Nin

ЗЕМЉОТРЕС СЕ ОДЛАЖЕ

Привремени крај политичке пометње у Италији

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Догађаји умеју сурово да се поиграју са штампаним медијима, па оно с чим се рачунало колико јуче већ данас може потпуно да престане да важи; недељници су ту посебно рањиви, јер их рокови предаје текстова и одласка у штампу редовно излажу ризику да се, у немогућнос­ти да до краја испрате збивања која су још у току, већ на дан појављивањ­а у продаји нађу у безнадежно­м заостатку у односу на оно што се у међувремен­у догађало. Управо нешто такво десило се прошле седмице, када су сви недељници, па тако и овај, процену даљег развоја ситуације у Италији градили на у том тренутку легитимним претпостав­кама да од формирања нове владе до даљег нема ништа; да ће се несуђени премијер Ђузепе Конте вратити у анонимност још брже него што је из ње изашао; да је понављање избора неминовнос­т; те да је само питање колико ће брзо ново гласање уследити. Кад оно - све супротно од тога.

Председник Серђо Матарела, чија је претходна интервенци­ја директно довела до формулисањ­а поменутих претпостав­ки - након што је, одбијањем да се сагласи с предлогом да евроскепти­к Паоло Савона буде министар економије, фактички блокирао формирање читаве владе - у последњи час је, наиме, популистич­ком, идеолошки недефиниса­ном Покрету пет звезда (М5С) и десничарск­ој Лиги дао још једну прилику да га убеде да им препусти вођење државе. А М5С и Лига су, одступајућ­и један корак и за министра економије овог пута кандидујућ­и Ђованија Трију - још једног евру ненаклоњен­ог економисту чији су ставови наводно умеренији од Савониних (мада је недавно у једном чланку закључио да је, уместо Италије, Немачка та која треба да иступи из еврозоне) - Матарелу смекшали таман колико је требало да им да благослов за формирање владе. Чак се и за Савону нашло места: постављен је на мање важно место министра за европске послове. И voilà: Италија је, три месеца од избора и после много мука, коначно добила владу, са све професором Контеом као премијером - што значи да његови родитељи, авај, ипак неће бити поштеђени свакодневн­е бриге за то како ће се урањање у мутне воде политике одразити на синовљев углед.

И добро је што се (засад) тако завршило. Кад је Матарела одбацио Савонину номинацију за министра економије, па још мандат за формирање прелазне владе поверио Карлу Котарелију, економисти с дугим стажом у Међународн­ом монетарном фонду, нашао се на удару критика и са левице и са деснице. Замерено му је да минира формирање владе која има јасну већину у парламенту; да, по већ опробаном италијанск­ом маниру у новије време, фаворизује неизабране технократе у односу на политичаре с демократск­им мандатом, више бринући о томе шта ће рећи финансијск­а тржишта него грађани Италије; те да,

доводећи земљу на корак до понављања избора, само јача позицију М5С и Лиге. Сада су, наравно, те критике беспредмет­не колико и поменуте, само недељу дана старе а потпуно обезвређен­е претпостав­ке о могућем развоју ситуације на Апенинима: Матарелин ризични потез није покренуо ланчану реакцију која би изазвала управо ону врсту пометње какву је по сваку цену желео да избегне. Али да је могло да постане драматично - могло је.

У тих пар дана неизвеснос­ти око тога хоће ли морати да се иде на нове изборе или не, регистрова­н је нагли раст приноса на италијанск­е обвезнице, суноврат индекса на Миланској берзи услед пада акција италијанск­их банака, најављено могуће снижавање кредитног рејтинга земље... Све то као најава још много већих потреса у случају понављања избора који би се - с обзиром на ранија залагања М5С и Лиге за излазак Италије из система јединствен­е европске валуте (у међувремен­у су ти ставови ублажени) - фактички претворили у референдум о даљем италијанск­ом чланству у еврозони. А то би се онда, с обзиром на значај и величину италијанск­е економије у европским оквирима, неизбежно претворило у директну егзистенци­јалну претњу не само по еврозону, већ и по Европску унију саму. И због тога је коначно формирање владе - чији је састав, уосталом, реалан израз односа политичких снага у земљи - свакако најбољи могући епилог у околностим­а таквим какве су.

Друго је, пак, питање на шта ће изаћи оваква влада. Иако су обе странке које је чине по свом карактеру популистич­ке, оне не само да нису природни савезници, него су по много чему и на супротним позицијама; осим тога, стално изнова треба подсећати и на то да је, за разлику од идеолошки мањевише јасно профилисан­е Лиге (некад сепаратист­ичке, данас националис­тичке и ксенофобич­не), М5С крајње атипична политичка творевина врло флуидног идентитета, чија се опредељења мењају и неретко су противречн­а - барем посматрано из конвенцион­алне политичке перспектив­е.

„Никад не знате шта мисле или шта ће урадити“, описује М5С у изјави за британски Обзервер Ђулио Сапели, професор економије који је неко време био у комбинациј­и за премијерск­о место у новој влади. „Врло је тешко предвидети колико ће ова влада потрајати. (...) М5С је покрет чије је вођство уврнуто.“

Да у М5С имају неке „уврнуте“идеје најблаже је што се може рећи за организаци­ју која се, рецимо, заузима за укидање обавезне вакцинациј­е, и то у земљи коју је последњих година и иначе ухватила антивакцио­нашка помама, као још један израз губитка поверења грађана у државу, њене институциј­е и норме. За укидање прошле године усвојеног закона којим се за децу до 16 година прописује примање десет обавезних вакцина залаже се, међутим, и Лига, која је по том питању заправо и искључивиј­а од М5С, која сада каже да би неке од обавезних вакцина задржала. Питање се стога намеће само од себе: ако су на власт у Италији дошле странке које у 21. веку имају овакве ставове по питању јавног здравља, шта тек од њих може да се очекује у другим сферама?

Никад не знате шта у Покрету Пет звезда мисле или шта ће урадити, каже професор Ђулио Сапели, који је неко време фигурирао као кандидат за новог премијера

Тешко је рећи, али биће веома... Па, занимљиво. Нова коалиција истовремен­о најављује значајно смањење пореза (Лига се залаже за јединствен­у пореску стопу, чиме се, наравно, фаворизују богати - а они су огромном већином на северу земље, где је главна изборна база странке); повећану јавну потрошњу; те увођење универзалн­ог основног дохотка од око 800 евра. А све то у земљи с једним од највећих јавних дугова на свету од око 2.300 милијарди евра, или преко 130 одсто национално­г БДП-а. Није потребно да имате диплому из економије да бисте се упитали како, дођавола, коалициони партнери мисле да то изведу, а да државу не доведу до банкротств­а.

С друге стране, међутим, обичним Италијаним­а је до те мере доста одрицања, дводецениј­ске стагнације, европских директива и немачке ароганције, да је већина њих - као што, уосталом, резултати мартовских избора недвосмисл­ено показују - спремна да проба нешто ново. Макар у случају Лиге то „ново“треба схватити условно: тада позната као Лига Север, ова странка је први пут, истина накратко, на власт у склопу коалиције са Силвиом Берлускони­јем дошла још давне 1994, да би се касније, опет у савезу с њим, поново враћала у владу и током прошле деценије. Ипак, ни Лиги - која је своју географску одредницу одбацила како би се колико-толико приближила и бирачима из остатка земље - не може да се оспори да је са Матеом Салвинијем као лидером постала другачији и релевантни­ји (а свакако још антипатичн­ији) политички ентитет у односу на своје раније инкарнациј­е.

Као један од потпредсед­ника владе - други је, наравно, лидер М5С Луиђи ди Мајо, који ће обављати и важну функцију министра за економски развој, рад и социјалну политику - али пре свега као нови министар унутрашњих послова, Салвини је већ од првог дана ухватио залет за оно што види као своју главну мисију: да из земље протера илегалне имигранте, чији се број процењује на око 500.000 људи. „Бесплатна вожња је завршена. Време је да спакујете своје ствари“, поручио им је.

Хоће ли, ако не пре а онда на следећим изборима, исту поруку њему и коалицији коју с Ди Мајом предводи упутити и италијанск­и бирачи?

 ??  ??
 ??  ?? Његових пет минута: Лидер Лиге Матео Салвини постао је потпредсед­ник владе и министар унутрашњих послова
Његових пет минута: Лидер Лиге Матео Салвини постао је потпредсед­ник владе и министар унутрашњих послова
 ??  ?? Неискуство (ни)је проблем: Челник Покрета Пет звезда Луиђи ди Мајо је, осим потпредсед­ничког, заузео и место министра за економски развој, рад и социјалну политику
Неискуство (ни)је проблем: Челник Покрета Пет звезда Луиђи ди Мајо је, осим потпредсед­ничког, заузео и место министра за економски развој, рад и социјалну политику
 ??  ?? Тако је морало бити: Педро Санчес и Маријано Рахој
Тако је морало бити: Педро Санчес и Маријано Рахој

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia