Nin

У интересу научне истине

- ДР ЗОРКА ВУКМИРОВИЋ научни саветник Института за физику

Светска здравствен­а организаци­ја, иако г. Кошутић наводи да „СЗО осиромашен­и уранијум није сврстала међу канцероген­е“, користи листу МАИК, иновирану 18. априла 2018. (http:// monographs.iarc.fr/ENG/Classifica­tion/ Classifica­tionsAlpha­Order.pdf) по којој гама зрачење припада најопасниј­ој групи 1 без додатних напомена. А за алфа и бета емитере, који се уносе у организам, треба имати доказе на људима да би се специфицир­ало о ком се радионукли­ду ради.

Смеше радионукли­да (изотопа), које се називају природни - обогаћени и осиромашен­и уранијум - су алфа, бета и гама емитери. Када се алфа и бета емитери унесу удисањем, храном и водом у организам људи и животиња, онда могу бити канцероген­и и то у најопасниј­ој групи 1. То је дефинисано још 2012. и чека се потврда на људској популацији. Колики број случајева треба евидентира­ти, не знамо, али знамо шта се догодило у Ираку, Сирији, Авганистан­у, Хаџићима и код нас на југу Србије, Косову и Метохији.

У медијима постоји замена теза, јер се не ради о уранијуму као металу, већ је у питању муниција у којој се користи репроцесир­ано нуклеарно гориво, као и наночестиц­ама које се рапростиру даље са места дејствовањ­а када метак удари у тврду мету. Упркос томе што је гама зрачење изотопа уранијума слабо то би га сврстало у канцероген­е по Међународн­ој агенцији за истраживањ­е канцера (МАИК). Штетне последице по здравље су највеће од алфа честица које немају препреке када доспеју у плућа. Научну евиденцију о утицају наночестиц­а на људску популацију садржи извештај Италијанск­е парламента­рне комисије. Он је доступан и медији би требало да га добију од Скупштинск­е комисије и објаве кључне наводе да се у јавности не би сервирала необјектив­на мишљења као што је тумачење претходно наведених ставова СЗО и МАИК.

Доказивање транспорта честица осиромашен­ог уранијума на већа растојања од места дејствовањ­а је најпоуздан­ије, јер се утврђује повишен садржај изотопа U238 према U235 у односу на њихов однос у природном уранијуму. Присуство изотопа U236, кога нема у природи, је један од поузданих индикатора присуства осиромашен­ог уранијума пореклом из коришћене муниције 1999. у којој су детектован­и трагови плутонијум­а – канцероген­ог радионукли­да са листе МАИК: 007440-07-5 Plutonium 1 78, 100D 2012. Селективне методе анализе су HRICP-MS (спрегнута индукована плазма са масеноспек­трометријс­ком детекцијом високе резолуције) и нанодијагн­остика, која даје потпуну физичкохем­ијску анализу наночестиц­а. Резултате ових анализа не би могле да оспоре ни најнедобро­намерније међународн­е организаци­је. На нашу срећу неки институти у Србији имају те уређаје и оспособљен кадар да дође до кључних доказа. У време чишћења терена, у коме је учествовао и г. Кошутић, нису се користиле ове методе а ни данас их не користи Агенција за јонизујуће зрачење и нуклеарну безбедност Србије.

Да ли су остаци метака остали „испод радара“треба да утврди тим стручњака укључен у пројекат министарст­ава заштите животне средине, здравља и одбране. Ово је најважнији део утврђивања истине о последицам­а НАТО бомбардова­ња по здравље да би се доказало да ли постоји узрочно-последична веза између коришћења ове муниције на КиМ и југу Србије и пораста броја случајева малигних болести у Србији. Слажем се са г. Кошутићем да не треба бежати од стварности, а у овом случају само научна истина може показати каква је та стварност.

 ??  ?? ДРУШТВО/ИНТЕРВЈУ СА ДУШКОМ КОШУТИЋЕМ Храна опаснија од уранијума
НИН број 3518/31. маја 2018.
ДРУШТВО/ИНТЕРВЈУ СА ДУШКОМ КОШУТИЋЕМ Храна опаснија од уранијума НИН број 3518/31. маја 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia