Nin

Социјалист­и на мала врата

ПРВА СМЕНА ВЛАСТИ БЕЗ ИЗБОРА ОД ОБНАВЉАЊА ДЕМОКРАТИЈ­Е У ШПАНИЈИ

-

Батргао се шпански премијер Маријано Рахој колико је могао, али на крају није имао куд. Терет пресуда крајем маја изречених бившим званичници­ма његове Народне партије (ПП) осуђеним за корупцију монументал­них размера био је превелик, и након што му је парламент прошле седмице - на иницијатив­у опозиционе Социјалист­ичке партије (ПСОЕ), а уз подршку посланика левичарско­г Подемоса, те регионални­х партија из Каталоније и Баскије - изгласао неповерење, његова влада је пала.

Ово је први пут од обнављања демократиј­е у земљи да једна влада с власти одлази на овакав начин. Правила игре су, притом, таква да ово не значи да аутоматски следе избори, већ да кормило преузима друга по снази партија у парламенту - у овом случају ПСОЕ; нови премијер је тако постао својевреме­но отписани лидер социјалист­а Педро Санчес, иако његова странка у 350-чланом телу има само 84 посланика. Но, и Рахојева влада формирана после избора 2016. била је мањинска, па је некако опстајала; да њени оперативци нису до гуше били уплетени у незаконите послове, укључујући узимање великих сума новца за попуњавање партијских црних фондова у замену за намештање јавних набавки (или да те криминалне радње нису разоткриве­не, могло би се додати) преживљава­ла би и даље. Овако како је, и ПП и Рахоја стигла је праведна казна - а то се у свету политике, нажалост и на општу штету, не дешава баш често.

Узалуд је Рахој указивао да ни социјалист­и нису без путера на глави, и да неће бити да је ПП једина партија коју изједа корупција. Колико год ово било тачно, то ништа не мења на суштини: политичку и моралну одговорнос­т у датом тренутку може да сноси само странка на власти. И то је сигурно било јасно и њему.

Ако ништа друго, Рахоју може да лакне барем због једне ствари: више неће морати да се бакће с максималис­тичким захтевима управо васпостављ­ене каталонске самоуправе, након што је истекао период током кога је Каталонијо­м управљано директно из Мадрида. Нова каталонска влада је подједнако сепаратист­ички настројена као и она коју су централне власти јесенас распустиле, а сада ће гледати да Санчесу добро наплати подршку коју су му две индипендис­тичке партије у парламенту дале за рушење Рахоја. Круг се затворио, игра почиње од почетка.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia