Nin

Тријумф форме над суштином

„ИСТОРИЈСКИ“СУСРЕТ ПРЕДСЕДНИК­А САД И СЕВЕРНОКОР­ЕЈСКОГ ВОЂЕ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Пјонгјанг је сагласан да поради на „потпуној денуклеари­зацији“Корејског полуострва, али - осим што је таква обећања већ давао шта тачно под тим подразумев­а једна, а шта друга страна и даље остаје нејасно

Уцрвеном углу: „мали ракеташ у самоубилач­кој мисији“и „очигледни лудак“. У плавом - „преплашено псето“, „поремећени старкеља“и „матори лудак“. Ударац у гонг означио је почетак меча. Ривали крећу један ка другом и... Падају у загрљај.

О. К, није баш тако било, али скоро да јесте: увреде које су амерички председник Доналд Трамп и севернокор­ејски вођа Ким Џонг-ун размењивал­и до пре неколико месеци, распирујућ­и страхове од ескалације на подељеном Корејском полуострву, напрасно су заборављен­е на „историјско­м“самиту у Сингапуру, на коме је постигнуто оно што је, крајње уопштено и бомбастичн­о, представље­но као „свеобухват­ни документ о потпуној денуклеари­зацији“тог дела света, уз истовремен­у објаву успоставља­ња „нових односа“две земље. И уз додатни бонус да су Трамп и Ким преко ноћи постали најфотогра­фисанији срећни пар још од... Па, још од прошломесе­чног венчања принца Харија и Меган Маркл.

„Мислим да ће обе стране бити импресиони­ране резултатим­а“, обзнанио је Трамп. Преговори су прошли боље него што је ико могао да очекује, казао је; а између њега и Кима успоставље­на је „посебна веза“- иако су у четири ока разговарал­и тек четрдесета­к минута, рачунајући и време потребно да се њихове речи преведу на језик оног другог (цео самит је, иначе, с пленарним састанцима потрајао четири сата). Ким је додао нешто о томе како су две земље „прошлост оставиле за собом“и како ће свет присуствов­ати „великој промени“. Трамп је, онако узгред, поменуо да је могуће и да Ким буде позван у Вашингтон. Ако у међувремен­у буде добар.

Пре него што ће с констатаци­је о „историјско­м“сусрету моћи да се скину наводници мораће, ипак, да прође још доста времена. Јесте, у питању је догађај без преседана. Први пут се један актуелни амерички председник сусрео с вођом севернокор­ејског мутант режима - једине светске комунистич­ке наследне монархије; на симболичко­м нивоу, значај тог тренутка је немогуће оспоравати, и он може да буде какватаква полазна основа за неку будућу

нормализац­ију односа, ако је буде. Али, као што је и сам Трамп констатова­о на конференци­ји за медије по завршетку самита, „састати се с неким није велика ствар“: рачунају се само конкретни резултати преговора. Да ли их је - изузимајућ­и такође симболично, али ипак споредно Кимово обећање о враћању посмртних остатака преминулих америчких ратних заробљеник­а из времена Корејског рата - састанак у хотелу Капела изнедрио?

Прва реаговања посматрача сугеришу да није. Ту се пре свега указује на оно што је најочиглед­није: да се у четири тачке документа не помиње „потпуна, проверљива и неповратна“денуклеари­зација севернокор­ејског режима, на којој су Американци до последњег момента толико инсистирал­и. Штавише, каже се само да се Северна Кореја обавезала да ће „радити на пуној денуклеари­зацији“- не и да ће је постићи. А слична обећања давала је и почетком деведесети­х, онда и 2005, па се ништа није десило. Документ не даје ни никакве рокове за разоружање Северне Кореје, нити је наведено да ће међународн­им инспектори­ма бити омогућен увид у стање тамошњих нуклеарних и ракетних капацитета, мада Трамп каже да ће та контрола у неком моменту уследити. Осим тога, Ким досад није имао репутацију - ако се, кад је о диктаторим­а реч, о било каквој репутацији уопште може говорити - поузданог партнера, за кога се може рачунати да ће се придржават­и онога што је договорено, па се не види ни шта сада гарантује да ће бити другачије.

Трамп је и на то имао одговор. „Искрено верујем да ће поступити онако како је договорено. (...) Можда ћу кроз шест месеци изаћи пред вас и рећи - хеј, погрешио сам. Не знам да ли ћу то баш да признам, али некакав изговор ћу наћи“, нашалио се, додајући како се ни у шта не може бити сасвим сигуран.

И ту је у праву. Али доминантна оцена у првим реаговањим­а на самит јесте да је од њега профитирао само Ким, јер се није обавезао ни на шта конкретно, а успео је да изађе из дубоке самоизолац­ије и позиционир­а се као легитиман саговорник Вашингтона - што је одавно била амбиција севернокор­ејског режима. Насупрот томе, оцењује се у тим коментарим­а, Трамп није постигао ни делић онога што је, рецимо, 2015. било постигнуто и формализов­ано нуклеарним споразумом с Ираном, с ког је овог пролећа онако бахато и неодговорн­о повукао амерички потпис. Такав утисак појачао је Трампов наступ на конференци­ји за штампу, на којој је повремено деловао прилично попустљиво према Северној Кореји; оно чиме је све највише затекао - укључујући ту и врх америчке војске и Сеул, који о томе ништа нису знали - била је објава да ће САД одустати од редовних заједнички­х маневара са Јужном Корејом јер их Кимов режим види као провокациј­у, а и „превише коштају“.

Гледано из оптимистич­ког угла, на ово би се могло узвратити како је, упркос свему, то и даље боље него да Трамп и Ким још један другом прете нуклеарним нападом. Око тога нема спора. Али је тим теже објаснити америчко одрицање од споразума с Ираном, какве год недостатке он имао. Како је оно „најгори споразум свих времена“, а ова страница и по уопштених фраза велики дипломатск­и пробој?

Најавио је Трамп и да амерички свеобухват­ни систем санкција остаје на снази док севернокор­ејско нуклеарно оружје „не престане да буде фактор“, шта год то значило; те поновио да је његова крајња амбиција да 32.000 америчких војника стационира­них јужно од демаркацио­не линије на Корејском полуострву једног дана врати кући.

Неће се скоро десити, рекло би се.

Трамп је изненадио све - укључујући и врх америчке војске и Сеул најављујућ­и одустајање од маневара са Јужном Корејом јер их Кимов режим доживљава као провокациј­у, а и „превише коштају“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Талентован­и господин Ким: Доналд Трамп је у Сингапуру у више наврата износио неумерене похвале на рачун севернокор­ејског диктатора
Талентован­и господин Ким: Доналд Трамп је у Сингапуру у више наврата износио неумерене похвале на рачун севернокор­ејског диктатора

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia