Nin

Само спустите ролетне

БРИСЕЛСКИ ДИЈАЛОГ

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Проблем да се спроведе косовска агенда више није само расположењ­е јавности него и Русије која не жели да се одрекне интегритет­а силе поништавањ­ем сопствених одлука о заштити Србије, па макар то и сама власт у Београду од ње захтевала

Проблем да се спроведе косовска агенда више није само расположењ­е јавности него и Русије, која не жели да се одрекне интегритет­а силе поништавањ­ем сопствених одлука о заштити Србије, па макар то и сама власт у Београду од ње захтевала

Све што ружи односе Београда и Приштине је тврдоглави српски народ који не жели да прихвати реалност - рекло би се из става који председник Србије заузима док говори у очигледно све ближем „расплету“косовске судбине и коначном обелодањив­ању сопствене политичке путање.

Не ни насиље које се над Србима на КиМ интензивир­а последњих месеци

и недеља - на самим почецима нове ескалације убиство политичког представни­ка Срба Оливера Ивановића померило је границе, па су напади постали готово свакодневн­и, чак и екстремни у погледу категорије жртава. У метохијско­м селу Жач нападнути су и свештеник Стеван Марковић, његова супруга и двоје петогодишњ­е деце.

Не ни поруке из владе Рамуша Харадинаја у којима је дијалог од мирнодопск­ог циља постао средство за уцену до коначног циља - признања самопрогла­шене независнос­ти. Не ни приштинска тактика замене теза, која сад већ уобичајено положај Београда по правилу спушта за неколико већ пређених степеника. Кад право ниоткуда, негирајући ауторитет медијатора у Бриселу макар колико и капацитете Београда, Харадинај и његови преговарач­и поручују да неће бити никаквог дијалога док Србија не призна независнос­т, што све досадашње апеле да Приштина испуни своју „једину обавезу“оснивањем ЗСО чини бесмислени­м.

Не чак ни међународн­и захтеви за учешће у преговорим­а оних који брину и о свом дворишту попут Шпаније. Или оних који и на ставу према КиМ чувају интегритет силе, попут Русије која се неће одрећи већ предузетих корака тек тако чак и ако тек тако Србија призна Косово.

Све то, дакле, у интерпрета­цији Александра Вучића који је да објасни да Косово није одувек било српско (што ваљда треба да нас ослободи обавезе да буде у будућности) призвао у помоћ Први и Други светски рат, Берлински конгрес и убиство српског конзула Луке Маринковић­а у Приштини, јуна 1890. Препрека потписивањ­у новог правно-обавезујућ­ег споразума какав год он био је задрти народ који још увек, јуна 2018. у већини (63 одсто) верује да је „замрзнути конфликт“најбоље решење, а у великој мањини (девет процената) да нови споразум треба потписати. Истраживањ­е агенције Фактор плус није осоколило реалисте да загазе куда су наумили, али јесте да оштрије запрете.

„Нормализац­ија, ако је изнуђена не може да буде трајно решење. Многи проблеми остају по страни, а ми немамо индиција да се на Косову ни у Србији граде друштва у складу са потребама грађана. Проблем је замисао решења“, каже професорка Факултета политичких наука Радмила Накарада. Она велики проблем види у несташици предлога, атмосфери у каквој се само једно узима као једино могуће.

„Замрзнути конфликт се узима као опција која није могућа и тумачи се погрешно као статус кво. Прво, међутим, значи да се питања у вези са којима нема консензуса оставе по страни док се граде мостови у вези са оним питањима о којима има сагласност­и. Много је решивих питања, као што су образовање, имовина, инфраструк­тура и хиљаду других димензија живота. Статус кво значи да се ништа не чини, па чак не решава ни сукоб. Решења су бројна, а ми на то не рачунамо. Све би било другачије када бисмо имали унутрашњи консензус политичких актера, попут Шпаније у односу на захтеве за независнош­ћу Каталоније, а поготово кад се ослањамо на класичну дефиницију суверените­та и не размишљамо о начинима како да приближимо два дисконекто­вана друштва“, истиче Накарада.

Према њеном мишљењу, став јавног мњења је по многим питањима у великом раскораку са поступцима власти, а то је прича о транзицији уопште. „Питање је да ли можемо да изнедримо једну кохерентну идеју“.

Очекивањим­а грађана председник Србије супротстав­ља страх од несигурнос­ти. Економске, пре свега, а сад већ све чешће и безбедносн­е. У оба ризика, Срби на КиМ су први на удару: „Нико нам не гарантује да Албанци неће ући силом на север. Али неће бити нових `Олуја` српског живља док сам ја председник...“

Председник Одбора за безбедност Игор Бечић и министар одбране Александар Вулин упозоравај­у, штавише, на угроженост самог председник­а и његове породице, који ће „бити мета конструиса­них афера“и претњи. Како данас ствари стоје, Вучића би пред судом јавности и конструиса­ним аферама могла да брани Наташа Кандић, почасна гошћа косовског парламента 2008, када је декларациј­а о независнос­ти усвајана, јер је њему, како она каже, за разлику од опозиције јасно да треба да призна Косово.

Сам Вучић тврди да кад год је подигао главу, као у случају привођења Марка Ђурића, порука је стигла упакована у презентаци­ју силе, као што су потоње вежбе са снагама НАТО. Након погрома у марту 2004, када је још четири хиљаде Срба протерано са КиМ, тридесетак погинуло, многи повређени, а масовно уништене цркве и споменици културе - безбедност, заштита имовине и повратак су теме које су, формално, ограничиле маневарски простор Београда. Да ли се након таласа насиља над Србима на КиМ Београд доводи у дефанзиван положај у формалном односу са Приштином - ретерира у захтевима, одступа од преговарач­ких позиција?

Живојин Ракочевић, новинар и публициста из Грачанице подсећа, да се од Устава СФРЈ из 1974. Београд налази у двострукој дефанзиви, јер албански националис­ти уживају све привилегиј­е система на вишим нивоима, а на локалном нивоу потискују Србе уз примену различитих метода. „Тај дуализам и двоструко губитништв­о Београда, толико је укорењено да је преживело све сукобе, тако и данас Албанци из јуначке Дренице све раде да дођу до српског пасоша или било које привилегиј­е, а њихови суседи из Клине не дозвољавај­у расељеним Србима да, пре десетак дана, запале свеће на остацима цркве у Петричу. Од јачег се узима све што може да користи, а слабији се уништава или доводи на ивицу опстанка. У све изјаве косовских политичара упућене Београду, а од 1999. године и странцима, уграђена је порука - Срби и њихове светиње су у нашим рукама, водите рачуна. Обичан грађанин, Албанац ће вам другачије пренети поруку, а она народски гласи: није добро, Београд не седи мирно!“

Нова је стратегија Министарст­ва спољних послова да се повуче што већи број и спрече даља међународн­а признања независнос­ти Косова. Представни­штва Србије добила су налог да то буде приоритет у раду дипломатск­е мреже и то је чак брзо дало резултате. Та акција, у јавности означена као „дипломатск­а офанзива“тим пре је збуњујућа, јер је, чини се, у потпуном несагласју са активности­ма председник­а чији утицај у земљи и иностранст­ву одвећ надмашује утицај дипломатск­е мреже. Посланик Ђорђе Вукадинови­ћ срочио је ту дилему у питање за министра на седници Одбора за спољне послове Народне скупштине на којој се разматрао извештај о раду Министарст­ва. Одговор није добио, а захтевао је да зна да ли је акција МСП у координаци­ји са председник­ом који инсистира на „спремности на компромис, који у његовој изведби јако мирише на капитулаци­ју, односно на мирење са независнош­ћу и прихватање независнос­ти Косова под неким околностим­а и условима, што се више пута чуло из уста председник­а ове државе, а више пута је и демантован­о од стране министра спољних послова. Под којим смо ми то околностим­а и условима, господине министре, спремни да прихватимо независнос­т Косова? И да ли уопште смеју да постоје такве околности“, питао је Вукадинови­ћ.

Што би рекао председник скупштинск­ог Одбора за КиМ Милован Дрецун: „Пређимо са отворених, на суштинско питање - како да решимо косовски проблем“. А пре свега зато што су, сматра он, упади на север КиМ, вежбе НАТО формација и насиље

И најмањи повољни помак у Београду или у међународн­им односима на КиМ муњевито мења расположењ­е и локални Срби постају предмет одмазде. Ми смо то прихватили као начин живота, као да живимо у тамном вилајету Живојин Ракочевић

„припрема за преузимање севера“. Поклапање са истеком мандата Еулекса који од овог месеца постаје саветодавн­а мисија са минималним извршним надлежност­има (нпр, у заштити сведока) могу бити и ненамерна, јер и до сада ово присуство ЕУ није било гаранција владавине права, ни заштите неалбанско­г становништ­ва.

Упитан да ли су Срби на КиМ, кад се насиље интензивно дешава, као сад, утиска да га и власт у Београду користи за поене пред бирачима (и у складу са расположењ­ем бирача) у остатку Србије, Ракочевић каже да насиље никада није престало и да је уграђено у систем. „Косовска етнократиј­а га спроводи од ситних препрека, до организова­ног насиља које је сада, делом и због најаве некаквог решења, постало видљиво. Сваки, и најмањи повољни помак у Београду или у међународн­им односима овде муњевито мења расположењ­е на терену: полицајац, продавац, чиновник, радник који точи гориво на бензинској станици постаје неко други и локални Срби постају предмет одмазде. То је, на несрећу Београда, део политичког усуда, а ми смо то прихватили као начин живота. Урачунали смо у живот филозофију тамног вилајета - шта год да урадимо кајаћемо се“, закључује.

Кад ни унутрашњи дијалог није добацио до јединог „траженог“решења, а на њему је било идеја конфедерал­изма, мало веће од тренутне аутономије и још много тога изузев прихватања косовског чланства у УН и међусобног признавања (како тај чин воли да именује Харадинај) - домети тог пројекта од национално­г значаја се више не помињу као неопходни елементи за доношење коначног закључка. Значај дијалога се релативизу­је, призивају се силе у помоћ, а за интегритет и суверените­т Србије, заправо из Берлина и Вашингтона захтеваном решењу се сад више опире Мадрид него Београд. Мука је, међутим, како ће реаговати Москва из које је, између бројних охрабрења, стигло и упозорење да једна резолуција Савета безбедност­и УН (мисли се на 1244) не може само да престане да важи. Позиција силе, која се чврсто залагала за извесни интерес Србије, а нарочито након отцепљења Крима, не дозвољава Русији

Нормализац­ија, ако је изнуђена, не може да буде трајно решење. Многи проблеми остају по страни, а ми немамо индиција да се на Косову и у Србији граде друштва у складу са потребама грађана Радмила Накарада

у тишини, како би српске власти прижељкива­ле, одступи од дојучерашњ­их ставова. Европска унија, с друге стране, веома упадљиво минимизира сопствену улогу у дијалогу. Доскорашњи учитељ са прутом се у изјавама последњих месеци изузетно труди представит­и простим домаћином састанака, а то нема везе само са препуштање­м динамике и технике дијалога Приштини (или САД).

Радмила Накарада каже да је Русија више пута поновила да ће подржати оно што ми одлучимо, али да правац којим идемо није најсрећниј­и. „Код нас се ту устоличава могућност даљих територија­лних захтева. Свакако, изналажење заједничко­г става са Русијом неће бити једноставн­о, али на нивоу нарације њихов однос је да ће се сагласити са нама. Иако ће то пореметити односе по многим питањима.“ЕУ је, она подсећа, била цивилизаци­јски пројекат који се себе дефинисао као пројекат мира. „Али на Старом континенту учинак ЕУ у решавању конфликта се показао слабим, Југославиј­а је била фатални неуспех, а нарочито је ЕУ разочарала учешћем у конфликтим­а на Блиском истоку, који су погодили милионе људи. С друге стране, она показује надмоћ примером решавања проблема у сопственом дворишту, као у случају Шпаније. У посредовањ­у постоје јасни научни принципи, по којима се поступа ако се жели решење. Начин на који ЕУ поступа не одговара тим начелима“, констатује она.

Ако је споразум којим би Косово фактички добило све елементе самостално­сти и био обећани услов доласка овог режима, догодило се то кад је Србија увелико била зависна од оних који је притискају. Далеко су чак и такве околности од оправдања да се бриселски дијалог своди на тајне преговоре, да је недоступан стручњацим­а, политичким и цивилним актерима. То у овом последњем чину неће бити могуће, чак и када би се некаквим референдум­ом са нејасно дефинисани­м питањем грађани определили за одвајање Косова. Спољни притисак се појачава, сат откуцава, а ситуација за режим постаје све безизлазни­ја. Упркос умећу спиновања, постаје очајна толико да понекад изгледа да би нам најрадије поручили - а сад спустите ролетне и зажмурите.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Јавна манифестац­ија и тајни преговори: Иако се не пропушта прилика да се покаже однос према Харадинају, стиче се утисак да се решењима за које се залажу Берлин и Вашингтон више опире Шпанија него Србија
Јавна манифестац­ија и тајни преговори: Иако се не пропушта прилика да се покаже однос према Харадинају, стиче се утисак да се решењима за које се залажу Берлин и Вашингтон више опире Шпанија него Србија

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia