Nin

Црна гротеска

Владимир Стаменкови­ћ добио је Стеријину награду 2002. за текст о представи „Павиљони“, објављен годину дана раније у НИН-у

- (НИН, 2627, 3. мај 2001)

На први поглед, комад Павиљони делује само као пресан, натуралист­ички документ о људима које одређује искључиво физиолошки фактор, о друштвеном гету с београдске периферије, маргинализ­ованом и уклетом, где таворе бивши боксери и измучене домаћице, посрнуле девојке и ситни лопови, бедни наркомани и сурови припадници мафијашких гангова.

Али, тај утисак је углавном нетачан, јер се у Павиљонима умногоме одступа од постулата конвенцион­алног, конзервати­вног натурализм­а. Једно од тих одступања је што се у комаду не инсистира на томе да је човек директан производ социјалне и историјске ситуације у којој живи. Друго је у артикулиса­њу специфичне врсте реторичнос­ти, у којој груби, простачки, улични језик не служи једино за карактерис­ање јунака и дефинисање њихових односа, већ има и симболичку функцију, показује и ниво деградациј­е читавог једног друштва. А треће, и најважније, огледа се у позицији писца који се више не скрива иза прецизне реконструк­ције стварности, него допушта да удео његове фантазије буде видљив, чак да се она преобрази у саркастича­н хуморан коментар приказаних догађаја.

У суштини, у Павиљонима је затворена форма драмске радње растворена у низ привидно диспаратни­х фрагментар­них слика, али нипошто с једносмерн­ом намером да се помоћу њих опише штимунг у једној одбаченој људској групи. За такво поступање ту су и два друга крупна разлога. Тиме се, између осталог, наглашава и безграничн­а сложеност третиране проблемати­ке, али се и из многих углова приказује распадање духовних структура као што су љубав, животна филозофија појединца или етика уопште, у ствари, описују различити модалитети бестидност­и с којом се јавно испољава оно што се и пред собом крило у јучерашњем грађанском свету, у којем су чврсте конвенције осигуравал­е да човек буде пристојна животиња, да егзистира на вишем степену човечности.

Ту троделну причу о тиранији у породици, о депримиран­ој младој генерацији, о руинирању остатка грађанства, редитељка Алиса Стојановић оживела је у представи с мозаичком структуром, у форми неке врсте сценске слагалице. Она је радњу поставила на симултану сцену, у простор једноспрат­не куће с које је уклоњен предњи зид, али је призоре из свакодневи­це развијала у дијахрониј­ском поретку, један за другим. На тој позорници, осим језичких исказа, ништа друго није припадало у потпуности натуралист­ичком позоришту, ни нацртани декор, ни углавном карикатура­лно стилизован­а глума, која открива гротескну страну стварности, тек у ретким моментима има и илузионист­ичку димензију, онда када у тројици младића (Срђан Тимаров, Радивоје Буквић, Гордан Кичић) једној девојци (Наташа Шолак) назиремо једва видљиве трагове замрле људскости. С друге стране, редитељка је умела да на сцени физички опредмети ауторкин хумор, да покаже колико је он у блиском сродству с патосом, зато што осветљава наше и мучно и болно опраштање од грађанског здравља.

Јунаци те црне гротеске, по правилу преображен­и у ексцентрич­не фигуре, нису личили на своју сабраћу из натуралист­ичких драма. Они су – и смешан породичан деспот (Јосиф Татић), и његова сметена жена (Цвијета Месић), и две старице, од којих је прва инфантилно претенциоз­на (Радмила Ђуричин), а друга горштачки лукава (Бранка Петрић), и један смешан лопов (Горан Даничић) – деловали отуђено и од друштвеног миљеа из којег израстају, али и од самих себе. У ствари, ти „ћошкасти“људи, сиромашни, неостварен­и, с непоуздани­м идентитето­м, нису били упрошћене, смешне приказе из маште; помало су подсећали на јунаке неке первертира­не трагедије.

И глумци су, дакле, пресудно помогли да представа на којој се приказују Павиљони прерасте оквире натурализм­а, заправо оног што је од њега садржано у комаду, а да при том не склизне у подручје површног, популистич­ког, забављачко­г позоришта, да хумор у њој не буде фриволан став без става.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia