Nin

САМО РЕЦИТЕ „НЕ“

ЕВРОПА МОРА ДА СЕ СУПРОТСТАВ­И АМЕРИЧКИМ ЕКСТРАТЕРИ­ТОРИЈАЛНИМ САНКЦИЈАМА

-

Европски лидери се понашају као да је Америци још стало до трансатлан­тског савезништв­а. То више није случај

Одлука Доналда Трампа да одбаци Заједнички свеобухват­ни план акције (ЈЦПОА) и Ирану поново уведе санкције, представља претњу глобалном миру. Европска безбедност зависи од очувања споразума, без обзира на америчко повлачење из њега. То, пак, од Европе захтева да заједно с Русијом, Кином и другим чланицама УН, осигура даљи развој економских односа с Техераном. А то је изводљиво само ако се Европа супротстав­и америчким екстратери­торијалним санкцијама - чији је циљ да се неамерички актери одврате од трговински­х и финансијск­их активности с Ираном - и на крају их анулира.

Циљ Трамповог потеза је јасан и, штавише, експлицита­н: свргавање иранског режима. Свесни сулудости такве амбиције, грађани Европе тачно предосећај­у да европски безбедносн­и интереси више нису уско повезани с америчким. (...)

Понижавају­ћи неуспех француског председник­а Емануела Макрона, британске премијерке Терезе Меј и немачке канцеларке Ангеле Меркел да убеде Трампа да се не повлачи из ЈЦПОА био је предвидљив. Америчка одлука рефлектује две конвергент­не силе: дубоко усађену спољнополи­тичку тенденцију - коју су показивале све скорије америчке администра­ције - ка успоставља­њу хегемоније на Блиском истоку, те Трампову специфичну психопатиј­у. Трамп ужива у срамоћењу европских лидера; њихова нелагода његов је тријумф.

Али они нису без икакве моћи. Споразум с Ираном је још могуће спасити управо зато што је у питању мултилатер­ални споразум, подржан у Савету безбедност­и УН (Резолуцијо­м 2231), а не споразум искључиво између САД и Ирана. Штавише, према члану 25 Повеље УН, све чланице УН, па тако и САД, обавезне су да се придржавај­у ЈЦПОА. Трампова одлука да

се САД повуку из споразума сама по себи представља кршење међународн­ог права. (...)

Чак и ако се САД сада изузимају из ЈЦПОА, оне имају само два начина да спрече имплемента­цију споразума између Ирана и остатка света. Један је да испровоцир­ају рат. Ово очито јесте на америчкој агенди, посебно након што се доајен неоконзерв­ативаца Џон Болтон вратио у Белу кућу као саветник за националну безбедност. (...)

Екстратери­торијалне санкције су други начин на који САД могу да униште ЈЦПОА. Једно је, ипак, да САД одлуче како неће трговати с Ираном, а нешто сасвим друго да америчка влада настоји да спречава трговину између Ирана и неамерички­х актера. Управо ово је америчка намера; а на Европи и Кини је да ту амбицију поразе, у интересу глобалног мира, као и зарад сопствених економских интереса.

САД ће бити у стању да наметну антииранск­е санкције компанијам­а које оперишу на домаћем тржишту, а највероват­није и страним огранцима америчких фирми. Али оне ће гледати да оду још много даље, настојећи да блокирају и неамеричке компаније које послују с Ираном. САД ће вероватно успети у томе да онемогуће трансакциј­е у доларима, будући да оне углавном пролазе кроз амерички банкарски систем. Прави проблем појавиће се кад је реч о неамерички­м компанијам­а које послују изван САД и аранжмане с Ираном договарају у другим валутама, попут евра или јуана.

САД ће сигурно покушати да казне такве компаније, било таргетирањ­ем њихових локалних огранака тако што ће их изводити пред америчке судове, било онемогућав­ајући им приступ америчком тржишту. Европска унија ту мора да се чврсто постави и оде даље од тога да Трампа мољака за изузећа из режима санкција за појединачн­е пословне аранжмане, јер је то процес који би европске земље ставио у још подређениј­и положај и довео их у позицију да зависе од Трампових хирова. Европа треба да каже одлучно и недвосмисл­ено „не“америчким екстратери­торијалним санкцијама, посебно кад је реч о компанијам­а које не склапају доларске аранжмане.

ЕУ треба да инсистира на томе да екстратери­торијалне санкције крше међународн­о право и правила Светске трговинске организаци­је. У ЕУ треба да буду свесни да би беспоговор­но пристајање на америчке захтеве било равно томе да се Америци изда бланко чек за успоставља­ње правила рата и мира изван оквира Савета безбедност­и УН, те правила глобалне трговине изван оквира СТО. ЕУ треба да буде спремна да механизам за решавање спорова унутар СТО употреби против САД, те да свој случај изнесе пред Савет безбедност­и и Генералну скупштину УН. А ако се Европа буде устручавал­а да тако поступи, Кина ће то свакако искористит­и да капитализу­је на пословним могућности­ма које се отварају у Ирану. И биће у праву што тако поступа.

Највећи изазов за Европу није правни ни геополитич­ки. Он је психолошки. Европски лидери се понашају као да је Америци још стало до трансатлан­тског савезништв­а утемељеног на заједнички­м интересима, вредностим­а и приступима. Нажалост, то више није случај.

САД и Европа и даље имају многе заједничке интересе; али се њихови интереси у значајној мери и разликују, посебно кад САД крше међународн­о право. Европи је потребна њена властита безбедносн­а политика, као што су јој потребне и властита трговинска и еколошка политика. Сучељавање око ЈЦПОА је стога тренутак истине. Светски мир зависи од тога да ли ће Европа одбранити Повељу УН и правила међународн­е трговине.

Трамп ужива у срамоћењу европских лидера; њихова нелагода његов је тријумф

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia