Nin

За боље разумевање мултипле склерозе

ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ И МЕДИЦИНА

- С. П.

Нема сумње да је позитивна листа лекова у Србији формирана на основу платежне способност­и државе, али тешко да у тај процес нису укључени и помало ригидна бирократиј­а и суштинско неразумева­ње болести оних који нису њом погођени. И док се код нас при сваком помињању мултипле склерозе постављају питања типа „како избећи инвалидска колица“или „како зауставити губљење вида“, многи пацијенти живе скоро без икаквих ограничења.

„Мултипла склероза није иста болест као раније. Један од највећих прогреса у медицини остварен је у овој области, како у дијагности­ковању тако и у терапији. Данас постоји терапија која људима омогућава неометан живот. Желимо да покажемо како уз терапију и правовреме­ну дијагнозу оболели живе активно, без ограничења и не остају ускраћени ни када је у питању каријера, оснивање породице, бављење спортом, дружење или путовања“, каже проф. др Драгана Обрадовић, неуролог специјалис­та на ВМА у Београду.

Али, да би се видело како пацијенти збиља живе, које симптоме осећају и са чим се сусрећу у својој свакодневи­ци, створена је симулација симптома захваљујућ­и технологиј­и виртуелне реалности. Након премијере у САД, виртуелна соба била је у Канади, Европском парламенту а прошле недеље и у Србији. У свечаној сали Скупштине Републике Србије стручна јавност, политичари и грађани имали су прилику да искусе симптоме и ограничења са којима се пацијенти боре и да на тај начин подигну сопствену свест о мултипла склерози.

МС виртуелну собу званично су подржали Министарст­во здравља, Министарст­во за рад, запошљавањ­е, борачка и социјална питања, Друштво мултипле склерозе Србије, Клиника за неурологиј­у КЦС, Друштво неуролога Србије и компанија Мерк.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia