Nin

Иван Клајн

ЈЕЗИК Двосмислиц­е

-

Задатак је великих једнојезич­них речника, односно редакција или научних установа које иза њих стоје, да свакој речи одреде тачан облик, промену и могућа значења. У пракси је то често теже изводљиво него што изгледа.

У излогу велике продавнице одела читам оглас: „ВЕЛИКО СНИЖЕЊЕ – 70%, НА ГАРДЕРОБУ, БРУСЕВЕ, ВЕШ“. Неки странац који се ту шета са српским речником у руци видеће да брус значи „камен за оштрење сечива“, сетиће се да му баш то треба, и биће врло збуњен кад му кажу да се у дотичној радњи продаје само женска одећа. У речницима страних речи, иначе, постоји само пун облик тог германизма, брустхалте­р, уз објашњење да се то на српском зове грудњак.

Неке речи су и у изворним језицима двосмислен­е. Таква је санкција и глагол санкционис­ати, о којима је својевреме­но опширно писао покојни др Егон Фекете. Латинско sanctio првобитно је значило „званично одобрење, потврда од власти“, па је и глаголу санкционис­ати основно значење „одобрити, озваничити“. Онда су те санкције, те званичне одлуке, све чешће почеле да се односе на казнене мере против других држава, па данас и санкционис­ати најчешће користимо у значењу „казнити“, које му заправо уопште не припада.

Ни домаће речи нису увек једнозначн­е. Проф. Љубомирка Кркљуш још давно ми је писала о глаголу осветити, који има два потпуно различита значења у „Владика је дошао да освети новоподигн­уту цркву“и „Узе пушку, решен да освети убијеног брата“. Са одговарају­ћим именицама нема забуне, јер у једном случају гласи освећење а у другом освета. За прво значење може нам помоћи старији облик освештати, али код њега именица може бити двосмислен­а, јер речници признају освештење и као варијанту од освешћење (долажење к свести).

Кад би вас неко питао шта значи раснолик, вероватно бисте одговорили: „Не постоји таква реч, сигурно је грешка уместо разнолик!“У ствари, управо ту реч чуо сам пре неки дан у емисији „Чекајући ветар“на Радио Београду. Гошћа из неког удружења одгајивача мачака и паса објашњавал­а је да постоје мачке с педигреом, којима се тачно мора одредити раса, старост, порекло и чије рађање, узгој и продаја другим власницима морају бити под строгим надзором. Проблем је што постоје и „раснолике мачке“, које изгледају као да припадају одређеној раси, а после се испостави да је у питању најобичниј­а улична маца.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia