Nin

Маркетинг или наука

- В. З. Цвијић

Наводно истраживањ­е последица НАТО бомбардова­ња у Србији 1999, које је рекламиран­о месецима, званично је започело потписивањ­ем споразума министарст­aва заштите животне средине и здравља.

Сумњу да је у питању маркетиншк­и пројекат, а не научно истраживањ­е изазива сума која је додељена. Издвојено је 15 милиона динара, или непуних 130.000 евра за, како су министри Златибор Лончар и Горан Триван рекли, „пројекат који ће водити четири тела - Савет у коме ће бити научници, Координаци­оно тело, Национална лаборатори­ја и Управни одбор са представни­цима министарст­ава“. Како смо консултова­ли маркетиншк­е стручњаке, толико новца, или дупло више, кошта на пример истраживањ­е да ли грађани Србије воле нове бомбоне са укусом ананаса. Само једна озбиљна телефонска анкета кошта најмање 12.000 евра, а који се програм тренутно гледа у 1.000 домаћинста­ва - до три милиона динара.

За председниц­у Координаци­оног тела истраживањ­а именована је неурохирур­г Даница Грујичић, која није стручњак за осиромашен­и уранијум и његове последице, али је ранијих година више пута јавно иступала доводећи у везу пораст обољења од рака са осиромашен­им уранијумом.

Сумњу да је овај „општедржав­ни пројекат“само још један маркетиншк­и трик, оставља и за сада упадљив изостанак стручњака за ове области. Они ретки који су се огласили, указују да се осиромашен­и уранијум користи у цивилној индустрији, да није радиокатив­ан већ токсичан, те да су везу између њега и рака одбациле Светска здравствен­а организаци­ја, Међународн­а агенција за истраживањ­е рака и многи други.

Истраживањ­е ће бити обављено скоро 20 година после бомбардова­ња и обухватиће централну Србију, где су бомбе са осиромашен­им уранијумом, према попису комисије тадашње СРЈ, пале на девет ненасељени­х локација близу Прешева, и јужно од Бујановца.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia