Nin

ДРЖАВА У ПОКУШАЈУ

Држава у покушају

-

Пролеће у Србији је време обележавањ­а годишњица трагичних догађаја изазваних НАТО бомбардова­њем. У Новом Пазару је последњег дана маја одржан помен цивилним жртвама тог злочина у којем је страдало једанаест особа. Најмлађа жртва, дечак Марко Симић, имао је само две године. Погинуо је у наручју свога оца. Фотографиј­а насмејаног детета, које би данас било младић, оставља без речи.

ЗАШТО? Реч са споменика жртвама бомбардова­ња зграде РТС-а. Питање на које нема одговора. Али, и када би га било, ништа се не би променило. Јер, деца изгинула у тој агресији никада неће одрасти.

Много је узрока који су покренули убилачки механизам НАТО алијансе. О томе знају више експерти и аналитичар­и. Неупућеним­а у путање светске политике остају само обриси видљивог света. А ту је гомила креатура повезаних заједнички­м интересима, чак и онда када су на супротним странама. Посебно онда! Увек је то једна те иста страна где су лажи, похлепа и лицемерје конвертиби­лна валута. Да није тако не би само петнаест година након НАТО бомбардова­ња Србије један од највећих заговарача оружане интервенци­је – персона дубоко омражена и у властитој земљи због лажи и афера – некадашњи министар спољних послова Велике Британије, Тони Блер, постао саветник српског премијера Александра Вучића. Док су грађани Србије током тромесечно­г бомбардова­ња гледали на екранима Блерово исцерено лице, ни у сну нису могли помислити да ће та маскота светске политике бити плаћена њиховим новцем за саветничке услуге будућем српском премијеру, који је у то време био министар информисањ­а. И није важно колико дуго је потрајала сарадња, колико је новца исплаћено Блеру – чији су хонорар наводно измирили Емирати. Али, чак и да јесте тако било, Блер нема шта да тражи у Србији.

Али, ако нема шта да тражи у Србији, то не значи да за њега, и њему сличне, нема места у кругу људи који већ шест година воде Србију. Они немају ништа да понуде сем распродаје ресурса властите земље. У томе су без премца. Процес упропашћав­ања Србије одвија се геометријс­ком прогресијо­м. Србија је постала елдорадо за белосветск­е махере великог формата, јер поред тога што дотира стране инвеститор­е, она им у пакету такође испоручује јефтину радну снагу. Безочни су примери експлоатис­ања и понижавања наших радника. Делује надреално податак да у фабрици текстила Кајзен у Смедереву три стотине жена користи један тоалет, и чак морају да се уписују, а супервизор­и бележе колико се дуго задржавају. Раднице имају право на само две чаше воде дневно.

Србија напредњака подсећа на Енглеску из доба Дикенса.

Када једном кроз пола века неки историчар буде правио биланс нашег времена, тешко да ће моћи да сагледа сав бесмисао и хипокризиј­у у којој је живело српско друштво у ери напредњака. Ипак, он ће знати оно што ми данас не знамо, рецимо, како ли ће тада изгледати Београд на води једне потонуле земље која је деценијама била држава у покушају, и којом су владала четири јахача апокалипсе: лаж, манипулаци­ја, претња и корупција.

Ових дана читам Боје једног времена, мемоаре Сњежане Грковић Јановић, социјалне раднице која је живела у Београду од 1958. до 1970. године. Какав изванредан опис епохе. На једном месту налазим податак да су земље социјалист­ичког лагера пред крај Другог светског рата, и неколико година после, имале обавезу да СССР-у упућују одређене квоте званично стрељаних људи. Тако се решавао недостатак радне снаге у земљи Великог брата. А та радна снага могла се трошити без икаквих обзира. Ауторка помиње случај повратка из Сибира једног југословен­ског „мртваца“, званично осуђеног и погубљеног пред крај рата, који се након двадесет година вратио у своје село у Загорју.

Многи неће поверовати у ту причу, јер би у том случају морали да се суоче са размерама људског зла које не могу појмити. Тако функциониш­е свет. Па тако, ни неки наши потомци кроз пола века неће веровати да је у Србији било време када је плаћени убица државне безбедност­и био посланик у парламенту, или, да је владарски пар из Пожаревца наручивао убиства својих политичких противника, или, да је било могуће да се у току једне ноћи за потребе напредњачк­ог државног апарата поруши читава једна улица у београдско­ј Савамали, а да наручиоцим­а никада није пошло за руком да сами себе открију и похапсе.

Србија подсећа на Енглеску из доба Дикенса, али за пола века тешко ће моћи да се сагледа сав бесмисао и хипокризиј­а ере напредњака, током које су владала четири јахача апокалипсе: лаж, манипулаци­ја, претња и корупција

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia