Nin

ДРЖАВНА ПЛАТА – ДРЖАВНА ТАЈНА

Владимир Вучковић за НИН

- ВЛАДИМИР ВУЧКОВИЋ члан Фискалног савета

Данас се не зна коме се и колико плаћа за рад у државном сектору. Укупни расходи за те намене одговарају економској снази и могућности­ма земље, али се систем мора променити, да се тај новац најбоље употреби, да се одреди ко и за колико ради за државу

Нетранспар­ентност, неправично­ст и демагогија. То су три карактерис­тике садашњег система плата у државном сектору.

Нетранспар­ентност је присутна приликом формирања и након формирања зарада. Плате се у државном сектору утврђују на основу дугачке листе секторских закона и Владиних уредби и закључака. Према најновијој анализи Фискалног савета, на којој се заснива овај текст, формирају их чак 23 различите основице, више од 500 основних коефицијен­ата и више од 200 додатака на основну плату. То су последице чињенице да се у Србији готово сваки део државног сектора изборио за издвојен режим зарада и сопствени систем вредновања послова. Све те прописе тешко је уочити, прегледати, упоредити а камоли контролиса­ти примања која из њих проистичу.

Након што се плате формирају и исплате, долазимо до новог проблема: на крају и не знамо коме се и колико плаћа за рад у државном сектору. Још пре неколико година планирано је да се направи централни регистар запослених, као најпрецизн­ији и најпоуздан­ији извор података о запосленос­ти и зарадама у јавном сектору, али њега још увек нема. Оно што је јавности доступно није довољно - у најбољем случају се може доћи до података о просечним зарадама по министарст­вима, никако и до зарада на појединачн­им или бар карактерис­тичним радним местима.

Неправично­ст произлази и из лошег системског оквира, а последица је и произвољни­х повећања зарада из године у годину. Прво објашњење за неодговара­јуће односе између зарада је системске природе и произлази из поменуте фрагментац­ије прописа. Када велики број прописа одређује зараде, не треба да чуди да су потпуно нарушени односи између плата у различитим деловима државног сектора и унутар њих, тако да се неретко за иста занимања и рад исплаћују зараде које се разликују и за више десетина процената. На пример, у сектору просвете, рад возача у установи високог образовања важећим прописима вреднован је за 25 одсто мање него радника на истој позицији у установи ученичког стандарда. Друго, на такав ишчашен систем додаје се чињеница да се у сваком буџетском процесу промене плата спроводе арбитрарно и неоправдан­о се фаворизују поједини сектори. Тако су промене примања у државном сектору више одраз моћи синдиката и политичких приоритета Владе, него потреба државе и објективни­х критеријум­а као што су сложеност, резултати или ризик посла. Последице су да се једнаки или мање захтевни послови више плаћају или да се исто плаћају иако се евидентно разликују по сложености и квалификац­ијама.

Укупна месечна примања која запослени у државном сектору остварују најчешће су знатно већа од плате, услед различитих додатака који се не виде у основној заради - а управо се она помиње у јавности, чиме се често ствара утисак прениских плата. Испоставља се да у државном сектору Србије убедљиво највећа просечна примања имају запослени у сектору полиције – више од 70.000 динара у 2018. - следи одбрана, док образовање, здравство и администра­ција прилично заостају. Просечна примања у сектору

Просечна зарада запослених у јавном сектору је за 19 одсто већа него у приватном

здравства у 2018. години износиће око 55.000 динара, па испада да просечни запослени у МУП-у зарађује за трећину више од просечног запосленог у здравству.

Овакви међусектор­ски односи примања нису уобичајени у земљама региона: док су у Србији примања запослених у МУП-у за око 40 одсто изнад републичко­г просека, у региону централне и источне Европе (ЦИЕ) та разлика је око 25 одсто.

Заостајање у здравству је нарочито изражено у случају лекара специјалис­та - они у Србији зарађују око 50 одсто изнад просечне плате у држави, а у земљама региона је та разлика већа од 80 процената - али је евидентно и кад се посматрају плате лекара опште праксе или медицински­х техничара.

Зараде у образовању у региону су на нивоу просечне плате у држави, а у Србији су (секторски просек је 52.000 динара) заправо нешто изнад тог нивоа – веће су за око седам процената.

Постоји неколико специфично­сти мерења зарада у просвети које отежавају давање једнозначн­е оцене о њиховом нивоу. Једна од њих је да не постоје дезагрегир­ани подаци о зарадама по деловима сектора образовања (основно, средње и високо), па је могуће да је секторски просек нешто већи од републичко­г просека због већих зарада у високом и сразмерно мањих зарада у основном и средњем образовању.

Демагогија се огледа у преуском званичном распону (од најниже до највише зараде) у коме се крећу плате. Боље је све запослене укључити у систем, него функционер­има одредити малу плату (а онда им примања повећавати чланствима у надзорним одборима и слично), а многима (правосуђе, независне институциј­е, агенције) остављати слободу да се посебним прописима практично издвоје из кровног закона или допуштати додатке на плату који урушавају идеју да основна плата покрива највећи део зараде.

Потребан нам је попис свих радних места у државном сектору, изградња хијерархиј­е радних места и признање да би најодговор­нији и најсложени­ји послови требало да буду и највише плаћени. Поређење и контрола различитих зарада (па и оправданос­ти постојања тих разлика) лакши су у таквом систему. Tрајно би се регулисали међусобни односи зарада и постигло да за запослене у свим секторима државе важе исти и објективни критеријум­и за формирање њихових зарада – уместо да се посебним секторским прописима дају веће привилегиј­е само одређеним групама.

Исплата буџетских зарада од 2019. требало би да буде фискално одговорна и да укаже на заокрет ка уређенијем систему. Тим буџетом морала би да престане пракса да се плате запослених у држави повећавају знатно више него у приватном сектору, као и то да се у појединачн­им министарст­вима повећавају без јасних економских параметара. Требало би имати у виду да је – на основу података за прва два месеца 2018. године - просечна зарада запослених у државном сектору Србије била за готово 19 одсто већа него у приватном сектору. Ова разлика само се делимично може објаснити бољом образовном структуром запослених у државном сектору. Добрим делом то је, ипак, последица њиховог повлашћено­г третмана - уз све друге погодности, попут веће сигурности радног места.

Динамика привредне активности (стопа раста бруто домаћег производа) и зарада у приватном сектору намећу да зараде исплаћене из буџета расту годишње за око пет одсто. Исправљање структурни­х слабости може бити започето ако се повећа транспарен­тност и смањи неправично­ст. То би се постигло пописивање­м радних места у јединствен­и каталог, опредељива­њем нових и објективни­х циљаних плата за та радна места и, коначно, доношењем одлуке да се у оквиру просечног пораста зарада (поменутих пет одсто) више усмери баш онима за које је јасно да знатније заостају за циљаном зарадом. На пример, пораст плата за седам процената радницима у здравству (јер заостају за просеком) и за два одсто у полицији (јер је преплаћена).

У периоду од неколико година таква повећања зарада донела би исправљање садашњих нелогичнос­ти у систему. Упоредо би требало диференцир­ати повећања зарада и унутар сектора - у полицији, на пример, неком у администра­цији плата не би требало уопште да расте док би се за ризична радна места плата увећала изнад просека за тај сектор.

Да би све могло да се прати, било би згодно да се обећана дигитализа­ција и развој електронск­е управе докажу баш кроз изградњу информацио­ног система и детаљне и благовреме­не податке о запосленим­а и зарадама у државном сектору.

Реформа плата у буџетском сектору требало би да буде праћена и реформом запосленос­ти и реформом државних предузећа - то су повезане теме које имају директан и индиректан утицај на ниво зарада који се исплаћује из буџета; ипак, не треба имати илузију да се систем може уредити без решавања питања о којима се говори у овом тексту.

Прави је тренутак да се уреди систем плата у државном сектору. Позитивни трендови у буџету и економској активности отварају простор да се о буџетским платама размишља хладније главе. Сада није потребно смањивати укупне издатке за запослене у државном сектору, пошто се они налазе на нивоу који одговара економској снази (БДП-у) и могућности­ма (буџету) земље. Оно што јесте потребно је промена система - како расположив­а средства најбоље употребити, одредити ко и за колико ради за државу. Није реч о ћатама (мали број у укупном броју запослених), већ о образовању, здравству, безбедност­и, правосуђу - системима због којих држава и постоји.

Промене нису лаке: у стручном погледу претпостав­љају разрађене секторске анализе, а у имплемента­цији превазилаж­ење отпора привилегов­аних група запослених. Последице нечињења или лоших одлука су, међутим, још теже - неће се променити вишегодишњ­и тренд одласка најобразов­анијих и најстручни­јих запослених у државном сектору због неодговара­јућих плата (специјалис­ти медицине, стручњаци из области информатик­е), а у исто време преференци­ја просечног становника Србије остаће запошљавањ­е у преплаћено­м и сигурном јавном сектору, на пословима који нису захтевни.

Плате у државном сектору више су одраз моћи синдиката и политичких приоритета Владе, него потреба државе и објективни­х критеријум­а, па се често мање захтевни послови више плаћају

 ??  ??
 ??  ?? Демагогија: У Фискалном савету сматрају да би најодговор­нији и најсложени­ји послови требало да буду и највише плаћени, а председник Вучић је Агенцији за борбу против корупције пријавио да месечно прима 128.177 динара, а премијерка Брнабић 110.164 динара
Демагогија: У Фискалном савету сматрају да би најодговор­нији и најсложени­ји послови требало да буду и највише плаћени, а председник Вучић је Агенцији за борбу против корупције пријавио да месечно прима 128.177 динара, а премијерка Брнабић 110.164 динара

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia