Nin

Бугарска крава и стока права

- Милан Ћулибрк

Цео свет је са одушевљење­м дочекао вест да је бугарска крава Пенка победила европску бирократиј­у. „Живела крава Пенка“, у Бриселу је ускликнуо портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас. А ми? Кад ли ћемо дочекати да се неко у Бриселу са толико разумевања, па чак и нескривене симпатије, обрати било коме са Западног Балкана. За Балканце, изгледа, никога није брига. Ни у Бриселу, ни у Београду, Сарајеву, Тирани, Скопљу, Подгорици... А уз све то више не можеш никога да оптужиш ни да нас третирају као стоку, јер бугарску краву су пустили у ЕУ, а нас неће.

Упркос двоструким аршинима, не знам никог кога није обрадовала вест што је Пенка преживела. Али, такође, не знам никог ко не брине шта ће бити са народима Западног Балкана, ако се према њима у Бриселу буду понашали на исти начин као првих дана када су сазнали да је бугарска крава илегално, попут избеглица из Сирије, прешла границу са Србијом. Њена једина грешка је у томе што је кући хтела да се врати преко легалног граничног прелаза. Да се вратила истим путем којим је и дошла – ником ништа. Овако, крава је долијала и замало да настрада. Јер, из ЕУ можеш где хоћеш, али из Србије у ЕУ неће моћи. Ко зна, можда би у Бриселу пустили Пенку да из Србије уђе у ЕУ да је потписала правно обавезујућ­и споразум са Приштином?

Краву су спасиле сузе. „Просто је била тужна, јер је заробљена, а навикла је на слободу.“Ове речи њеног власника Ивана Кирилова Харалампиј­ева гануле су цео свет. Зашто онда људи нису слично реаговали када се у горој позицији од Пенке нашло више од 600 миграната, којима нова власт у Италији није дозволила да се искрцају на њену територију. А дефинитивн­о су и мигранти били тужни и осећали се као да су заробљени... Ах, биће да нису навикли на слободу. Након што су неколико дана плутали по Медитерану, нова влада у Шпанији одлучила је да их прими. „Победа“, тријумфалн­о је поручио италијанск­и Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Матео Салвини. Нема шта, права јуначина. Сам против 600. На тој „победи“би му позавидео и Марко Ђурић, чувен по победама од 5:0.

Елем, Пенка је срећна што се вратила кући и што неће бити убијена. Мигранти су срећни што се неће вратити кући, јер се плаше да би тамо могли бити убијени. А у Србији су неки људи несрећни. Једни због ниске откупне цене малина. Други због високих цена горива. Ех, ко ће њима угодити? Баш смо размажени. А сећам се добро да некад није тако било.

Када су пре две и по деценије, у мају 1993, тадашњој СРЈ пооштрене санкције, на питање шта ће се десити ако због ембарга буду несташице горива, председик Владе Србије Никола Шаиновић лаконски је одговорио – па, ништа, ићи ћемо пешке! Нешто пре њега члан Председниш­тва СФРЈ Бранко Костић био је још видовитији. Поручио је: „јешћемо коријење“. И обојица су били у праву - ем смо јели коријење, ем смо ишли пешке. А сада, неки се буне зато што је за пет и по месеци гориво поскупело за пет и по одсто. Па зар су заборавили да су пре две и по деценије све цене за само један дан скакале за 55 одсто. И? Је л` се неко бунио? Само, ако су и тада и сада неки људи били на власти, можда протести и нису политички мотивисани, јер онда их није било, а данас их има. Мада се ономад нико није бунио ни због месечне инфлације од 312 милиона одсто (да, да, толико су цене порасле од 20. децембра 1992. до 24. јануара 1994), а сада се буне што је гориво поскупело за десетак динара по литру.

Ма ту нешто смрди. Министар војни Александар Вулин сматра да иза свега стоји опозиција, која припрема украјински сценарио. Председник Александар Вучић је набројао 26 земаља у којима је гориво скупље него у Србији. Да ли је случајно прећутао скоро исто толико земаља у којима је јефтиније? А да није то заборавио, можда се не би сетио ни да за протесте оптужи опозицију и тајкуне. Још само да нам Вучић, Вулин или Стефановић објасне зашто Драган Ђилас, Вук Јеремић, Саша Јанковић, Мирослав Мишковић и Драган Шолак организују блокаде путева и у Никшићу и Улцињу, а посебно у Бањалуци, где је гориво и након трећег поскупљења од почетка године јефтиније него код нас за 20-30 динара по литру. Па, ако се људима из БиХ не свиђа, нека дођу код нас да наточе пар литара. И одмах ће се осећати боље. Чим се врате кући. Као бугарска крава Пенка.

Нису ми јасни Бањалучани. Протестују, а гориво је тамо за 20-30 динара јефтиније него код нас. Ако им се не свиђа зашто не дођу у Србију да наточе пар литара. И одмах ће се осећати боље. Чим се врате кући. Као бугарска крава Пенка

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia