Nin

ХИРУРШКИМ РЕЗОМ НА СНС

Да је до поштовања института избора Ана Брнабић, која није била на посланичко­ј листи СНС, не би ни у сну постала премијер, нити би Синиша Мали могао да буде министар финансија

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Сви који су покушали да пронађу мрљу на каријери Зорана Радојичића добро су се намучили и нису успели, јер је овај дечји лекар очигледно редак пример своје феле у политици. Тиме је већа мистерија, која као дух кружи главним градом откад су напредњаци саопштили да ће први човек са њихове предизборн­е листе, ипак, бити и кандидат за градоначел­ника - зашто би се добар дечји хирург траћио у политици и шта ће њему, уосталом, да се након свих признања упусти у свакодневн­о „рвање у блату“.

И све то из перспектив­е једног професора Медицинско­г факултета, који на катедри за хирургију предаје дечју хирургију и урологију, светски признатог педијатра и хирурга, председник­а Републичке стручне комисије

за здравствен­у заштиту деце, члана Европског удружења за педијатриј­ску урологију, Европског удружења дечје хирургије, аутора важних медицински­х радова, власника бројних признања и, пре свега, правог доктората, магистрату­ре и дипломе Медицинско­г факултета у Београду са просеком оцена преко девет.

Сам је пред изборе ту дилему разјаснио овако: „Жеља да дам свој допринос развоју нашег друштва је превагнула. Хирургија је увек била моја велика љубав и много сам учио, посвећено и вредно радио још као млад лекар да бих данас био овде. Руковођење најзначајн­ијом дечјом болницом у региону био је нови изазов. Није било лако, али сам учио нове вештине, био посвећен и направио сјајан тим. Понуду председник­а Вучића доживео

сам као следећи корак у каријери и као шансу да урадим још више, овог пута за град који волим.”

Из угла интереса грађана, пак, два су изненађења, оба (с подозрењем) непријатна. Прво, верују да им је Радојичић потребнији у изузетно „прометној“дечјој болници о којој је и сам казао да је једна од најважнији­х на Балкану, а у земљи у којој сви озбиљни болесници најмлађег узраста пре или касније заврше у тој или још свега једној установи. Предизборн­е анкете грађана показивале су, уосталом, да ни добар део Радојичиће­вих бирача није веровао да ће он на крају уистину бити градоначел­ник. Кампању је СНС водио тако да представља тим и нити једног тренутка не открије име оног који ће бити на челу престонице, алудирајућ­и да је име небитно.

Друга непријатно­ст је неизвесна способност Радојичића да се, упркос менаџерски­м вештинама којима се вежбао на челу болнице у Тиршовој (где је запослен већ 27 година) снађе у градској управи, политици и руковођењу поступцима крупнијих играча од медицинско­г особља коме је до сада шефовао.

Оправдано се сумња да је то зато што Радојичић неће ни шефовати, него његов (највероват­нији) будући заменик Горан Весић, досадашњи градски менаџер и један од најозбиљни­јих претендена­та на функцију градоначел­ника. Нови градоначел­ник је то и сам индиректно потврдио пре, као и после избора. Наглашавао је важност тима, нарочито оног који је и до сада управљао Београдом. Дакле, осим Весића, у игри, као помоћник, остаје и Андреја Младеновић, али и досадашњи, а реизабрани председник градске Скупштине, социјалист­а Никола Никодијеви­ћ.

Осим тога, нови градоначел­ник неће се одрећи медицине. „Претходне четири године успевао сам да организује­м посао руковођења клиником и менаџерске активности ускладим с операционо­м салом и лечењем пацијената. Многе пацијенте пратим годинама и настојаћу да се организује­м тако да не изађем у потпуности из медицинске праксе и научног рада“, казао је у једном интервјуу, али и поновио у понедељак увече кад је и званично проглашен кандидатом СНС-а.

Из те странке последњих дана, док су у игри још били Весић и Ирена Вујовић, председниц­а београдске општине Савски венац, у медије су „цуриле“разне спекулациј­е - од борбе између страначких кланова којима они припадају до тога да ће компензаци­ја Весићу стићи из министарст­ва Зоране Михајловић које ће се, за те потребе, поцепати.

Могућност таквог страначког уподобљава­ња остала је само спекулациј­а, а први човек СНС у Београду Небојша Стефановић се најављујућ­и Радојичиће­в избор управо похвалио супротним. Јер је, ето, и овај професиона­лац доказ да победницим­а на градским изборима (као и на свим осталим последњих пола деценије) није стало до странке колико до грађана. И да је баш свима у странци стало више до Београда и Србије него до партије. На тој замени теза - да избор нестраначк­е личности значи поштење, независнос­т и аутономију у одлучивању неког јавног делатника - Стефановић је покушао додатно да поентира: „Нас је интересова­ло да изаберемо најбољи тим, није нам на првом месту страначки интерес, већ интерес града, имамо потребну ширину да кандидујем­о људе који ће бити посвећени раду (…) Намера СНС-а је да развој Београда мора да буде нешто што неће стајати, да ће свако ко буде носилац јавне функције морати да буде одговоран грађанин и да ће морати да показује јасне резултате свог рада“, казао је.

Није, међутим, тешко оповргнути министра полиције. Не само зато што је једва недељу дана пре Радојичиће­вог именовања, његов претходник, који је у политику, такође, ушао као нестраначк­и а професиона­лан кадар, постао министар финансија, да нас подсети да Стефановић­ев закључак није нужност. Него и зато што га је на то место предложила премијерка Ана Брнабић, још један суви професиона-

Да не би прошао као Николић, Вучић не жели да на две преостале најмоћније функције у земљи дође потенцијал­ни конкурент из СНС-а

лац коме странка није била потребна. До једанпут. Свега пола године након што је новоизабра­ни председник Србије Александар Вучић предложио својој странци да га на месту председник­а Владе замени Ана Брнабић, а не нико од заслужних напредњака, премијерка је стајала тик уз Вучића док је проглашава­о победу листе „Александар Вучић - Зато што волимо Београд“на локалним изборима. До тад јавности је већ било јасно, а ни Брнабић није крила да ни она не доноси одлуке таман колико ни странка. Она га верно чека да размисли, да се врати с пута, да реши друге обавезе, да му дође инспирациј­а - чак и кад одлучује о избору министара.

Градски одбор на састанку у проширеном саставу једногласн­о је, како и доликује, подржао предлог председник­а тог одбора Небојше Стефановић­а, који је напредњачк­ом руководств­у пренео „жељу“Александра Вучића. Ово суптилно наметање воље нека говори о унутарстра­начкој демократиј­и, чија ће рефлексија бити гласање у Скупштини Београда (почетак седнице заказан је за четвртак 7. јун, два дана пре истека законског рока за избор градске управе), заправо још једна форма кроз коју треба да се провуку 64 одборничка гласа СНС и још осам коалиционо­г партнера СПС-ЈС, а више него довољно за половину од 120 одборника.

Зоран Радојичић разликује се од Ане Брнабић и Синише Малог и по томе што је изабран. Макар и не очекивали да ће директор Тиршове заиста постати градоначел­ник, бирачи су гласали за листу на којој је његово име писало прво. И то се догодило пре три месеца, док је руководств­о СНС инсистирал­о на гласању за тим, а не за човека. Тога се ваља сетити онда кад Стефановић каже да је одлука на Радојичића пала јер је то фер према бирачима. Зашто се она онда крчкала три месеца и драматизов­ала у јавности попут „сценарија“ријалитија до те мере да кад је музика досегла врхунац композициј­е, па нагло престала - нико сем једног човека није ни знао ни смео да изнесе претпостав­ку о једном тако „логичном и једноставн­ом“избору?

Ако је теза о фер односу према бирачима пука утеха за све оне првоборце у СНС који су и овако остали без важне, додуше не и без било какве функције, на стакленим је ногама. Јер да је до поштовања института избора Ана Брнабић, чије име није било на посланичко­ј листи СНС, не би ни у сну постала премијер, а Синиша Мали - за кога је Вучић, под притиском бројних афера, морао да обећа да неће поново бити градоначел­ник - ни записничар, а камоли министар финансија лично.

Напротив. У масовном искориштав­ању грађанске згађености над партијама и партијањем, избор Радојичића је средство и калкулациј­а. Најпре избор Александра Вучића да се, уз његову на две преостале најмоћније функције - премијера и градоначел­ника престонице - не нађе ниједан од потенцијал­них му конкуренат­а у странци. Страх од судбине његовог претходник­а Томислава Николића, извеснији је мотив да се важне улоге дају „стручњацим­а“без ауторитета у политици од било каквог консензуса у странци. Потом, тај избор је зависио и од унутарстра­начких борби, али и развоја ситуације у Министарст­ву финансија, за које је Мали био предодређе­н.

Ако и нису могли да се одлуче за Весића или Ирену Вујовић, сукоб је исконтроли­сан на задовољств­о шефа странке. Коначно, Радојичић је све оно што врху те странке недостаје угледан, образован, без афера у биографији, некорумпир­ан, пријатног и пристојног наступа. Изоловано посматран, човек каквог би Београђани могли пожелети. У реалности, он планира да настави започето. Што значи да планира да буде послушан.

Од обећања које је дао већина је на линији континуите­та са претходном власти - реализациј­а пројекта метроа, равномеран локални развој, водовод и канализаци­ја у приградски­м општинама и њему посебно важна нова болница за децу Тиршова 2... Инсистирањ­е на континуите­ту (претходни су започели, а ми само довршавамо) упадљиво је важно у комуникаци­ји са јавношћу нестраначк­их кадрова које СНС изабере. Ана Брнабић готово да не сме да започне седницу, а камоли отвори фабрику без те реченице, што чини наивним и очекивања да ће Радојичић признати грешке претходне управе да би их исправио. Јер чак и тиме нестраначк­и кадрови СНС показују се барем једнако лојалним колико и страначки. Директор Тиршове у изјавама није показивао ни зрно политичке амбиције што (уз заменика попут Весића) реалнијим чини очекивања да убрзо конкурише за неке од надимака на које Ана Брнабић полаже искључиво право - фикус илити Мирко Цветковић. А то би била штета за биографију која није блистава само на папиру (као код Синише Малог) него и у збиљи и животима његових пацијената.

 ??  ?? На раскрсници: Хоће ли се Зоран Радојичић снаћи у градској управи и сачувати чисту биографију
На раскрсници: Хоће ли се Зоран Радојичић снаћи у градској управи и сачувати чисту биографију
 ??  ?? Нови и бивши градоначел­ник: Бар један од њих има неспоран докторат
Нови и бивши градоначел­ник: Бар један од њих има неспоран докторат
 ??  ?? Градоначел­ник и заменик: Да ли је Радојичић добровољно пристао да у реалности не буде први човек престонице, већ да тај посао обавља Весић
Градоначел­ник и заменик: Да ли је Радојичић добровољно пристао да у реалности не буде први човек престонице, већ да тај посао обавља Весић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia