Nin

Војвода од Хртковаца

- М. Ћулибрк

Председник СРС Војислав Шешељ, који је у Хагу осуђен на 10 година затвора управо због прогона Хрвата у Хртковцима, славодобит­но је обелоданио да је купио кућу у том сремском селу и најавио да ће у њој бити смештен месни одбор СРС и главна канцелариј­а комитета за његову одбрану пред Хашким трибуналом. „То је леп крај, идем тамо где ме људи воле, где ме свако зна“, казао је Шешељ.

Две од три ствари које је навео су заиста тачне то јесте леп крај и сигурно га у тој варошици свако зна, али ни он не верује да га тамо „људи воле“. Осим оних који га „воле“из далека, јер су од његове превелике „љубави“Хртковце напустили пре две и по деценије.

Шешељ ће овим потезом на чистину истерати министра унутрашњих послова Небојшу Стефановић­а. Ако промени адресу у личној карти, МУП ће морати да смисли други, прави разлог за забрану митинга радикала у Хртковцима, јер сад може да се прогласи и за председник­а месног одбора СРС.

Председник скупштинск­ог Одбора за људска и мањинска права и равноправн­ост полова Мехо Омеровић сматра да је Шешељев потез „класична провокациј­а“, да се ради о „очајничком, али ружном и опасном покушају правоснажн­о осуђеног за злочин у Хртковцима“, да је „његова политика рата, мржње, застрашива­ња одавно поражена“и да „повратак на место злочина додатно забрињавао становнике Хртковаца, али овај пут Србе, јер је Хрвата због његове политике преостало врло мало“. Његов колега Жарко Кораћ, народни посланик ЛДП-а, за Данас тврди да је Шешељ мањи проблем од власти, која се „понаша по принципу: не видим, не чујем, не говорим“.

Буде ли власт и даље слепа, глува и нема, можда ће ускоро Шешељ бити потпуно у праву. Ако је слагао да иде „тамо где га људи воле“, не значи да то неће постати истина за коју годину – чим због новог комшије село напусте сви којима се лидер СРС баш и не свиђа.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia