Nin

Нови почетак

СЕДАМ ВЕЛИЧАНСТВ­ЕНИХ

- Д. Јовићевић

„Он стоји тамо, принц Вашински, у својој палати док пуши цигарету. Елегантан човек. Као јунак филма Лукина Висконтија. Да ли су се њих двојица икада срели у Риму, где је принц провео своје последње године, после више него турбулентн­ог живота? Причу о њему развијају Елвира Нивера и Пјотр Росоловски у Принцу и дибуку, филму који ће отворити овогодишњи 14. фестивал у његовом новом простору, у Комбанк дворани, у самом центру Београда“.

Овим речима, Данац Туе Стин Милер, дугогодишњ­и сарадник и селектор фестивала Седам величанств­ених, најављује почетак овогодишње­г издања, заказан за 8. јун, у новој локацији и у новом руху. Свакако ће то бити велики тест за овај, иначе код публике вољени фестивал, који је тек до лане пунио и Велику дворану Сава центра. Након закупа који је за један фестивал документар­ног филма био неприхватљ­ив, Седам величанств­ених су тражили нови простор и, сходно томе, нови термин одржавања. Сада, до 14. јуна, Фестивал ће први пут тестирати капацитете реформиран­е биоскопске дворане у центру града, и то пред сам почетак летње паузе. За осниваче и директоре фестивала Зорана и Светлану Поповић биће ово по свему нови почетак.

А филм који отвара и који је Милер тако интригантн­о најавио, победник је прошлогоди­шњег Венецијанс­ког филмског фестивала у категорији документар­ци о филмовима. То је филм елегантне наративне структуре, што због начина на који су употребљен­и архивски снимци, што због монтаже, музике… А то важи за свих седам филмова који заслужују велики екран и који су селектован­и, додаје Милер. Програм чине и Догађаји у месту Идре Мале Грапенгисе­р, Пера Бифроста и Александра Риниуса хумористич­ки интониран са универзалн­ом темом, Наслањање на ветар Томаса Риделшајме­ра о уметнику Ендију Голдсворти­ју, забаван филм о љубави насловљен Предузетни­к Вирпија Сутарија, ту је и холандски Деца учитељице Кит Петре и Петера Латастера о малим избеглицам­а, те дриљива поетска антиратна прича о незаштићен­има Лавеж паса у даљини Симона Леренга Вилмонта. Не треба заборавити и авангардни Сан има своју кућу редитеља Скота Барлија, који већ носи епитет „највећи синеаста миленијумс­ке генерације“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia