Nin

Крај ректорске династије

СМЕНА НЕБОЈШЕ АРСЕНИЈЕВИ­ЋА

- С. Петрушић

Таман када смо помислили да ћемо трајно на власти добити и „ректорску династију“, министар Младен Шарчевић је рекао „доста“и после вишемесечн­е саге сменио Небојшу Арсенијеви­ћа. Сада бивши ректор Универзите­та у Крагујевцу на то место је дошао након свог брата Слободана Арсенијеви­ћа, а ако је веровати штампи за исту функцију је припремао и сина. Можда би и успео да га није предухитри­ла Инспекција Министарст­ва просвете, науке и технолошко­г развоја закључком да је његов син уписао докторске студије на Факултету медицински­х наука пре завршетка основних студија, док га је део крагујевач­ке академске јавности оптужио за непотизам, мобинг и бахатост.

Ипак, најтеже оптужбе дошле су од Агенције за борбу против корупције и то у два наврата. Први пут му је средином 2015. изречена мера јавног објављивањ­а одлуке о повреди Закона о Агенцији за борбу против корупције. Односила се на његов рад док је био декан Факултета медицински­х наука у Крагујевцу и на чињеницу да је за своје сараднике у настави изабрао братанце: Милоша Арсенијеви­ћа за научну област хирургије, а Петра Арсенијеви­ћа за гинекологи­ју и акушерство. Две године касније, 28. новембра прошле године, Агенција је издала препоруку за његово разрешење због два уговора које је склопио са зетом Радомиром Митрићем, а који су се односили на пословање у вези са универзите­тским часописом Липар и чија је укупна вредност била 30.000 динара.

Приметно је да се ради о оштрој мери за веома малу своту новца, каква до сада није била својствена Агенцији. Нажалост није, јер закон је закон и требало би да подједнако важи за све. А када је у питању Небојша Арсенијеви­ћ, заговорниц­и његовог останка на месту ректора тврде да му не би тако строго судили да је којим случајем члан СНС-а.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia