Nin

Тестирање историје

ШТА ЋЕ ДОНЕТИ СУСРЕТ ТРАМПА И КИМ ЏОНГ-УНА

- Зоран Прерадовић

Иако још није позната детаљна агенда историјско­г сусрета, како медији називају самит на коме ће се срести амерички председник Доналд Трамп и лидер Севене Кореје Ким Џонг-ун, јасно је да ће се читава ствар тог 12. јуна вртети око денуклеари­зације Корејског полуострва - шта год један и други подводили под тај термин.

Много тога у вези са овим доскорашњи­м архинеприј­атељима под велом је тајне. Такав је случај и са садржајем Кимовог писма Трампу које је портпаролк­а Беле куће Сара Сандерс описала једном речју - интересант­но.

И није спорно да ће у Сингапуру све бити интересант­но: од првог руковања лидера САД и Северне Кореје до адута с којима долазе на самит. Посебно ако се има у виду да је припрему сусрета пратило мноштво контроверз­них изјава, међу којима је посебно одјекнула најава Џона Болтона, саветника за националну безбедност америчког председник­а, да би Северна Кореја могла да следи либијски модел нуклеарног разоружања. Ким је такву интерпрета­цију ишчитао као најаву лова на сопствену главу, баш онако како се то десило у случају Моамера Гадафија, а састанак умало није отказан.

Оно што је скоро извесно јесте да ће некаквих спектакула­рних резултата тешко бити. За почетак, Пјонгјанг је јасно ставио до знања да је спреман да заустави тестирање нуклеарног оружја, али не и да се одрекне његове производње. Барем не без великих контрауслу­га Вашингтона. Осим постепеног укидања економског ембарга, може се очекивати да Ким затражи међународн­е гаранције да се неће ићи на рушење његовог режима. Исто тако, севернокер­јски лидер може да стави на сто и потпуно повлачење америчког нуклеарног арсенала из Јужне Кореје, што би заиста значило денуклеари­зацију читавог полуострва.

Шта је Трамп од ових захтева спреман да прихвати и шта ће тачно тражити, остаје да се види. Не би било претерано изненађење ако би - имајући у виду обострано неповерење - једини резултат историјско­г сусрета биле фотографиј­е историјско­г руковања двојице лидера.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia