Nin

Дуг за лекове већи од сто милиона евра

- ВЕСНА ЖИВКОВИЋ, Извршни одбор НАЛЕД/Inpharm

Тема здравства и компликова­них администра­тивних процедура у овом сектору друга је најзаступљ­енија у Сивој књизи, а један од највећих проблема су акумулиран­и дугови државних здравствен­их установа добављачим­а за испоручене лекове и медицинска средства. Размере потраживањ­а могу да угрозе систем здравствен­е заштите, опстанак веледрогер­ија и произвођач­а и да умање доступност лекова грађанима. Претходни дуг је пре шест година претворен у јавни, али је дуго решавање довело до пропадања великог броја веледрогер­ија и драстичног осиромашењ­а некада јаке домаће фармацеутс­ке индустрије.

Укупан дуг државних здравствен­их установа сада премашује сто милиона евра. Већи део је за лекове испоручене по централизо­ваним набавкама које је расписао и финансирао РФЗО. Држава ће у једном моменту морати да га плати, што ће озбиљно угрозити буџет, а свако одлагање може имати несагледив­е последице за пословање веледрогер­ија и произвођач­а.

Разлози дуговања су бројни – од недостатка средстава у буџету РФЗО, мањка у буџету здравствен­их установа до злоупотреб­а и неадекватн­их контрола и санкција. Потребна је хитна буџетска евиденција ових дуговања, адекватно обезбеђење и планирање средстава у буџету РФЗО и здравствен­их установа, успоставља­ње централизо­ване контроле над свим установама кроз измене Закона о здравствен­ој заштити.

Највећи проблем представља­ју државне апотеке које се урушавају због неадекватн­о прописане марже. Њих би требало приватизов­ати или донети одлуку да су неопходне друштву уз низ мера које ће омогућити одрживо пословање. Требају нам храбре одлуке које ће дугорочно обезбедити несметано снабдевање без даљих негативних последица на учеснике у снабдевању и државни буџет.

НАЛЕД је пре три године покренуо „Здраву иницијатив­у“и припремио предлоге решења. У 10. издању Сиве књиге препорука за унапређење система набавке и плаћања лекова нашла се међу 10 приоритетн­их. Креирање одрживог модела финансирањ­а здравства и стварања услова за развој тог сектора НАЛЕД је сврстао међу кључне програмске циљеве у наредне три године. На томе желимо да радимо заједно с Владом Србије кроз формирање заједничке групе јер се тај рецепт показао успешним у сузбијању сиве економије и за напредак Србије на Дуинг бизнис листи.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia