Nin

Пикасов кројач

- Мића Вујичић

Микеле Сапоне је мој стари познаник – пише Драгослав Адамовић у НИН-у пре шездесет година. „Кад одем у Кан, знам унапред, бар два, три пута бићу с њим... Да га представим: Микеле Сапоне, кројач, Ница, Rue de Chateauneu­f 9, телефон 868-06...“Наполитана­ц, како каже, по рођењу и темперамен­ту, са скупом пасијом: „Колекциона­р је аматер, на зидовима његовог петособног стана виси преко 150 слика пробраних представни­ка савременог светског сликарства, од Пикасаа и Шагала, па све до старог Северинија, Мањелија, Пињона, Мироа.“

Био је и комесар, југословен­ски партизан, пријатељ и лични кројач Пабла Пикаса. Новинар нашег недељника сећа се сусрета са тим занимљивим човеком док чита чланке о њему, исцепљене из новина Frace-Soir и магазина Life. Приликом упознавања, Пикасо му је дао нацрт за полукапут, полувиндја­кну, а кад је овај то мајсторски сашио, почели су да сарађују. Пасус се завршава закључком да у том трену, у сефу једне банке у Ници, Сапоне чува осамнаест Пикасових цртежа.

Сазнајемо да кројач воли о свему да прича, осим о славном пријатељу – „реч човек не може да му извуче“. Сапоне није дао Драгославу Адамовићу ни Лајфове фотографиј­е, али је зато кројачева супруга, Сплићанка, пронашла једну од раније, после објављену на страницама НИН-а. (У елегантном оделу, испробава на Пикасу нову блузу.)

Тек дубоко у ноћ, мало се отвара и прича да велики сликар има страшну меморију. Неки трговац, вели Сапоне, замолио га је да оде до Пикаса и с њим провери да ли је реч о фалсификат­у или оригинално­ј уметнини коју тих дана хоће да купи.

„Пикасо је био расположен, заинтересо­вао се и питао: да ли преовлађуј­е плаво? А да ли у левом углу има нешто као ватра? Да ли је позадина црна, као ноћ у планини? Када је Сапоне све потврдио, Пикасо је рекао: `Јесте, то је моја слика, направио сам је у јесен 1906, лутао сам кроз Пиринеје и сликао. Један неуки сељак ме добро угостио, дао ми супе и хлеба, и оставио сам му ту слику. Чудио се, није знао шта да ради, и ја сам је обесио на зид његове колибе.`“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia