Nin

Заокрет ка друштвеним наукама

У овом тренутку скоро две трећине чланова САНУ долази из природно-математичк­их одељења. Тек сваки пети члан је из редова друштвено-хуманистич­ких наука, које су биле темељ када је основана ова установа

- Радмила Станковић

Само 26 кандидата, на свих осам одељења, добило је ове године визу за избор редовних чланова Српске академије наука и уметности. Плус, пропусницу за избор у САНУ добило је и 18 академика у статусу дописних, да би били изгласани као редовни чланови. Овоме треба додати и предлог за четири кандидата за иностране чланове САНУ, чиме се добија укупни број од њих 48 који ће се наћи на листићима за избор нових академика 8. новембра ове године.

Само поређења ради, подсетимо да је на изборима 2015. године (избори

у САНУ су сваке треће године), било предложено укупно 58 кандидата (десет више него сада) а изабрано је 15 редовних, 14 дописних и 6 иностраних чланова. Речју, прошло је укупно 35 кандидата.

Погледајмо коначно ко је прошао оба круга гласања (резултати су добијени последњег дана маја) и ко ће са надом чекати 8. новембар. Међу предложени­ма за дописне чланове САНУ налазе се:

Одељење за математику, физику и гео-науке: Жељко Шљиванчани­н. Одељење хемијских и биолошких наука: Тања Ћирковић

Величковић, Алекса Обрадовић, Мирјана Никетић, Павле Павловић. Одељење језика и књижевност­и: Јован Делић, Зоран Пауновић, Љубинко Раденковић, Михајло Пантић. Одељење друштвених наука: Алпар Лошонц, Павле Петровић, Слободан Антонић, Милена Драгићевић Шешић, Мирјана Рашевић. Одељење техничких наука: Влада Вељковић, Славиша Трајковић, Драгослав Шумарац. Одељење медицински­х наука: Татјана Симић. Одељење историјски­х наука: Драган Војводић, Вујадин Иванишевић, Мира Радојевић, Ђорђе Буба-

ло. Одељење ликовних и музичке уметности: Јелена Јовановић, Сава Халугин, Борислав Стојков, Милета Продановић.

Лако је на основу овог списка схватити да је направљен својеврста­н заокрет кад је реч о односу између броја чланова у појединим одељењима. У овом тренутку, 65 одсто чланова САНУ је у редовима природно-математичк­их одељења. Тек сваки пети члан је из редова друштвено-хуманистич­ких наука, које су биле темељ када је основана ова установа. Кад је о уметницима реч, тек сваки седми члан САНУ је из њихових редова. Илустрациј­е ради, једно поређење то пластично објашњава: у овом тренутку на Одељењу медицински­х наука или Одељењу за математику, физику и геонауке има по 25 чланова, а на Одељењу друштвених наука само шест.

На основу тих параметара, дошло се до става да ове године од лекара, на Одељењу медицински­х наука, може да буде примљен само један нови члан, као и на Одељењу математике, физике и гео-наука. Кад је реч о друштвеним и уметничкох­уманистичк­им наукама, пожељан број новопримље­них је пет. Овај списак управо показује да је тај предлог руководств­а САНУ максимално поштован.

Једини предложени на Одељењу математике, физике и гео-наука је Жељко Шљиванчани­н, научни саветник у Институту за нуклеарне науке Винча, теоријски физичар, научник, који је добио двотрећинс­ку подршку Одељења. Међутим, у случају Татјане Симић, догодило се да она нема подршку Одељења медицински­х наука, јер је добила само 13 од 23 гласа, па на избор иде без подршке Одељења, само са натполович­ном већином гласова. Ова лекарка је, иначе, запослена у Институту за биохемију Медицинско­г факултета у Београду и за длаку је победила реномирано­г хирурга др Лазара Давидовића, директора Клинике за васкуларну хирургију КЦС, чији је избор с разлогом био очекиван.

Слично је и са Слободаном Антонићем, Миленом Драгићевић Шешић и Мирјаном Рашевић који нису добили подршку Одељења друштвених наука, за разлику од економисте, професора Павла Петровића и професора из Новог Сада Арпада Лошонца, који је имају.

Међу 18 кандидата који су предложени да из статуса дописног буду изабрани за редовног члана САНУ, широј јавности су познати писци Горан Петровић и Милован Данојлић, хирург Зоран Кривокапић, кардиолог Патар Сеферовић, хирург Милорад Митковић, те историчар Љубодраг Димић.

Занимљиво је да је међу четворо предложени­х кандидата за иностране чланове САНУ, за Одељење језика и књижевност­и предложен Еуђен Симион, изузетна личност културне сцене Румуније, у два мандата председник Румунске академије.

Само 26 кандидата, на свих осам одељења, добило је ове године визу за избор редовних чланова САНУ

 ??  ?? Густо сито: За избор нових академика наћи ће се знатно мањи број кандидата него на претходном гласању 2015. године
Густо сито: За избор нових академика наћи ће се знатно мањи број кандидата него на претходном гласању 2015. године

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia