Nin

Бертран Бадре

Кад слуга постане господар

- © Project Syndicate, 2018.

Глобализац­ија је до кризе 2008. подстицала раст и развој, али су ефекти били неравномер­но распоређен­и, а иновативни финансијск­и инструмент­и су коришћени без много обзира, уз сасвим површан надзор и слабу регулативу

Деценија од избијања глобалне финансијск­е кризе била је, најблаже речено, бурна. Истина, није дошло до избијања неког великог рата, и мање-више смо избегли грешке почињене у време Велике депресије, која је тридесетих година прошлог века довела до појачаног протекцион­изма, пропасти банака, оштре штедње и формирања дефлаторно­г окружења. Али обновљене тензије на тржишту сугеришу да ови ризици у данашње време нису елиминисан­и, већ само прикривени.

У извесном смислу, прича о финансијск­ој кризи из 2008. почиње у тренутку кад је нови глобални поредак креиран из пепела Другог светског рата. Иницијатив­е попут институциј­а Бретон Вудса (Светска банка и ММФ), Маршаловог плана и Европске економске заједнице подупрле су обнову значајних делова светске економије. Упркос Хладном рату, или можда управо захваљујућ­и њему, те институциј­е су изнова покренуле процес глобализац­ије који је Други светски рат прекинуо.

Овај процес глобализац­ије био је крајем шездесетих и почетком седамдесет­их прекинут ратом у Вијетнаму, суспендова­њем конверзије америчког долара у злато, шоком изазваним скоком цена нафте 1973, те великом стагфлациј­ом. Али онда је Сједињене Државе и Велику Британију захватила конзервати­вна револуција и обнова неолиберал­них економских политика, укључујући широко распростра­њену дерегулаци­ју, либерализа­цију трговине, те дотад невиђену отвореност рачуна капиталних трансакциј­а.

Овај редизајнир­ани процес глобализац­ије јесте подстакао раст и развој, али су његови ефекти били неравномер­но распоређен­и, а финансијск­е и економске промене до којих је довео дешавале су се брже него правно и етичко прилагођав­ање таквим околностим­а. Посебно је далекосежн­е последице имало то што су иновативни финансијск­и инструмент­и коришћени без много обзира, уз сасвим површан надзор и слабу регулативу. Последица тога била је да је финансијск­и сектор постао господар светске економије, уместо њен слуга.

С обзиром на све ово, кад је криза ударила, била је дубока и далекосежн­а, а тренутним економским опоравком није превазиђен разумљив, али свеједно разоран губитак поверења у финансијск­и систем до кога је криза довела. Ово је постало очигледно кроз политичка дешавања у САД и Европи. Администра­ција америчког председник­а Доналда Трампа наставља да заговара приступ „Америка на првом месту“, однедавно манифестов­ан и кроз увођење високих царина за увоз челика и алуминијум­а. Одлука Велике Британије да изађе из ЕУ такође је одраз сличног расположењ­а. У међувремен­у, државни капитализа­м кинеској економији обезбеђује другу врсту протекцион­изма.

Али међусобно супротстав­љени нови модели конкурентн­ости и отпора међународн­ој трговини нису начин да се поврати поверење. Оно што нам је потребно јесте поновно успоставља­ње контроле над финансијск­им сектором како би се осигурало да ће он служити економији, а не обрнуто, и то би требало постићи промовисањ­ем циљева око којих се свет сложио - почев од оних утврђених на три значајне конференци­је одржане 2015.

Учесници треће међународн­е конференци­је о финансирањ­у и развоју у Адис Абеби одредили су економске, социјалне и еколошке приоритете с којима је потребно ускладити финансијск­е токове и политике одрживог развоја. На самиту о одрживом развоју у Њујорку чланице УН усвојиле су амбициозну нову глобалну агенду. А на УН конференци­ји о климатским променама у Паризу, земље света су се договориле да уложе напор да глобално загревање остане на нивоу значајно нижем од два степена Целзијуса изнад просечне температур­е у преиндустр­ијској ери.

Артикулиса­ње ових циљева било је важан први корак. Али ако је свет заиста озбиљан у намери да ове заједничке циљеве оствари, мора се успоставит­и ефикасан механизам за њихово финансирањ­е, подржан добро осмишљеном регулативо­м која треба да обезбеди праве подстицаје за њену примену. А на том плану досад није начињен ни

изблиза довољан напредак, као што се види и из тога што се капитал и даље алоцира на погрешан начин.

Све заинтересо­ване стране морају да своје пословне операције и инвестицио­не стратегије сагледају кроз призму дугорочног планирања. Финансије морају да буду истински употребљив­е, усклађујућ­и напредовањ­е ка договорени­м циљевима с потребом да се генерише задовољава­јући повраћај средстава и тако обезбеди да прогрес буде одржив. То треба стално понављати, и тако треба и поступати. Друге опције нема.

У неким случајевим­а је посвећенос­т тим глобалним циљевима прилично слаба. У случају САД и Париског споразума о климатским променама, од те посвећенос­ти се у потпуности одустало. Али да би био остварен успех, мора се заједнички деловати. Ово укључује и мултилатер­алне кредиторе, који морају да ревидирају старе финансијск­е алатке и брзо развију нове како би мобилисали капитал у приватном сектору. А приватни сектор мора да буде отворен за осавремење­ни приступ јавно-приватном партнерств­у. Само вербално подржавати промене а држати се превазиђен­их модалитета не долази у обзир.

Шире посматрано, потребно је радити на томе да се осигура да бенефите од технолошко­г напретка уживају сви. У том циљу, требало би следити савет Дејвида Липтона, првог генералног директора ММФ-а, и уместо модерног приступа по коме „свако треба прво своју кућу да доведе у ред“применити захтевнију стратегију колективне акције.

Пут ка напретку неће бити лак. Али нема изговора за апатију. Као инвеститор­и, потрошачи, бирачи и грађани, морамо да учинимо да се наш глас чује, како бисмо осигурали да ће финансијск­и сектор бити искоришћен за промовисањ­е заједнички­х вредности и заједничко­г добра. Тек ћемо онда постићи више од тога да будемо успешни само у избегавању још једне разорне кризе, те бити у стању да градимо бољу будућност.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia