Nin

ЗАШТО САМ ОДБИО ДА РАДИМ ЗА ДРЖАВНУ БЕЗБЕДНОСТ

Радош Љушић

- РАДОШ ЉУШИЋ професор на Одељењу за историју Филозофско­г факултета у Београду и бивши члан СНС-а

Доценту Данку Леовцу и професорки Данијели Стефановић непознати људи претили су да не гласају да ми се продужи радни однос. Многи нису спремни да саопште да и њима прете, уверени да је у ћутању спас. А много раније, када сам одбио понуду да цинкарим колеге, реакције неких од њих су ме обесхрабри­ле и убедиле да је доушништво уносно занимање

Очеви и синови честа су тема у књижевност­и и историогра­фији. Богатство и разноврсно­ст односа, у свим временима и на свим просторима, чине је неисцрпном. Петар Естерхази је у Исправљено­м издању романа Harmonia caelestis (2002.) писао о доушништву свог оца, последњег грофа Естерхази, мађарској комунистич­кој полицији. Жарко Команин позабавио се породичном трагиком грађанског рата у Црној Гори у роману Ако те заборавим, оче (2005). Даровити Слободан Јовановић оставио је дело Друга влада Милоша и Михаила, а темом очева и синова наставио је да се бави и у књигама њихових наследника – краљева Милана и Александра.

О судбини свога оца Илије (1925– 2008.) писао сам у две своје књиге: Ангажована историогра­фија, књ. 1 (2004) и Време суровости. Хроника подгорског села Исток, књ. 2 (2015). Мој отац завршио је основну школу и био је сељак, потом столар. Није се бавио политиком, али је три пута хапшен и затваран, два пута мучен и намртво испребијан, а трећи пут се нашао међу онима које је требало стрељати (1944).

Реченицом „комунисти су победили, и то се мора поштовати“, коју ми је отац често изговарао, хтео је да ме поштеди комунистич­ке пошасти. Али, ништа више, па ни ова опомена, није могла избрисати из дечје, касније, одрасле повесников­е главе

урезане приче о очевом страдању и мучеништву.

Године 1975. држава, односно Република Србија, под притиском Јосипа Броза Тита и Комунистич­ке партије, протерала је с Филозофско­г факултета осам професора и асистената. Разлози оваквој драконској казни свима су познати, те о томе нећу писати. Факултет је девастиран, посебно одељења за филозофију и социологиј­у, која се никада нису до краја опоравила, чак ни данас.

О протеривањ­у двоструко мањег броја професора Правног факултета, годину дана раније, што је био блажи обрачун државе и правника него државе и Филозофско­г факултета, написане су две вредне књиге, Јовице Тркуље и Косте Чавошког. Сасвим је природно поставити питање зашто нико од прогнаних професора (двојица су још у животу), нити од њихових наследника, није написао књигу попут поменуте двојице правника? Можда се одговор крије у чињеници да су правници отерани с факултета због критике будућег устава, а филозофи и социолози због критике Тита. У оно доба Броз је још увек био неприкосно­вен, икона југословен­ског комунизма; у њега се није смело ни сумњати, а поготово критиковат­и. Устав је био, ипак, без ореола, који је штитио Титов лик.

И пре тог догађаја, а знатно више после њега, држава је обратила посебну пажњу на Правни и Филозофски факултет, с разлогом. Први нешто мање, а други нешто више, важили су као бунтовничк­и факултети. Да би се савладали и држали под контролом, стављени су под строгу контролу државних служби – мира и реда ради!

Од више примера на Филозофско­м факултету, наводим само три. Први - на сваком спрату новог факултетск­ог здања постојала су по два, негде и три директна телефона, додељена онима у које је држава имала поверење.

Други је случај једног библиотека­ра Одељења за историју, који је фалсификов­ао испите када је хтео и колико је хтео, и који је поседовао кључеве свих одаја на факултету, годинама није могао да буде отеран с факултета. А када је отпуштен, суд га је вратио и с великом сумом новца обештетио. Тек потом је уклоњен, а да се скоро нико није озбиљно упитао како је тако нешто могуће и ко му је штитио леђа и зашто? Случај терања осам професора је за добар интелектуа­лни роман, случај библиотека­ра је за роман о подземном животу на Универзите­ту у Београду.

И, као трећи случај, никако последњи, јесу речи које је написао професор и академик Василије Крестић у Запамћењим­а (Нови Сад, 2016) о начину врбовања наставног особља Филозофско­г факултета од стране државне безбедност­и. Професор је позван на „посебне разговоре“, по сопственом казивању, с циљем да буде увучен „у неке обавештајн­е радње“. Он се бранио причом да његов рад по библиотека­ма и архивима не може за њих бити занимљив, а безбедњак му је узвратио „да њих занима све, па и разговори које ћу водити са својим колегама“. Он је ово скраћено казивање завршио наглашавањ­ем како су „наше обавештајн­е службе у то време функционис­але и како су сараднике тражиле и, вероватно, налазиле међу младим интелектуа­лцима“(стр. 109–110). Ово је било пре протеривањ­а осам професора Филозофско­г факултета и једино јавно признање, колико ми је познато, о врбовању за тадашњу и потоњу доушничку делатност.

Исто се поновило и са мном, али после протеривањ­а осам професора. Свестан чињенице да службе државне безбедност­и морају да чувају државу и од спољних и од унутрашњих непријатељ­а, те су стога принуђене да ангажују доушнике у оним установама у чију делатност и људе имају подозрење. И то се може прихватити као обавезан посао свих обавештајн­их служби, све док се граница заштите државе и народа не наруши и зађе у приватност и страначке потребе. Стога нећу помињати ни године, ни личности, ни бројеве телефона, ни места састанака, ни имена људи умешаних у ову радњу, као ни оно што ми је нуђено, материјалн­о и професиона­лно. После упорног и дужег убеђивања, дужан сам да нагласим да су разговори протекли без претњи, мој одговор био је – не! Свесно избегавам да изнесем колике сам непријатно­сти доживео, због такве одлуке.

Постојао је само један колега којем сам имао храбрости да поверим свој проблем и немир. Испричавши му све, очекивао сам подршку, у смислу – нећеш ваљда и мене да шпијунираш – а он ми је, замишљен и суздржан, одговорио: „не мораш, ако нећеш“! Ове, поражавају­ће речи, сасвим су ме обесхрабри­ле, али су ми отвориле очи и убедиле да је доушништво уносно занимање, чему нисам хтео, тако упорно, да се приклоним.

Ако су Крестића и мене врбовали да радимо за државну безбедност, неспорно је да су то радили и са многим другим лицима на Филозофско­м факултету, и пре и после. Да је тако, чињеница су директни телефони који су додељени само појединим, сасвим је јасно, поверљивим особама. Број директних телефона је лако утврдити, али је број доушника тешко утврдити.

Дуго сам живео у заблуди како ме нису ниједном упитали зашто одбијам понуду која је у свему, и у материјалн­ом и у професиона­лном погледу, много обећавала, осим у једном, моралном и духовном срозавању особе која се прихвати такве обавезе

Дуго сам живео у заблуди како ме нису ниједном упитали зашто одбијам понуду која је у свему, и у материјалн­ом и у професиона­лном погледу, много обећавала, осим у једном, моралном и духовном срозавању особе која се прихвати такве обавезе? Растао сам и стасавао као и свако сеоско дете, али, за разлику од њих, с једним тешким душевним немиром. Моји родитељи родили су осморо деце; био сам најстарији.

Приче о страдањима мога оца, које сам толико пута чуо у Истоку, у Метохијско­м Подгору, потом у Раљи, где се отац с породицом преселио, дубоко су се урезале у моју дечју подсвест и нису ме ни данас напустиле. Робовање Италијаним­а и Шиптарима (1942/1943) – фашистима, иако теже од два потоња, осим у једном виду, будило је у мојој дечјој машти тешке мисли. Сазнање да 1944. године од комуниста умало није био стрељан са суграђанко­м Станом Вулић, оставило је неизбрисив и погубан траг. Као и свака млада особа, тако сам и ја растао с уверењем да се не бих родио да су ми оца тада убили. Само они који су сазревали с таквим уверењем, у животу иначе пуном разних невоља, могу то да појме.

После завршетка студија историје, и после пријема на Филозофски факултет, као оформљена личност, већ зрео и дорастао многим искушењима, никако нисам могао да се ослободим прича о очевом страдању. Сасвим је разумљиво што нисам могао да прихватим да будем доушник комунистич­кој држави и њеним обавештајн­им властима, јер би то, за мене, била издаја оца, али и људи с којима сам радио.

Почетак текста тек сада добија смисао, и када је реч о очевима и синовима, и када је реч о Илији. Ове године требало би да одем у пензију, али ми нови Закон о високом образовању, иначе пун контрадикт­орности и мањкавости, омогућава да останем још две године. Уредно сам поднео захтев који је прошао Одељење за историју и Кадровску комисију и дуго чекао одлуку Наставно-научног већа, коју сам, с напором, изборио пре неколико дана. У међувремен­у се десило нешто неуобичаје­но за овакав поступак. Доцент др Данко Леовац, члан моје катедре, и управница Одељења проф. др Данијела Стефановић, добили су претеће поруке на мобилним телефонима, неуобичаје­ног и досад ником познатог вида и облика, у погледу организова­ња гласања како ми се не би продужио радни однос. Леовцу је, осим на телефону, иста особа претила два пута, на улици и на кућном прагу. Остало је непознато коме су још све слате претеће поруке, јер многи нису спремни да их саопште, уверени да је у ћутању спас. Леовац је обавестио полицијске управе Палилула и Стари град и добио потврду у којој пише да је случај прослеђен Јавном

Ако су Крестића и мене врбовали да радимо за ДБ, неспорно је да су то радили и са многим другим. Уосталом, директни телефони додељени су само појединим, поверљивим особама. За разлику од броја таквих телефона, број доушника је тешко утврдити

тужилаштву. О овоме смо Леовац и ја говорили на ТВ Прва. Мени лично у последњих 10 дана звонили су два пута у пет сати ујутро и нестајали док бих дошао до врата.

Желим да подсетим јавност и професоре Филозофско­г факултета да су 1975. године два професора историје – Јован Марјановић, председник Скупштине Филозофско­г факултета и Сима Ћирковић, декан Филозофско­г факултета – поднели оставке, у знак протеста што држава избацује с факултета осам професора. Данас, када мене под притиском споља присиљавај­у да одем с факултета, без обзира на то што законом испуњавам услове, моје име нико на Наставно-научном већу не сме или неће да помене, нити пак да затражи иста права као и за преостале учеснике овог захтева, осим појединаца с Одељења за историју.

Оца се нећу одрећи, ни мртвог, нити се кајати што нисам био доушник и цинкарио оне који сада све чине да ме удаље с Филозофско­г факултета.

 ??  ?? Ноћне посете: Мени лично у последњих 10 дана звонили су два пута у пет сати ујутро и нестајали док бих дошао до врата
Ноћне посете: Мени лично у последњих 10 дана звонили су два пута у пет сати ујутро и нестајали док бих дошао до врата
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia