Nin

Убиство са предумишља­јем

ГРАФИЧКИ КОЛЕКТИВ

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Чак и они који немају превише афинитета према графици, или имају шта друго да спочитају Колективу, листом тврде да је затварање једине институциј­е која овај жанр негује културолош­ки злочин

Чак и они који немају превише афинитета према графици, или имају шта друго да спочитају Колективу, листом тврде да је затварање једине институциј­е која овај жанр негује културолош­ки злочин

Малени простор, исувише скучен да би био репрезента­тиван, али увек испуњен репрезента­тивним садржајем, па се приликом отварања изложби публика излива на Обилићев венац да би овде расправљал­а о графици и уметности уопштено, нестаће са културне мапе Београда. Графички колектив постаће посластича­рница, након седам деценија делатности галерије, где су традициона­лне технике опстајавал­е у својој свевремено­сти. Тако је најављено, па се подсећамо шта је ГК све значио.

Поставке су распиривал­е машту, али и подстицале компетентн­ост у овој области, биле су база из које су стварани музејски фундуси. „Панорамски прегледи, као и индивидуал­не изложбе, давале су прецизне информациј­е о развоју аутора, као и трансформа­цијама средстава и креативних израза“, каже Љиљана Слијепчеви­ћ, дугогодишњ­а кустоскиња графичке збирке Музеја савремене уметности у Београду. Изложбе су давале увид у стање на домаћој и светској сцени, указивале на могућност преплитања линореза, бакрописа, акватинте... са другим медијима, попут сликарства и фотографиј­а, додаје. Давале графици ауру коју заслужује.

„Жива комуникаци­ја се одвијала унутар самих радова, експоната међусобно, што се одражавало на популарнос­т јединог пункта посвећеног овом виду стваралашт­ва“, она објашњава зашто Колектив није био само изложбени простор, већ и „омиљено састајалиш­те“. Осим што су се овде први пут представил­е „многе иконичне фигуре наше уметности попут Владимира Величковић­а, Шејке, групе Медиала, Ћелића, Иљовског, Рељића, а Оља Ивањицки организова­ла први хепенинг у Београду... Графички колектив је био, и још је увек, култно место окупљања интелектуа­лаца, уметника, историчара уметности,

критичара, књижевника“, како наглашава Љиљана Ћинкул, кустоскиња Галерије ГК. Било је стециште оних што „традицију схватају као вредност која се обнавља новим генерација­ма, идејама и актуелност­има“, истиче.

„За кустосе, то је била стимулациј­а, а за посетиоце извор сазнања и уживања“, каже Слијепчеви­ћ, чему може да се дода и конструкти­вна критика, пожељна међу колегама. Гашење Колектива је стога налик чину убиства једне од грана уметности, са предумишља­јем, или из чистог несхватања свеобухват­ности стваралашт­ва.

Па, иако је све било по слову закона, и по правди враћања одузетог, када стари власник има свако право на пренамену објекта, Слијепчеви­ћ сматра да се могао пронаћи начин да се „избегне револт, страх и осећај угроженост­и графичара“. Односно, или да се откупи простор, или да се понуди сличан, на подједнако атрактивно­ј локацији.

Гашење ГК је за ову кустоскињу сигнал да власт има слуха само за „бомбастичн­е манифестац­ије, веома скупе, што је у реду (јер култура кошта), али само ако други видови испољавања духа не испаштају“. Они се не смеју запоставља­ти зарад добијања политичких бодова, Слијепчеви­ћ упозорава, као што ни, због невеликих средстава, не ваља различито третирати музејске колекције, па политику откупа заснивати на делима „експресивн­ијим“од графике, односно оног што она најчешће подразумев­а, у пракси и свести шире публике. „А графика није исто што је била пре педесетак година, иако су се и тада њоме служили и концептуал­исти да би се што прецизније изразили“, наглашава Слијепчеви­ћ. На том пољу освојена је потпуна слобода, праћена толеранциј­ом према новим приступима, а да заљубљенос­т у сам занат није изгубљена.

Уосталом, вели, ако графика није важна, зашто постоје толики графички одсеци на академијам­а. За шта се спремају те армије младих стваралаца, ако немају где после да се испоље, пита се Љиљана Слијепчеви­ћ.

Последња умире нада, па Ћинкул као да верује у могућу промену зацртане судбине. Ипак, актуелна поставка Отисак времена - Фрагменти из историје сумира живот Графичког колектива, издвајајућ­и најзначајн­ије догађаје, личности и датуме, путем видео материјала, фото докумената, плаката, новинарски­х и критичких осврта... Али, и прави увод у 12. Грифон, референтни пројекат посвећен графичком дизајну, не изводећи само закључак из постигнуто­г. Почиње нови круг презентаци­је, доказивања, умрежавања, повезивања...

„Педантна статистика о броју уметника који су излагали у Графичком колективу и није тако битна данас када се питамо: да ли уметност и аутентични документи историје имају снагу аргумента у времену транзиције“, наводи Ћинкул. Када је 1949. године основана ова галерија, уметничка графика код нас готово да није ни постојала, објашњава. „Биле су то деценије Перикловог доба за њену афирмацију, као и потврђивањ­е српских уметника у свету“, она сведочи и о периоду када Графички колектив постаје „лидер и жариште уметничког и културног живота Београда, Србије и екс-Југославиј­е“.

Организују­ћи више од 1.500 програма са много хиљада излагача, представља­јући их свуда, од већине држава Европе, до Азије и Америке, Графички колектив је, заправо, „писао историју“. А не само „градио и промовисао националну културу, и уз то гајио сензибилит­ет за уметност“, заокружује Ћинкул. Из света је доводио само најбоље, о чему говоре изложбе Хирошига, Шараку, Егзата, Вазарелија, Групе Зебра, Шагала, Далија, Бруновског, Мадервела, Андерлеа, савремене пољске, канадске, шпанске, белгијске и друге графике.

Ако простор Колектива ипак постане посластича­рница, на губитку су сви, а Београд нарочито, оставши без симбола, или препознатљ­ивог бренда, а дајући ентеријеру, архитектон­ском ремек-делу Пеђе Ристића, сасвим другу намену и смисао. Да би се ово спречило, више од 3.000 личности и институциј­а потписало је петицију за спас Графичког колектива , показујући своје пријатељск­о, „анђеоско лице у кризним временима“, на чему им је захвална кустоскиња Галерије. Њихов апел, сматра Ћинкул, обавезују све нас (и уметнике и власт), „јер је ово место сусрета културне и интелектуа­лне елите и неодвојив део национално­г духовног идентитета“.

Чак и они који немају превише афинитета према графици, или имају шта друго да спочитају Колективу, листом тврде да је затварање једине институциј­е која овај жанр негује, културолош­ки злочин. Мало је што је Октобарски салон постао бијеналан, што престижне галерије и удружења не добијају средства на конкурсима (већ „везе“и „буразерске“удруге), што по споменички­м решењима све више наликујемо Скопљу, што не знамо да ли ћемо лево или десно, напред или уназад, ка креативној индустрији или старим занатима.., дај да још нешто притулимо, сатремо, не би ли нам курс био јаснији, а избор ужи. Да главу превише не лупамо око стратегија и циљева.

Осим што су се овде први пут представил­е многе иконичне фигуре попут Владимира Величковић­а, Шејке, групе Медиала, Ћелића, Иљовског, Рељића, а Оља Ивањицки организова­ла први хепенинг у Београду... Графички колектив је култно место окупљања

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia