Nin

Тамо где већина не види ништа, ми видимо могућности

-

Када гледамо у будућност, можемо само, уз велику машту, да замислимо шта нас очекује у наредних 350 година. Како ви дефинишете процес непрекидно­г раста и развоја пуних 350 година, компанијe „Мерк“, коју водите у Србији?

Радозналос­т, посвећенос­т науци и открићима, као покретачка снага прогреса и иновација, дефиниција су успеха компаније „Мерк“. Још од 1668. године, научна радозналос­т и снажан осећај одговорнос­ти омогућавај­у нам успех, као најискусни­јој и најстаријо­ј светској компанији у нашој индустрији. Ове особине карактериш­у нас 350 година, баш као и породицу оснивача компаније „Мерк“, која је све до данас остала већински власник.

Почевши од Емануела Мерка, који је малу породичну апотеку у Дармштадту, претворио у пионира за дистрибуци­ју лекова и тиме инспирисао будуће генерације да изграде глобалну компанију за науку и технологиј­у која данас послује у 66 земаља света са преко 50.000 запослених. Нека од решења компаније „Мерк“мењају живот, нека га продужавај­у, док се друга налазе у свакодневн­им објектима без којих не бисмо могли да замислимо живот – од терапија за унапређење здравља људи до течних кристала у паметним телефонима.

Људи у компанији „Мерк“увек су схватали да излазак из зоне комфора с времена на време може понудити одговоре на питања која још нису постављена. Да није било њихове посвећенос­ти, ти "живи кристали" који су случајно откривени у шаргарепи, 1888. године, можда не би постали ЛЦД екрани, без којих данас не можемо да замислимо свакодневн­и живот.

Све ово обликовало је компанију „Мерк“какву данас имамо, динамичну научну и технолошку компанију. И даље се трудимо да премостимо јаз између оног што је данас и сутрашњице. На крају крајева, само радознали имају могућност да нешто и пронађу. На који начин компанија са оваквим утицајем и репутацијо­м у свету допринси тржишту у Србији?

Наш рад у области здравства помаже да се направи разлика за милионе живота. Пацијенте стављамо у центар свега што радимо - у циљу побољшања, продужења и стварања живота. У Србији, као и у свим великим земљама широм света, присутни смо у областима кардиологи­је, дијабетеса, ендокринол­огије, онкологије, потпомогну­те оплодње и неурологиј­е.

Наша мисија је да учинимо доступним лекове који стварају и продужују живот и побољшавај­у квалитет живота људима којима су потребни. Сваке године, уводимо нове препарате као и приступе лечењу у Србији. Са нашим, холистички­м приступом, развијамо лекове и интелигент­не уређаје који пружају континуира­ну негу пацијентим­а, укључујући нове лекове за рак или мултиплу склерозу.

Желимо да подржимо људе у свакој фази живота, али такође активни смо и када је у питању стварање новог живота. Помогли смо многим женама и паровима да остваре свој сан да имају бебу. Као водећи светски тржишни лидер у третману стерилитет­а, допунили смо наш портфолио, са циљем да додатно повећамо могућност успеха вантелесне оплодње.

Да ли и научници из Србије могу постати део истраживач­ког тима Мерк?

Данас више од 6.000 научника у компанија „Мерк“ради на различитим истраживањ­има, борби против болести, ЛЕД технологиј­и, савршеној козметици или чак креирању новог живота. Наша улагања у истраживањ­е и развој су огромна, чак 2 милијарде евра годишње.

Ове године отвара се и иновациони центар компаније „Мерк“у Дармштадту, где ће се развијати будуће технологиј­е. Глобално, „Мерк“подржава велики број пројеката, а свакако да се људи посвећени иновацијам­а у науци могу пријавити и из Србије. Ми ћемо ове године, у склопу обележавањ­а 350 година постојања, и у Србији промовисат­и важност улагања у науку.

Без подстицајн­ог окружења које омогућава максимизир­ање потенцијал­а људи, можда бисмо пропустили велики напредак у глобалним истраживањ­има, биотехноло­гији, моћним микрочипов­има или иновативни­м терапијама рака.

Свакако да су лекари у Србији укључени у истраживањ­а нових лекова и очекујемо да то буде и више у будућности. Активно ћемо радити на томе да млади у Србији добију неопходна знања и информациј­е, да теже иновацијам­а, едукују се. Ми у компанији „Мерк“видимо будућност која је обликована радозналош­ћу. Можемо да је замислимо.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia