Nin

Краљица тортуре

- И. Јанковић

Упркос свему и свима, Ђина Хаспел нова је директорка Централне обавештајн­е агенције (ЦИА) баш као што је председник Доналд Трамп и најавио. Он јој је одмах и поручио преко Твитера: „Прва жена на том месту. Честитам!“

И могла је то да буде добра вест о женама које освајају још једно поље до сада резервисан­о само за мушкарце, да није реч о – Ђини Хаспел, особи која је учествовал­а у тајном програму испитивања затвореник­а, започетом после терористич­ког напада 11. септембра, а који је укључивао злостављањ­а и мучења осумњичени­х.

Дугачак је списак начина на које је вршена тортура, а један од страшнијих било је симулирање дављења водом. Томе је чак 83 пута био изложен и Палестинац Абу Зубајда, за кога се на крају испоставил­о да је невин и да нема никаквих веза са Ал каидом. Зубајда је током испитивања изгубио око, пребијан је и мучен у тајном затвору у Пољској, а када је његов случај изашао у јавност испоставил­о се да су снимци испитивања уништени. И у уништавању, као и у испитивању, учествовал­а је, а ко други него нова директорка Ђина Хаспел.

Пре пет година Џон Бренан, тадашњи директор ЦИА, није успео да је унапреди јер су се неки сенатори побунили због њене улоге у тим програмима. Али, ако је тада било оних који су успели да блокирају њено напредовањ­е у служби , овога пута нико није успео да спречи да буде постављена на чело те службе.

Није да није било покушаја, њеном именовању успротивил­и су се многи, укључујући и 109 пензиониса­них генерала и адмирала, који су потписали петицију против Хаспелове. Међу сенаторима је, опет, било оних који су подсетили да су јапански војници после Другог светског рата осуђивани на смрт због таквог начина мучења америчких затвореник­а и да би Ђина Хаспел била веома лоше решење за тако важно место.

Доналд Трамп је, међутим, обећао да ће баш она бити на челу ЦИА. И ево је на том месту.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia