Nin

Перун у Врњачкој Бањи

Или: ако бисмо „премрежали“Србију старим боговима, те она постане, опет, снажна тројанска држава, да ли нам онда, уопште, треба Европска унија

- ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ Дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Како градња моје лађе у Видову одмиче, до мене о Нојевој барци долазе свакакве приче. Тако, прошле недеље, чујем да је у некaдашњој Месопотами­ји пронађена глинена плочица на којој је уклесана Нојева барка, али округлог облика!? Бајдвеј, моја лађа имаће облик српског опанка шиљкана; тако сам се договорио са Господом.

А по Првој књизи Мојсијевој, сећате се, Нојева барка има облик мртвачког сандука, додуше, величине фудбалског игралишта. То, пак, само говори да су, у историји људског рода, била бар два потопа. Један је онај наш, библијски, а он се десио пре осам хиљада година, тачније пре 7.527 година откад Срби бележе време. Али, било је и „млађег“, то јест, месопотами­јског потопа који је, једва, стар око 4.000 година.

Е, сад фалсификат­ори Библије су, из неког разлога, помешали ова два потопа. Тако се Нојев „мртвачки сандук“насукао, бајаги, на хридине Арарата, па за месопотами­јску округлу лађу више није било места ни на Арарату, па је у Библији већ остала забележена само на глиненој плочици.

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, нема око тога недоумице:

„Не треба, ваљда, да ти много објашњавам да састављачи­ма Библије није одговарало да се Нојева барка насукала на Карпате. Јер, онда би било јасно да је Ноје са Карпата сишао у Подунавље пошто је његова прапостојб­ина остала потопљена испод Црног мора! Доласком Ноја у Подунавље, одједном, почиње култура Лепенског вира и Винче, а и по најновијим ДНК анализама то становништ­во је било ово, данашње, српско! Одатле и Руси воде порекло пошто је Јафет, најстарији син Ноја из делте Дунава, преко Карпата отишао за руску низију. Зато је Путин и задужио око хиљаду академика да почну да се озбиљно баве претхришћа­нском историјом Русије.“

Него, не лези враже, у јеку НАТО маневара, на самој граници са Русијом, почињу да се шире подле гласине да је „Путин умро још пре седам година“и да „Русијом сада владају четири клонирана Путина“!?! И ако се, већ, збијају овакве пакосне шале, живо ме занима са којим се од ове четворице Путина мој Алек „четири пута руковао“?

Руси, преко Бугара, узвраћају ниским ударцем. Један бугарски дипломата је, онако, из хобија, утврдио да је Доналд Трамп пореклом Шоп, а рођен је у селу Трн на српскобуга­рској граници. Народ, пак, ову причу филује занимљивим детаљима. Елем, мали Дача, алијас Доналд Трамп, продат је, као дете, неком јаловом Немцу, а од пара за продатог Дачу његов сиромашни отац купио је пар волова и поправио кров на кући.

Ако су ово, око Путина и Трампа, само пуке пакости, у Србији се уистину дешавају невероватн­ије ствари. Нови власник хотела „Славија“у Врњачкој Бањи хоће да подигне споменик старом српском богу Перуну. Али, хоћеш, бато! Противе се и општинске власти и црква. Локални поп грми да би дизање споменика Перуну било „богохуљење“!

И ту схватим да су Србима чавке, одавно, мозак попиле те да им нема спаса. Дочим, у Русији, староверст­во се, и те како, буди... Да одагнам ове суморне мисли берем мајчину душицу. Али, Биља ми каже да јој скупљам само цвет, а травар Калац ме убеђује да се у чај ставља и стабљика. И кога сада да слушам?

А моја Црна уздише ли, уздише: „Када би Србима дошло из дупета у главу, па да ’премрежају’ старим божанствим­а целу Србију те да буде, опет, моћна тројанска држава, ех, тада нам не би требала ни Европска унија!“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia