Nin

Блокада бољитка

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Све што је ова власт постигла, напредак који смо остварили, толико жељени бољитак који је коначно достигнут, све је то ових дана заустављен­о. Не, нису нам јавили како је датум уласка Србије у ЕУ померен са 2025. на још једну, две, тридесет година.

У питању је протест возача који сваког дана блокирају саобраћај због високих цена горива, проузроков­аних највишим акцизама у региону. Да се подсетимо како функциониш­е систем одређивања акциза у Србији - када цена нафте на светском тржишту падне на рекордно низак ниво, цена горива у Србији падне врло мало, а када нафта у свету малкице поскупи, цена горива у Србији оде у небеса. То је просто закон великих бројева и великих акциза, нејасан већини грађана који у школи нису учили о закону великих бројева и великих акциза. Изгледа да министрима нико није објаснио да повећањем цене горива опада потрошња, а мања потрошња значи и мање пара од акциза у државном буџету. Мада, будимо реални, наш народ ће се пре одрећи воде него бензина, а дизела никада.

Можда је проблем у новом министру финансија. Тек што је засео на ту функцију, одмах неки проблеми. Где год се појави, нешто се уруши, скоро па преко ноћи. Што би неки рекли - комплетан баксуз. Да питате њега, објаснио би вам да цена није висока, него само мало прелива. А да се он стварно пита за нешто у овој држави, као што се исто тако не пита ни премијерка, повећао би акцизе на 83.000 динара по литру, мада би увео да се за свако сипање преко 24 литра добија украсна новогодишњ­а јелкица.

И тако, док заустављач­ка руља блокира бољитак Србије, Бугари полако напуштају нашу земљу, љути јер не могу нормално да се крећу због блокада. „Кад су дошли по украсе, ми смо ћутали. Кад су однели Деда Мраза са кружног тока, исто смо ћутали. Сада, када су нас блокирали у Србији, нема ко да нас спасе, а и потрошили смо све паре за повратак кући“, изјавили су сложно преостали Бугари у Србији.

Док трају блокаде, председник Вучић се упитао како то да нико не протестује због ниске цене струје. „Што не изађете на улицу па се закачите за бандере и кажете нећемо овако јефтино да плаћамо“, поручио је Вучић у свом традициона­лном вређању грађана. Само да не да идеју возачима електрични­х аутомобила да блокирају саобраћај јер им је струја јефтина. Потом је додао и: „Како то да нико не каже - алал вера Вучићу, имамо најнижу цену хлеба?“Ето идеје грађанима којима сметају блокаде, да узму те јефтине хлебове у руке, испипају прво сваки, па кад изаберу онај најтврђи, „динге“у главу сваког ко блокира саобраћај. Трошак је минималан, око три динара по обореном возачу, а корист је велика.

Огласио се и министар Стефановић, помињући казне за оне који блокирају саобраћај, са посебним освртом на оне који зауставе или паркирају возило на ауто-путу у саобраћајн­ој траци. Казне су новчане или лагано пропуштање јефтине струје кроз прекршиоце. А председник је у фазону „ћути будало, видиш да чекам да ми застари онај прекршај кад сам стао насред Газеле да се дивим Београду на води“.

И док су демонстран­ти пропуштали возила Хитне помоћи, хитне случајеве, жене са децом, труднице и Меха Омеровића кад му загусти, патријарх Иринеј није био те среће. Остао је заглављен у колони и ко зна шта му се тад врзмало по глави. Можда: „Знате ли ви колико троши овај ауди док стоји, а ради му клима, неверници једни? Бог све види, казниће вас већ некако. Уосталом, већ вас је казнио високим акцизама.“

Можда је проблем у новом министру финансија. Неки би рекли - комплетан баксуз. Али, да питате њега, објаснио би да цена није висока, него само „мало прелива“, можда би повећао акцизе на 83.000 динара по литру, а сваком ко сипа више од 24 литра поклањао би новогодишњ­у јелкицу

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia