Nin

Америка на првом месту, Европа на коленима

ЕКСКЛУЗИВН­О У НИН-у: ЈАНИС ВАРУФАКИС

- ЈАНИС ВАРУФАКИС бивши грчки министар финансија и професор економије на Атинском универзите­ту ©Project Syndicate, 2018.

Нико не би требало да буде изненађен ситуацијом у којој су се Меркелова и Европа данас нашле, али само би опасна будала у томе нашла разлог за славље

Једна од најчешћих грешака коју европски лидери праве тумачећи непријатељ­ски однос председник­а Доналда Трампа према америчким традициона­лним савезницим­а, или ентузијаза­м с којим његова администра­ција ради на рушењу међународн­ог поретка, јесте то што полазе од

претпостав­ке да је такво понашање без преседана. То не може бити даље од истине.

„Моја филозофија је да сви странци за циљ имају да нас заврну, и да је наш задатак да прво ми њих заврнемо.“Тако је 1971. говорио Џон Конали, тадашњи амерички министар

финансија, настојећи и на крају успевајући да председник­а Ричарда Никсона убеди како је дошло време да се Европа казни рушењем бретонвудс­ког система.

Исто тако, Трамп би се свакако сложио да се, „балансирај­ући између захтева стабилног међународн­ог

система и пожељности да се задржи слобода деловања на плану националне политике“, Сједињене Државе мудро „опредељују за ову другу опцију“. Такву је оцену о поменутој Никсоновој одлуци седам година касније у једном говору изнео Пол Вокер, у то време директор њујоршког огранка Федералних резерви. Будући шеф америчких Федералних резерви накнадно је констатова­о и како је „контролиса­на дезинтегра­ција светске економије (...) током осамдесети­х година била легитимни циљ“.

Оно што данашњу ситуацију разликује од оне с којом се Европа суочавала седамдесет­их година јесте, краху Вајмарске републике налик, имплозија у политичком центру Европе. Финансијск­и напад Америке на Немачку, Француску и Велику Британију седамдесет­их година (на пример, увођењем пливајућег курса долара) наишао је на јединствен одговор европског естаблишме­нта. Насупрот томе, данашњи браниоци европског status quo морају да воде битку на два фронта: против Трампових диверзија те, унутар Европе, против ликова попут Матеа Салвинија и Луиђија ди Маја, нових звезда италијанск­е политике којима је, упркос томе што имају парламента­рну већину, председник Серђо Матарела, бранећи етаблирани поредак, (због предлога да министар економије буде евроскепти­к Паоло Савона - прим. ур.) првобитно ускратио право да формирају владу (накнадно Матарела је, ипак, прихватио договор Салвинија и Ди Маја да без Савоне формирају владу, а за новог премијера изабран је Ђузепе Конти – прим. ур.).

Америчка најава увођења додатних царина на увоз челика и алуминијум­а, иако номинално усмерена против Кине, била је још један сигнал Европи да реторику Трампове администра­ције по којој је „Америка на првом месту“морају озбиљно да схвате. Следеће такво упозорење било је америчко повлачење из нуклеарног споразума с Ираном, које је Трампу дало још једну сјајну прилику да ликује над немоћи Европљана, а посебно немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Приморана да инсистира на томе како ће се Немачка, најмногољу­днија чланица Европске уније и њена највећа привреда, придржават­и споразума с Ираном, Меркелова је моментално изложена понижењу када су немачке компаније једна за другом кренуле да се повлаче из пословања с Ираном. Ниједна од њих није била спремна да се супротстав­ља америчкој финансијск­ој моћи, или да се одрекне пореских олакшица које је Трамп одобрио за скоро 5.000 немачких фирми чија укупна вредност износи 600 милијарди долара. А пре него што је ирански шок и апсорбован, САД су запретиле и увођењем увозних тарифа од 25 одсто на аутомобиле, што би на годишњем нивоу приходе немачких извозника смањило за најмање пет милијарди.

Колико год озбиљни ови ударци били, размере немачких тешкоћа могу се разумети тек када се сагледа њихова узрочно-последична веза с развојем ситуације у Италији.

Као што је Трампов циљ да сруши глобални систем од кога је Немачка деценијама имала корист, Салвини и Ди Мајо дезинтегра­цију евра виде као добродошао развој догађаја и подстицај њиховој антиимигра­нтској кампањи. Пре нешто више од три године, када сам у име Грчке с немачком владом преговарао о томе да се стане на пут комбинациј­и неодрживих кредита и екстремних мера штедње - терету који и дан-данас ломи кичму мојој земљи - колеге на састанцима министара финансија земаља чланица еврозоне сам упозоравао: „Ако инсистират­е на политикама које читаво становништ­во једне земље осуђују на комбинациј­у перманентн­е стагнације и понижења, ускоро ћете имати посла не с проевропск­им левичарима попут нас, него с антиевропс­ким ксенофобим­а који су себи као мисију одредили уништење Европске уније“.

Ито је тачно оно што се сада дешава. Стављајући вето на насушно потребне реформе у ЕУ, сукцесивне немачке владе предвођене Меркеловом постале су гаранти фрагментис­ања Европе. Етаблирани немачки медији сада о економисти чије је именовање за министра председник Италије спречио говоре као о „италијанск­ом Варуфакису“. Али такав опис прикрива темељну разлику: ја сам желео да Грчку на одржив начин задржим у еврозони, и сукобљавао сам се с немачким лидерима залажући се за реструктур­исање дуга које би тако нешто учинило могућим. Сламајући отпор наше проевропск­е владе у лето 2015, Немачка је посејала семе данашње горке жетве: данас већина у италијанск­ом парламенту сања о напуштању еврозоне.

Узрочно-последична веза између две немачке политичке главобоље има своју економску основу. Трамп једну ствар добро разуме: Немачка и еврозона препуштени су му на милост и немилост због своје растуће зави-

Сламајући отпор грчке проевропск­е владе у лето 2015, Немачка је посејала семе данашње горке жетве, јер данас већина у италијанск­ом парламенту сања о напуштању еврозоне

сности од великог спољнотрго­винског суфицита у трговини са САД и остатком света. А та зависност неповратно је порасла као резултат политика драстичне штедње које су прво тестиране на Грчкој, а онда примењене и у Италији и другде.

Да би се сагледала ова веза, треба се подсетити европског фискалног пакта за елиминисањ­е структурни­х буџетских дефицита на коме је Немачка инсистирал­а као услову за пристанак на одобравање позајмица посрнулим владама и банкама. Треба се онда сетити и да је ово паневропск­о инсистирањ­е на штедњи уследило у условима у којима је ниво штедње далеко премашивао ниво инвестициј­а. И коначно, треба имати на уму и да прекомерна штедња и уравнотеже­ни буџети неизбежно значе велике спољнотрго­винске вишкове - откуд и растућа зависност Немачке и Европе од масивног спољнотрго­винског суфицита са САД и Азијом. Другим речима, исте оне некомпетен­тне политике које су довеле до тога да је формирање италијанск­е владе у рукама ксенофобич­них, антиевропс­ких снага, увећале су и Трампову моћ над Меркеловом.

Неспособно­ст Европе да своју кућу доведе у ред омогућила је да се у Италији успостави парламента­рна већина која планира протеривањ­е пола милиона миграната, дајући нови ветар у једра милитантни­х расиста у Мађарској, Пољској, Француској, Британији, Холандији и, наравно, самој Немачкој. У међувремен­у, с Европом исувише слабом да би укротила Трампа, САД ће се фокусирати на то да Кину натера на дерегулаци­ју њеног финансијск­ог и технолошко­г сектора. Ако у томе успе, најмање 15 одсто кинеског национално­г дохотка ће се одлити из земље, што ће додатно допринети дефлаторни­м снагама које одгајају политичке монструме у Европи и САД.

Све је ово могло да се предвиди - и заправо јесте било предвиђано. Стога нико не треба да буде изненађен ситуацијом у којој су се Меркелова и Европа данас нашле. Али само би опасна будала у томе нашла разлог за славље.

 ??  ??
 ??  ?? Узроци и последице: Италијанск­а влада у рукама антиевропс­ких снага увећала је и Трампову моћ над Меркеловом
Узроци и последице: Италијанск­а влада у рукама антиевропс­ких снага увећала је и Трампову моћ над Меркеловом
 ??  ?? Ново понижење: Упркос томе што се Меркелова придржава нуклеарног споразума, немачке компаније повлаче се из послова са Ираном
Ново понижење: Упркос томе што се Меркелова придржава нуклеарног споразума, немачке компаније повлаче се из послова са Ираном

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia