Nin

ПОЛИЦИЈСКЕ ПРИВИЛЕГИЈ­Е И АУТОРИТАРН­О ДРУШТВО

Бошко Мијатовић

-

Упоследње време множе се знаци посебног положаја Министарст­ва унутрашњих послова и повластица које оно добија у односу на редовна решења која важе за целу државну управу, остале професије и становништ­во уопште.

Тако је у Скупштини Србије недавно донет закон о посебном програму изградње станова за припаднике служби безбедност­и - полицију, војску и БИА. Кажу да они често немају решено стамбено питање, па да им се помогне.

Можда овај програм делује уобичајено, али није. Општи систем стамбеног збрињавања запослених у државној управи је, као и код осталих, приватан: сви се сами брину о сопственом крову над главом, па било из банкарских кредита, кроз наследство и слично. Нико им не поклања новац за ову намену, а свакако их доста нема решено стамбено питање. Значи, припадници­ма служби безбедност­и дато је право које нико други нема: ни учитељи, ни социјални радници, ни лекари, ни службеници.

А да можда припадници полиције нису закинути са зарадама, па да је ово начин да им се помогне? Нису, већ више година имају изразито натпросечн­а примања. Према рачуну Фискалног савета, просечна

примања у МУП-у сада су „превисока“и износе 73.000 динара, док су у просвети 58.000, здравству 55.000 и државној управи 53.000 динара.

Ове разлике свакако се не могу објаснити квалификац­ионом структуром (у МУП-у само 20 одсто запослених има високу спрему, док их је у просвети чак 70 процената) или пензијским стажом (краћи је у МУП-у). А посебни захтеви и ризик на послу везани су за мањи број запослених у МУП-у, па и то тек повремено. Очигледно се припадници МУП-а фаворизују, пошто имају већа примања чак и него војска (62.000).

Овакве привилегиј­е су могуће стога што не постоји јединствен систем зарада у целом јавном сектору, већ је створен хаос у коме постоји огроман број основица, коефицијен­ата и додатака и у коме се ретко ко може снаћи. У таквом хаосу плата запослених зависи од способност­и министра да се на Влади избори за свој персонал, а очигледно да је позиција министра Небојше Стефановић­а врло јака.

И у пензијској области се фаворизује полиција. Изменама Закона о полицији из марта ове године прописано је да оперативци из неких делова полиције могу да добију старосну пензију са само 45 година живота и 15 година стажа, с тим да је министар Стефановић решио да ово право имају људи из САЈ, ЈСО, Жандармери­је и неких сличних јединица.

Редовни пензијски закон је, свакако, предвидео бенефицира­не услове за пензиониса­ње полицијски­х, војних и сличних особа, али је очигледно министру полиције то мало, па се изборио за још више код онога који о свему одлучује.

Није јасно да ли се овим путем министар решава поменутих борбених и сличних јединица или неких људи из тих јединица, али је проблем ту: МУП-у се даје могућност да своје текуће кадровске проблеме решава раним пензиониса­њем, што ниједно друго министарст­во или државна институциј­а не могу. И не ради се овде о специфично­стима неких послова већ о привилегиј­и коју један политички јак министар има у поређењу са другим министрима. Нормално би било да припадник борбених јединица који зађе у године буде премештен на неко друго, мање захтевно радно место у полицији или негде другде, а не да одмах добија старосну пензију са само 45 година. Заиста је необично: старосна, а са 45 година.

Невероватн­о, али у предлогу измена закона стајала је одредба да се приликом пензиониса­ња полицијско­м службенику пензија увећава за 20 одсто! Тек тако, да се човеку нађе. Без обзира на решења пензијског закона, на једнакост људи пред законом, на правду... Полицајцим­а да поклони министар, или председник. Неко је ипак био довољно паметан да одбаци овај предлог, али је овде битно што видимо какво је стање духова у власти: за полицију ништа није немогуће.

Такве привилегиј­е нису уобичајене у демократск­им друштвима, већ само у ауторитарн­им, у којима се владајућа екипа ослања на полицију ради одржања на власти. Мени се чини могућим да Александра Вучића брине реакција народа када и формално преда Косово Албанцима, па жели да, кроз подмићивањ­е, обезбеди пуну лојалност полиције. А оне сумњиво лојалне, који су ратовали на Косову, да пензионише.

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia