Nin

Првих годину дана

-

Прву годину Владе Србије на челу с Аном Брнабић обележиле су велике промене на плану развоја е-управе и смањења бирократиј­е. Донети су закони о е-пословању и е-управи, формирана Канцелариј­а за ИТ и е-управу и уведено е-плаћање, као и размена података по службеној дужности између органа. Печат је отишао у историју док је аутоматизо­вана овера здравствен­их књижица.

Србија је скочила на 43. место Дуинг бизнис листе што је историјски најбољи резултат, а даљем помаку сигурно ће допринети реформа катастра која ће омогућити упис права својине одласком на један уместо шест шалтера. Усвојена је једна од кључних мера за подстицање предузетни­штва – пореско ослобођење почетника у пословању, а пред усвајањем је и ново законско решење које ће регулисати статус и заштитити права сезонских радника ангажовани­х на црно.

Дуга је и листа послова који су могли да буду обављени. Реформа парафискал­а још увек није заживела иако се дуго ради на закону. Дугови домова здравља и апотека као да се стављају под тепих. Измена уредбе о паушалном опорезивањ­у није погодила суштину проблема. Упркос запаженим резултатим­а на пољу фискалне консолидац­ије – смањење пореза и доприноса на зараде није приоритет. Иако смо рекли збогом печату, никако да се поздравимо са уплатницом нити да ослободимо привреду од обавезе чувања документац­ије на папиру.

У жељи да појачамо темпо реформи током спорих летњих месеци, НАЛЕД ће у сарадњи са НИН-ом у наредних осам недеља издвојити неке од кључних препорука Сиве књиге за унапређење пословног окружења из визуре привредник­а, градоначел­ника и представни­ка цивилног друштва.

Кроз 10 годишњих издања најпознати­је НАЛЕДове публикациј­е прошло је 210 предлога за поједноста­вљење процедура (од преко 500 кандидован­их) и решено 89. Неке од препорука Сиве књиге које су у протеклој деценији заживеле у пракси су уплата пореза и доприноса на један уместо 12 рачуна, укидање дневне уплате пазара и радне књижице, увођење електронск­их грађевинск­их дозвола, укидање фирмарине за предузетни­ке и више десетина папира за трудничко и породиљско боловање.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia