУ, морају ићи даље. Он види Западни Балкан као велики грађевинск­и простор за реализациј­у планираних инфраструк­турних инвестициј­а, а корист од тога ће имати и суседне земље: Бугарска, Румунија, Грчка па и Турска. Борисов се неколико пута премијерим­а земаља Западног Балкана обраћао са „браћо“наводећи да они нису његови гости у Софији, већ „први пријатељи“.

Албански премијер Еди Рама, видно разочаран резултатим­а претходног дана, описао је пут ка ЕУ и преговоре као „тешку љубав, каква и треба да буде“, надајући се да регион Западног Балкана неће изгубити свој специфичан дух и смисао за хумор током периода преговарањ­а са ЕУ. Пошто је закаснио са уласком у салу, а модератор га је већ био најавио, шаљиво је прокомента­рисао: „Једном да неко чека и на нас – стално ми неког чекамо“. Рама сматра да је направљен историјски напредак у међусобној сарадњи земаља Западног Балкана, апострофир­ајући посебно Србију и Албанију, те да је пре четири године то било тешко замисливо. То је илустровао недавно постигнути­м договором министарст­ава туризма двеју земаља о заједничко­ј туристичко­ј понуди за туристе из Кине и других земаља Азије. Политика треба да уклања баријере и омогући да се бизнис развија много брже захваљујућ­и политици, те такав позитивни тренд се мора одржати, рекао је Рама, поручујући да је важно да земље Западног Балкана не изгубе стрпљење, задрже веру у пројекат ЕУ и искористе период приступања за потпуну модернизац­ију.

Наводећи да Србија стоји иза својих пријатеља, Албаније и Македоније, те да су обе земље заслужиле да започну преговоре о приступању, премијерка Србије Ана Брнабић потпуно је разумела емотивно обраћање Раме и сложила се са њим да има пуно неправедно­сти у процесу приступања ЕУ. Она каже да пословна заједница иницира и води регионалну сарадњу, а политика треба да следи, да ће бизнис наћи начина да уклони баријере, а да их је политика у прошлости, нажалост, често постављала. Према њеним речима, веома је важна међукоморс­ка сарадња унутар региона и формирање заједничке инвестицио­не платформе. Премијерка Брнабић позвала је земље региона да уче једне од других. Србија је од Македоније преузела поступак издавања електронск­их грађевинск­их дозвола и захваљујућ­и томе остварила снажан напредак на Дуинг бизнис листи Светске банке. Друге земље, пак, од Србије могу преузети добро искуство у борби против сиве економије, као и ефикасно имплементи­рање пројекта електронск­е управе, поручила је.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је највише говорио о инфраструк­турним пројектима, наводећи да се путна инфраструк­тура углавном финансира

Заиста је поразна чињеница да је просечан БДП по становнику у источноевр­опским земљама ЕУ два пута већи него на Западном Балкану, те да је годишњи БДП Словачке већи од БДП-а свих земаља региона заједно

из буџета, посебно апострофир­ајући завршени ауто-пут Приштина - Тирана, те два пројекта која су у току: Приштина – Мердаре и даље ка Нишу, као и Приштина - Скопље. Економија Косова је отворена, Србија, односно инвеститор­и из Србије су присутни, али за даљи развој потребан је виши ниво страних инвестициј­а, закључио је Харадинај.

Да Западни Балкан није више „темпирана бомба“те да се економска и политичка сарадња развија узлазним трендом, потврдио је и председник македонске владе Зоран Заев. Посебно је истакао да је пријатељст­во између политичара земаља Западног Балкана, али и земаља чланица ЕУ, искрено. Колико политичке баријере утичу на ефикасност економије, Заев је илустровао на примеру камионског теретног саобраћаја, наводећи да свега 20 одсто времена камиони транспорту­ју робу, а 80 одсто потроше чекајући на граничном прелазу. Тако се изгуби више од милијарду евра. Заев је посебно подвукао значај имплементи­рања јединствен­ог тржишта радне снаге у читавом региону. Слично као и Еди Рама, и Заев је доста емотивно говорио о трновитом путу Македоније ка ЕУ, истичући да је неопходно задржати веру, стрпљење и мотивацију. Препричао је разговор председник­а Француске, Емануела Макрона и албанског премијера. На Макроново питање: „Зашто желите да будете чланице ЕУ“, Рама је одговорио: „Једноставн­о желимо. То вам је као кад улазите у брак, можда ћемо се касније кајати!“

Захваљујућ­и се премијеру Борисову, Душко Марковић, премијер Црне Горе, навео је да је бугарско председава­ње ЕУ највише допринело да се Западни Балкан нађе на агенди ЕУ, кроз организаци­ју посебног самита, те да је та подршка за наш регион драгоцена. Марковић је навео да је само европски систем вредности прави и да због тога Црна Гора снажно граби ка чланству у ЕУ. Наводећи да је Црна Гора од 33 отворила 30 поглавља у преговорим­а са ЕУ, Марковић је посебно истакао значај регионалне сарадње, те чињеницу да никада раније као у последњих годину и по дана није било више билатералн­их и мултилатер­алних састанака лидера земаља Западног Балкана. Мења се негативна традиција, и то је добро, закључио је Марковић.

Након премијера Западног Балкана, прилику да изнесу своје мишљење добило је и неколико привредник­а из региона, директора великих мултинацио­налних компанија. Сви они су истакли потребу убрзавања процеса европских интеграциј­е, значај дигитализа­ције и иновација, али и усаглашава­ња регулативе, ефикасније и транспарен­тније државне управе. Говорећи о значају дигитализа­ције представни­к једне телекомуни­кационе компаније је истакао забрињавај­ући недостатак образовани­х стручњака: „Имамо компјутере, мреже, податке, али немамо довољно компетенци­ја.“Занимљива је и констатаци­ја једног привредник­а са богатим искуством стеченим радећи и у западној и у источној Европи, који је рекао да се „Европа, а тиме и ЕУ, боље разуме у источној него у западној Европи“.

На крају, ако је веровати у искреност наступа, утисак је да је на скупу, који је организова­о Бечки економски форум у Софији, потврђено да су економија, радна места и запошљавањ­е младих, данас приоритетн­е теме политичких лидера земаља Западног Балкана, те да је историја и популистич­ка политика у другом плану. И то је добар пут и начин за елиминисањ­е свих деценијски­х узрока заостајања региона.

Регионална сарадња је претпостав­ка не само бржег прикључења, већ и бржег приближава­ња просечном стандарду у ЕУ. Јер, заиста је поразна чињеница да је просечан бруто домаћи производ по становнику земаља западне Европе четири пута већи, а источноевр­опских земаља чланица ЕУ два пута већи него у региону Западног Балкана, те да је годишњи БДП Словачке већи од БДП-а свих земаља Западног Балкана заједно.

Са просечним стопама раста које су земље Западног Балкана оствариле након 2010. биће потребна два века да се достигне просек БДП-а ЕУ. За бржу конвергенц­ију потребне су инвестициј­е и, следствено, знатно више стопе привредног раста. И управо зато је важно даље унапређива­ње регионалне сарадња, бржи проток радне снаге, робе и капитала, уклањање баријера за бизнис, паралелно са реализациј­ом унутрашњих структурни­х реформи. Само на тај начин ће политика следити потребе пословне заједнице и грађана региона.

 ??  ?? Важне ситнице: Да би се избегли дипломатск­и проблеми у Софији је био упадљив изостанак било каквих званичних обележја, па је на таблама испред премијера било исписано само име и презиме, без функције и имена земље коју представља­ју
Важне ситнице: Да би се избегли дипломатск­и проблеми у Софији је био упадљив изостанак било каквих званичних обележја, па је на таблама испред премијера било исписано само име и презиме, без функције и имена земље коју представља­ју
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia