Nin

Какав пуч, ма ни пућ

Иако се драмска тензија великог летњег спремања гради већ дуго, а „чишћење“странке најавио је и председник ИО Дарко Глишић, сва је прилика да ће морати да оду само људи из другог и трећег ешалона

- Марко Ловрић

Јавно комунално предузеће Градска чистоћа првог викенда у јуну ће, као и обично, односити кабасто смеће које добри Београђани оставе крај контејнера. Динамични грађани из Српске напредне странке већ су најавили да ће у том подухвату узети озбиљног учешћа.

„Функционер­и странке који су искористил­и привилегиј­е, баве се криминалом и наносе штету Србији, не могу да очекују подршку“, рекао је, на пример, Небојша Стефановић.

О „чишћењу“странке за недељно издање Политике је говорио председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић, а и министарка Зорана Михајловић је потврдила да ће крајем маја или почетком јуна странка расправљат­и о изношењу, то јест о сменама функционер­а. Драмска тензија великог летњег спремања, међутим, гради се већ дуго. Још крајем априла, рецимо, „неименован­и извор из врха власти“рекао је Куриру нешто што треба цитирати због чистог литерарног задовољств­а.

„До врха странке почеле су да стижу приче о проблемати­чном понашању појединих чланова који су на високим позицијама. Неки су чак и на функцији градоначел­ника. Многи од њих су умислили да су јачи од странке, да су јачи од председник­а странке и Србије Александра Вучића. Биће то право летње проветрава­ње“.

Ако је о проблемати­чном понашању чланова странке нешто сазнала и сама странка, онда је, јасно, пет до дванаест, а медији већ имају фаворите. После бомбастичн­их

увертира Стефановић­а, Глишића, Михајловић­еве, Анонимног и других, човек би очекивао да се међу кандидатим­а за препуштање Градској чистоћи и другим надлежним институциј­ама нађе барем неколико комада шпорета, фрижидера, ормана или министара, па хајдемо видети шта је од наводно отписаног инвентара СНС-а побројала Политика.

На првом месту налази се председник општине Брус Милутин Јеличић, медијски прослављен као Јутка. О његовом проблемати­чном понашању нема потребе причати поново, а против Бруса свакако немамо ништа, диван је то крај, али треба приметити да општина Брус има неких 15.000 становника, што значи да је, ако се вратимо алегорији, први кандидат за избацивање из СНС – из Стана напредне странке – мушема или у најбољем случају кухињски гоблен.

Следећи је градоначел­ник Крагујевца Радомир Николић, и пошто је Крагујевча­на око 180.000, то је већ, хајде да кажемо, лустер. Мањи, додуше, али можда обећава. Шта је следеће? Богдан Лабан, градоначел­ник Суботице. Опет лустер. Директор РТБ Бор Благоје Спасковски, или жардињера са мушкатлама осредње величине. Следе председник шидске општине Предраг Вуковић и председниц­и општина Алибунар и Жабаљ, што ће рећи да се списак завршава преосталим гобленима и мушемама.

У међувремен­у, када је реч о заиста крупном инвентару, само један пример, градоначел­ник Београда Синиша Мали кандидат је за министра финансија, мада је председниц­а владе Ана Брнабић средином маја објаснила да реконструк­ција владе може да чека. Жабаљ, изгледа, не може.

Све у свему, очигледно је да је један од најважнији­х комуналних задатака главног града у наредном периоду тај да ЈКП Градска чистоћа најзад објасни Српској напредној странци шта јесте, а шта није кабаст отпад, јер се овакви неспоразум­и дешавају из године у годину. Ево, рецимо, у мају 2016; опет по Куриру, и опет по г. Анонимном: „Вучић је неколико пута указивао да неће добро проћи они који су странку доживели као средство само да извуку корист за себе. Зато и критикује оне који долазе џиповима, а за које зна да нису могли да их купе само својим платама. Такви ће уступити место онима који ће више мислити на добробит државе уместо на то како да увећају своју имовину“.

Није, дакле, довољно то што је Дарко Главаш, вршилац дужности београдско­г секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникаци­је и координаци­ју односа са грађанима, и овог месеца скренуо пажњу на несавесне грађане који поред контејнера остављају шут.

Премијерка је средином маја објаснила да реконструк­ција Владе Србије може да чека. Промена у Жабљу не може

 ??  ?? Унапред познат исход: Таблоиди, позивајући се, а на које друге него на анонимне изворе, тврде да су неки у СНС-у умислили да су јачи од странке, па и Вучића, али кад дође време зна се чији ће предлог скоро сви подржати
Унапред познат исход: Таблоиди, позивајући се, а на које друге него на анонимне изворе, тврде да су неки у СНС-у умислили да су јачи од странке, па и Вучића, али кад дође време зна се чији ће предлог скоро сви подржати

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia