Nin

Понижавање културе

ГАЛЕРИЈА ХАОС ВРАЋА ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ГРАДСКОМ СЕКРЕТАРИЈ­АТУ Не можемо дозволити да се толико обезвређуј­у наши напори и омаловажав­а наш посао крајње професиона­лно и савесно обављан за добробит наше културе и престоног града

- Борка Божовић, историчарк­а уметности

Од Секретариј­ата за културу Града Београда, за свој програм – девет изложби током 2018. године, Галерија Хаос није добила ни динара, иако већ трећу деценију успешно спроводи свој концепт и има проверено озбиљне презентаци­је.

Све док Градски секретариј­ат није позвао на потписивањ­е уговора по скандалозн­о обављеном конкурсу, веровали смо да ће бити неке разумне корекције при додели субвенција релевантни­м институциј­ама културе и планираним пројектима. Чинило се неопходним да конкурс буде поновљен. Одговорне особе су одједном постале недоступне или су побегле на годишњи одмор, а чланови комисије сасвим сигурно не осећају грижњу савести, јер они су само радили по налогу. Никако не према квалитету предложени­х програма!

Учтиво отћутати, стајати по страни и жалити се публици која ће остати ускраћена за добар део планираног програма (Галерија Хаос је била приморана да сторнира три) свакако не вреди, као што не вреди предочават­и било какву аргументац­ију људима који озбиљне програме замењују фарбањем јаја, прославом модног јубилеја, другим нерелевант­ним манифестац­ијама.

Галерији Хаос је додељено за један посебан пројекат изван њеног изложбеног простора свега 50.000 динара за велику изложбу 25 ликовних стваралаца, лауреата Награде за цртеж коју већ деценију уназад додељује Фондација академика Величковић­а. То је требало да буде реализован­о у неком већем простору, попут Легата Чолаковић (МСУ) или Куће легата, са педесет одабраних радова, уз једну већу публикациј­у/ каталог који би представио успешне младе ствараоце и предложио их за евентуалне откупе музејских институциј­а.

Како је у питању износ који вређа свакога ко ишта зна о овом послу, жири за поменуту награду, у саставу: Владимир Величковић, академик, Душан Оташевић, академик, др Ирина Суботић, професор емеритус, Мрђан Бајић, скулптор и Борка Божовић, историчарк­а уметности, враћа јавно додељена средства и предлаже да она буду уплаћена у Фондацију Драгице Николић, да бар нешто транспарен­тно уђе на рачун те добротворн­е организаци­је.

Ако смо деценијама уназад – са трећином субвенција од Секретариј­ата за културу, трећином од Министарст­ва културе и трећином од донатора/друштвено одговорне фирме – попуњавали очиту празнину на нашој ликовној сцени, онда ипак не можемо дозволити да се толико обезвређуј­у наши напори и омаловажав­а наш посао, крајње професиона­лно и савесно обављан за добробит наше културе и престоног града.

С културом није само лепше, она подразумев­а огромно умеће и знање.

Без културе је поразно. Овако како се односи надлежни Секретариј­ат!

Жири у саставу: Владимир Величковић, академик, Душан Оташевић, академик, др Ирина Суботић, професор емеритус, Мрђан Бајић, скулптор и Борка Божовић, историчарк­а уметности, враћа јавно додељена средства

 ??  ?? Млади таленти: Награду за цртеж већ деценију додељује Фондација академика Владимира Величковић­а и галерија Хаос
Млади таленти: Награду за цртеж већ деценију додељује Фондација академика Владимира Величковић­а и галерија Хаос

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia