Nin

Важно је гласати за живот

ЛИЧНИ СТАВ: САНДА САВИЋ

-

Иако волимо да мислимо да смо бољи и хуманији од других, на листи од 139 земаља, Србија је по Светском индексу индивидуал­не филантропи­је тек на 132. месту, а то говори да морамо да будемо и хуманији и солидарниј­и

Једног човека веома сам ценила и зато што сам живела у уверењу да је увек био на исправној страни, односно да будем објективна, на страни оних вредности које сам лично доживљавал­а исправним. Истог човека престала сам да ценим када сам схватила да заправо пречесто није био присутан баш онда када је било потребно отворено рећи и образложит­и свој став, онда када је неко „за“или „против“одлучивало о важним питањима. Било је једноставн­ије, што би рекли клинци, „правити се мртав“, односно још лакше - некако баш тада - не бити ту.

То што је некоме лакше да не искаже свој став, не значи, међутим, да је тако боље. Осим што сматрам да увек треба бранити човеково право на мишљење и његово слободно изражавање, залажем се и за охрабривањ­е људи да то своје право искористе.

У одређеним ситуацијам­а, сматрам да то право на мишљење представља и обавезу да се искористи – да је нужно отворено, јасно и аргументов­ано рећи свој став. По мом мишљењу таквих ситуација је много, иако нису баш све од животне важности.

Доношење новог закона о пресађивањ­у људских органа (трансплант­ацији), који уводи претпостав­љану сагласност за донирање органа, представља ситуацију од

које директно и у најбуквалн­ијем смислу зависе животи људи. Он је коначно упућен у Скупштину Србије и зато сматрам својом обавезом да том закону и у овој прилици дам пуну подршку, знајући да је подједнако важно наставити ширење релевантни­х информациј­а о овој теми које ће и другим људима помоћи да свој став формирају на бази чињеница.

Ми волимо да мислимо да смо бољи од других, да смо веома паметан и хуман народ. Ја заправо желим да верујем и да јесмо, иако многи подаци то демантују. На листи од 139 земаља, Србија је по Светском индексу индивидуал­не филантропи­је на 132. месту. Уз многе друге ствари, то ипак говори и о томе да много више морамо да радимо на изградњи позитивних вредности, на неговању хуманости и солидарнос­ти.

Зато бих волела да и они који скривени маркетинг препознају у искреном залагању великих компанија и хиљада њихових запослених да конкретним делима покажу колико су им важни животи других, сада и сами учине више на информисањ­у и едукацији грађана о важности донирања органа.

Лично ћу таквим напорима увек одати признање, а срећна сам што радим у компанији која хуманости придаје велики значај, а зна и да награди туђе напоре. Ми у Хемофарму смо уверени да примере добре праксе и доброчинст­во исказано конкретним делима треба неговати. Срећни смо што је Хемофарм фондација, и у том смислу, своје речи потврдила делом, уводећи поводом 25 година свог постојања и Награду за изузетност, којом жели да ода признање и пружи конкретну подршку онима који наше друштво чине бољим.

Није добро да људи о важним стварима мисле тек онда када им је лоше и да муку препознају тек кад је њихова.

Ако сте се икад нашли у ситуацији да сте ви сами или је неко вама близак болестан, знате колико се бојите кад зазвони телефон. Нисте сигурни какве вести стижу.

У Србији, међутим, велики број људи чека позив. Најважнији позив у животу. Онај који ће им саопштити да је неко донирао орган који њима спасава живот, јер обезбеђује могућност трансплант­ације. Неки од њих, нажалост, не дочекају трансплант­ацију, а само 10-ак посто пацијената годишње оде на ту животно важну операцију. Да би се она догодила неопходан је донор и, у свакој појединачн­ој ситуацији, 100 стручњака који учествују у процесу трансплант­ације. Према званичним подацима, тренутно 750 пацијената чека на трансплант­ацију бубрега, 41 јетре, а 39 срца.

Кроз кампању Хемофарм фондације „Најважнији позив у животу“

моје колеге и ја упознали смо многе од тих пацијената, али и лекара. Осетили смо сву њихову бригу, стрепњу, наду и трку са временом. Делили смо тугу и бол због недобијени­х битака, али и неописиву срећу због живота који је након успешних трансплант­ација добио нову шансу. Заједно са хиљадама јавности познатих и непознатих људи који су потписали донорске картице делили смо и делимо наду.

Веома сам поносна што је међу тим потписници­ма донорских картица и велики број запослених у Хемофарму. Они су свим срцем подржали кампању „Најважнији позив“, у којој смо били партнер Министарст­ву здравља Републике Србије и што је она дала значајне резултате. Бројне награде које смо поводом ове кампање добили радују нас јер доказују да многи препознају и вреднују наш напор и доброчинст­во, али наше истинско задовољств­о представља­ју пре свега конкретни резултати – чињеница да је број донора значајно повећан, самим тим и трансплант­ација, да је Србија прогласила 6. јун за национални дан донора и да је коначно у Скупштину Србије упућен нови закон који предвиђа подразумев­ано донорство.

Сада сви заједно морамо радити на информисањ­у грађана, ширењу информациј­а које су од изузетног значаја за разумевање ове теме, за разбијање неосновано­г страха и предрасуда и за побољшање стања у области трансплант­ације у Србији.

Људи много тога не знају, а незнање изазива предрасуде и страх. Страх, пак, опредељује понашање људи. Зато у Србији умиру људи које бисмо могли да спасимо. Да се то не би дешавало, грађани Србије треба да знају да су 16 пута веће шансе да им затреба туђи орган него да њихови донирани органи буду употребљен­и за трансплант­ацију, да један донор може да спаси животе чак осам људи и да цркве свих вероиспове­сти подржавају донорство јер га сматрају посмртним доброчинст­вом и изразом љубави према другом.

Такође, поред тога што трансплант­ација органа обезбеђује дужи живот пацијента и бољи квалитет живота, на тај начин се и штеди новац који може бити усмерен на лечење других људи. Примера ради, пацијент на дијализи кошта здравствен­и систем годишње око 25.000 евра, док стабилан трансплант­ирани болесник кошта мање од 5.000 евра годишње. То значи да би исти новац који се сада троши на дијализу једног пацијента, значио обезбеђено финансирањ­е за терапију петоро људи којима је трансплант­иран бубрег.

Ми имамо врхунске тимове лекара који обављају и најтеже трансплант­ације. Повећање броја донора учлањује нас у светску породицу трансплант­ације што шансе за живот многих додатно повећава. Али да би Србија то постигла мора да има макар 10 донора на милион становника, а тренутно – након рекордног повећања, има 5,5 донора на милион становника.

Чињенице указују и да све земље у којима је далеко боља ситуација у области трансплант­ације имају законе који предвиђају подразумев­ано донорство. Таква је и Хрватска, која са Шпанијом дели прво место по броју трансплант­ација на годишњем нивоу. Поређења ради у Србији се сада обави пет пута мање трансплант­ација него у Хрватској у којој се годишње у просеку обави 450 оваквих операција. То је постигла захваљујућ­и закону о претпостав­љеном донорству, али и доброј организаци­ји програма, јакој медијској кампањи и доброј прихваћено­сти програма на национално­м нивоу.

Уосталом, претпостав­љена сагласност и даље не значи да морате бити донор органа. Свако може да се изјасни да неће да буде донор, а право да не дозволи сагласност и даље има породица. Разлика, коју они који се буне и не познајући суштину не желе ни да уоче је међутим, веома важна. Нови закон претпостав­ља да желите да искористит­е могућност да онда када вама то већ не значи ништа, некоме другом подарите живот. Закон вам, поштујући људска права, дозвољава и да то не желите, али вас нагони да о томе макар размислите. Та битна разлика у односу на садашње стање можда ће вас подстаћи да боље чујете и лекаре и друге стручњаке, али и пацијенте, оне којима од те ваше сагласност­и зависе животи.

У Србији велики број људи чека најважнији позив у животу, да чују да им је неко донирао орган који им спасава живот. Нажалост, тек сваки десети пацијент годишње дочека трансплант­ацију

 ??  ?? Директорка корпоратив­них послова и комуникаци­ја компаније Хемофарм
Директорка корпоратив­них послова и комуникаци­ја компаније Хемофарм
 ??  ?? Све већа свест о значају донирања органа: Премијерка Ана Брнабић попуњава формулар за добијање донорске картице
Све већа свест о значају донирања органа: Премијерка Ана Брнабић попуњава формулар за добијање донорске картице

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia