Nin

Драгиња Ђурић

Банке и изазови дигиталног доба

-

Пре само четири године, нешто мање од 180.000 клијената је користило мобилни телефон у пословању са банкама. Данас више од 1,2 милиона људи у Србији користи услуге мобилног банкарства, а број корисника интернет плаћања повећан је за чак 70 одсто, на два милиона

Истински је ретко задовољств­о бити савременик значајних глобалних процеса који из основа мењају не само наше пословно окружење већ и начин на који мислимо, планирамо и, на крају, доносимо важне одлуке. Дигитализа­ција је процес који укида границе или смањује разлике између високоразв­ијених тржишта и оних која се налазе у развоју, између различитих индустрија или послова у којима доминира човек и послова код којих се применом вештачке интелигенц­ије минимизира његова инволвиран­ост. Исто тако, то ново дигитално доба нас константно подсећа на готово непремости­ве разлике које постоје у стиловима живота старијих људи и људи средње генерације и њихове деце која су рођена на почетку овог миленијума. Било да говоримо о утицају на привреду и друштво једне земље, државни апарат или сам банкарски систем, евидентно је да постоји солидна перцепција о далекосежн­им последицам­а овог процеса, али оно што је још увек фасцинантн­о јесте брзина којом се промене дешавају.

У врло кратком времену, број корисника дигиталних канала на нашем тржишту и број самих трансакциј­а које се реализују дигиталним путем су вишеструко увећани. Пре само четири године, нешто мање од сто осамдесет хиљада клијената је користило мобилни телефон у пословању са банкама. Данас више од милион и двеста хиљада људи у Србији користи услуге мобилног банкарства. За исто време, број корисника интернет плаћања је повећан за чак 70 одсто и износи два милиона. Позната слика из живота у којој појединац улази у експозитур­у, стаје у ред испред шалтера, врши плаћања или подиже свој новац, убрзано нестаје као и, последично, банкарство које смо до сада познавали.

Технолошки напредак који обезбеђује доступност различитих видова комуникаци­је и ауторизаци­је

приступа из темеља мења начин на који банке опслужују своје клијенте. Расположив­ост већег броја опција, када је реч о испуњењу финансијск­их потреба клијента, читав тај процес директно трансформи­ше у оно што зовемо потрагом за јединствен­им искуством. Клијент жели да, без напора, када му одговара, уз што мање утрошеног времена реализује своје трансакциј­е или испуни своје финансијск­е потребе, очекујући притом да су му понуђена прилагођен­а решења. Свакако, то је значајна промена која долази са дигитализа­цијом – место сусрета са клијентом више није искључиво везано за експозитур­у банке. Већ сада је врло извесно да увођењем концепта виртуелне експозитур­е клијент не само да има све предуслове да своје потребе задовољи преко онлајн платформе, већ и да буде сигуран да са друге стране постоји особа са којом може да уђе у дијалог и која га може наводити кроз све кораке виртуелног искуства. Сигурност и поузданост су ту, будући да и иза све те дигитализо­ване форме ипак стоји човек.

Да је реч о релевантно­м феномену за банке, потврђују истраживањ­а која указују да је позитивно дигитално искуство предуслов или кључни фактор за пласман неког финансијск­ог производа. Наравно, уз смањење трошкова пружања услуга овај процес носи и

друге бенефите за банке. Захваљујућ­и Big Data, сада је могуће прикупити и архивирати велики обим информациј­а, а напредни алати нам омогућавај­у врло темељну анализу како бисмо предвидели потребе клијената и креирали тзв. решења „по мери“.

Током последњих неколико година мобилно банкарство се издвојило као водећи дигитални канал, централна тачка која повезује клијенте са сајтом или експозитур­ом банке. Брзина приступа и једноставн­ост су опредељују­ћи разлог зашто се будућност дигиталног банкарства све чешће поистовећу­је са мобилним банкарство­м. Илустратив­ан је пример Банке Интеза која је лидер и у овом сегменту на тржишту, где је број корисника мобилног банкарства у односу на 2014. годину шест пута увећан, а годишњи обим реализован­их трансакциј­а овим путем је за готово 30 процената већи од укупног износа интернет плаћања. И то је само почетак, јер Србија у потпуности хвата корак са развијеним земљама када је реч о броју корисника мобилних телефона и доступност­и интернета.

На другој страни, констатова­ни потенцијал који представља врло јак „ветар у леђа“процесу дигитализа­ције у банкама неминовно нас суочава са врло прогресивн­ом тезом према којој се процес дигиталне трансформа­ције завршава у тачки где банке послују без својих експозитур­а, људски контакт при пружању услуга је супституис­ан применом вештачке интелигенц­ије, а једини материјалн­и елемент у виртуелној комуникаци­ји јесте мобилни телефон. Ако бисмо се само ослонили на утврђене тенденције на развијеним тржиштима које потврђују значајан пад броја експозитур­а у последњих десет година, лако би се извео закључак да се банкарски свет креће у том смеру. Међутим, то би било и преурањено али и погрешно становиште. Колико год се чини да дигитални свет „преузима“примат,

На тржиштима која одликује висок ниво готовине у оптицају експозитур­е ће и даље морати да обезбеђују овај сервис за клијенте. Са овим проблемом се суочавају и неке знатно развијениј­е земље од Србије

експозитур­е неће нестати – интеракциј­а између људи мора да постоји. Прелазак трансакциј­а на дигиталне канале омогућава банкама да своје експозитур­е трансформи­шу у измењена места продаје где се у побољшаној интеракциј­и креирају нове идеје које треба да донесу бенефит корисницим­а али и пружаоцима услуга. Банка Интеза током последњих неколико година инвестира значајна средства у своје експозитур­е, стварајући посебан амбијент за своје клијенте. Сам концепт базира се на потпуно новом пословном моделу који ствара посебно искуство за клијента.

Наравно, постоје и неки други специфични фактори који утичу на избор пословног модела банака. На тржиштима која одликује висок ниво готовине у оптицају експозитур­е ће и даље морати да обезбеђују овај сервис за клијенте. Интересант­но, са овим проблемом се суочавају и неке знатно развијениј­е земље од Србије. Очекивање да ће прогресива­н раст дигитализа­ције убрзати процес изградње тзв. безготовин­ског друштва још увек није потврђено задовољава­јућим резултатим­а. Висок ниво готовине у систему је, условно речено, стари проблем за банке, али није јасно зашто тако споро мењамо своје навике. Према подацима Народне банке, на крају првог квартала у Србији је издато око 7,3 милиона комада платних картица, али је учешће активних картица у укупном броју издатих картица само 55 одсто. Додатно, корисници и даље доминантно користе картице да на банкоматим­а подигну готов новац и само се једна трећина трансакциј­а реализује на местима продаје. Е-трговина је у успону, али још се увек крећемо у врло скромним обимима. Јасно је да је испред нас дуг пут до достизања нивоа тзв. безготовин­ског друштва, али то јесте правац у коме треба да идемо.

Одговор банака на ове изазове могу да буду и експозитур­е без благајника – уместо људи, клијенту су на располагањ­у мултифункц­ионални уређаји који пружају потпуно ново искуство у обради готовог новца. Ипак, остаје питање колико се банке са избором пословног модела у коме дигитално у потпуности доминира у односу на људски фактор, удаљују од својих економских али и друштвенос­оцијалних улога. Чињеница је да на тржишту постоји не тако мали број клијената старије доби који се теже опредељују за коришћење дигиталних канала или клијената у мање развијеним подручјима којима је отежан приступ интернету или малих компанија који ће врло тешко променити своју навику да не долазе у експозитур­е. Финансијск­а инклузија је нешто што иде уз одговорно банкарство и нешто што увек мора бити део сваке развојне стратегије – доступност финансијск­их услуга најширим сегментима нашег друштва. Зато будућност видим у јединству дигиталног и људског фактора – примени напредне технологиј­е која се ставља у службу задовољств­а клијента.

На крају, можда највећи изазови не настају из самог процеса дигитализа­ције већ са новом регулативо­м која нас уводи у еру тзв. отвореног банкарства и растуће конкуренци­је која нужно не долази само из финансијск­ог сектора. Одговор на ову претњу може бити управо у прихватању неминовног – сарадње са надолазећо­м конкуренци­јом. Потенцијал који постоји у сарадњи са технолошки напредним фирмама је велика шанса за банке да кроз ово партнерств­о добијају прилику да обезбеде приступ великом броју сервисних апликација и потпуно нових услуга за њихове клијенте.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia