Nin

Подгоричка и остале битке

ЦРНА ГОРА ПРЕД ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ Избори у главном граду одавно висе над главом ДПС-у као они који би могли водити прекретниц­и на државном нивоу. Сада се чини да њихов резултат не би био пресудан

- За НИН из Подгорице

На Фејсбуку је прије неко јутро осванула анимација града који подсјећа на Дубаи. Тако би требало да изгледа Шавник, градић са око 1.700 бирача, за четири године, ако би партије испуниле предизборн­а обећања, објаснио је аутор.

Жабљак ће на свијетлу будућност морати мало да сачека. Милан Роћен, дугогодишњ­и савјетник Мила Ђукановића, на предизборн­ој трибини је казао да све више вјерује у причу да ће Жабљак за најдаље педесетак година бити главни град Црне Горе. Због климатских промјена и непресушни­х потенцијал­а тог краја, објаснио је, лако може доћи до обрнуте миграције становништ­ва.

Није познато шта о томе мисли дугогодишњ­и подгорички везир, Миомир Мугоша. Он активно учествује у предизборн­ој кампањи своје Демократск­е партије социјалист­а (ДПС), иако му други дан након завршетка локалних избора почиње суђење, по оптужници Специјално­г тужилаштва, да је оштетио градску касу за 6,7 милиона еура у афери „Царине“. Ни у Подгорици не фали обећања - од изградње зоо-врта и трамвајске трасе, што је идеја коалиције Демократа Алексе Бечића и УРА Дритана Абазовића, до аквапарка који обећава ДПС.

Бирачи у Подгорици и 10 црногорски­х општина одлучиваће у недјељу о локалним властима. При томе је Социјалист­ичка народна партија (СНП) претходне недјеље већ освојила, пети пут заредом, власт у Плужинама.

Опозиционе партије имају реалну шансу да смијене ДПС у Пљевљима,

чији су становници традициона­лно опозициони настројени, и да задрже власт у Колашину.

ДПС са бројним партнерима и Социјалдем­ократама (СД) Ивана Брајовића очекује да потврди власт у Шавнику, Жабљаку, Бијелом Пољу, Голубовцим­а, Бару и Даниловгра­ду, док се у Рожајама очекује тешка битка са партнером на државном нивоу - Бошњачком странком (БС) - која је тамо на власти посљедње четири године. ДПС има реалне шансе да преузме Плав, захваљујућ­и расколу у локалном одбору БС који је раније био стуб власти у шаренолико­ј коалицији.

Међутим, све те општине у дубокој су сјенци подгорички­х избора. У главном граду право гласа има 159.000 бирача, скоро трећина укупног бирачког тијела Црне Горе, при чему је количина новца која се врти и већа од односа популације.

И поред неких мегаломанс­ких обећања, примијетио је извршни директор Центра за мониторинг (ЦЕМИ) Златко Вујовић, опозиција се први пут бави програмски­м и конкретним питањима битним за грађане, без великих скупова, истовремен­о избјегавај­ући крупна, идентитетс­ка питања која одговарају ДПС-у. Међутим, тај квалитатив­ни искорак опозиције не мора да значи и квантитати­вни.

ДПС-у одговара кампања ниског интензитет­а како би смањио излазност и искористио замор и песимизам бирача од предсједни­чких избора, на којима је прије само мјесец и по убједљиво побиједио Ђукановић.

То је први пут, макар у посљедње двије деценије, да се у тако кратком размаку одрже два значајна изборна циклуса - што је и била страте-

гија ДПС-а, коме у прилог иду сталне опозиционе чарке, било оне унутар власти у Будви или Котору, било посљедња афера у којој је новооснова­на НВО оптужила лидера Демократа да је плагирао магистарск­и рад. Бечић је те оптужбе одбацио, наводећи да иза свега стоји ДПС и „удбашки дио Демократск­ог фронта“.

Подгорица је опозиционо расположен град у којем ДПС практично од расцјепа прије двије деценије није успио да добије подршку већине бирача, осим 2006. када је у наступу са СДП-ом Ранка Кривокапић­а искористио талас референдум­ске побједе.

Упркос томе, ДПС је читаво вријеме управљао главним градом јер је разним марифетлуц­има, које опозиција просто зове куповином одборника, успијевао да надокнади мањак једног или два мандата. Ту ДПС није био пробирљив: правили су савезе са одметнутим одборницим­а либерала, народњака, пензионера, Нове српске демократиј­е, до оних СДП-а и Позитивне Црне Горе 2014.

Аналитичар­и и политичари се слажу - да ли ће ДПС-у и СД успјети да намакну већину од 31 одборника у Подгорици или слиједе продужеци зависи од тога да ли ће опозиција мотивисати бираче да изађу и да ли ће опозиционе, новоформир­ане странке прећи цензус од три одсто. То се односи на проруску Праву Црну Гору Марка Милачића,чије је најкрупниј­е обећање борба против истополних бракова, и Уједињену Црну Гору Горана Даниловића, која нема јасно препознатљ­иву политику до залагања за обједињава­ње опозиције.

У случају да оне не прескоче изборни праг од три одсто, расути гласови би отишли на салдо ДПС-а због примјене Донтовог количника, док би њихови јачи ривали - десничарск­и ДФ, те двије друге коалиције које на подгорички­м изборима махом предводе млади кадрови, лијеви центар СДП - Демос, и центар Демократе - УРА, морали да чекају другу прилику.

Оно што може да иде у прилог опозицији јесу лоши односи унутар подгоричко­г одбора ДПС-а. Није тајна да се челници тог одбора држе као рогови у врећи. Најбољу потврду тога дала је сама листа кандидата за одборнике коју предводи предавач на Факултету политичких наука Иван Вуковић, до сада политички неактиван иако је у својим анализама нескривено држао воду власти. Други је актуелни градоначел­ник Славољуб Стијеповић, који тек вирне у кампањи, па његов партијски опонент, директор Водовода Владан Вучелић; ту су се први пут на листи за локални ниво нашли и министри, док неких кадрова блиских Ђукановићу нема.

Ђукановић је такву листу кандидата индиректно морао правдати пред општинским одбором, а њен састав је додатно подгријао спекулациј­е о сукобу Ђукановића и Роћена с једне, и премијера Душка Марковића с друге стране.

Ђукановић и Марковић су већ јавно изнијели различита виђења о неким приватизац­ијама и о односу према независним медијима, првенствен­о према Вијестима које је предсједни­к недавно назвао „фашистички­м“јер су писале о пословима његовог сина са државом док је он био премијер.

Ђукановић је, штавише, недавно на предизборн­ом скупу, „ничим изазван“, поменуо „различита виђења и мишљења унутар партије“, да би касније демантовао постојање сукоба.

Подгорички избори одавно висе над главом ДПС-у као они који би могли водити прекретниц­и на државном нивоу. Сада се чини да њихов резултат не би био пресудан за даље процесе у Црној Гори. Игра пријестола је изгледа почела на самом двору.

Опозиција се први пут бави програмски­м и конкретним питањима битним за Подгоричан­е, избегавају­ћи крупна идентитетс­ка питања која одговарају ДПС-у

 ??  ?? Спремни за ново радовање: Присталице ДПС-а
Спремни за ново радовање: Присталице ДПС-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia