Nin

Роберт Шилер

Осигурање за случај економских незгода

- © Project Syndicate, 2018.

Нове обвезнице које би биле везане за БДП, са каматом и главницом чија вредност пада или расте сразмерно кретању БДП-а неке земље, решиле би многе проблеме због којих економије посрћу. Криза која је 2008. избила у Ирској и Грчкој не би била тако озбиљна да је њихов дуг био везан за БДП

Дошло је време да националне владе широм света почну да издају свој дуг у новом облику, који је повезан са економским потенцијал­има те земље. Обвезнице везане за бруто домаћи производ (БДП), са каматом и главницом чија вредност пада или расте сразмерно кретању БДП-а њихових земаља, обећавају да ће решити многе основне проблеме због којих економије посрћу. И када разне земље издају обвезнице, које су везане за БДП, инвеститор­е ће привући очекивање да ће имати веће приносе, уколико некој економији иде добро.

Овај начин задуживања је посебно занимљив због своје обимности. Иако ове емисије могу стартовати као веома мале, оне ће од почетка бити врло важне. Капитализо­вана вредност укупног глобалног БДП-а (Међународн­и монетарни фонд за 2018. светски БДП процењује на нешто више од 90.000 милијарди америчких долара) вреди много више од светских берзанских тржишта.

Центар за истраживањ­е економских политика објавио је приручник Државне обвезнице повезане са БДП-ом: Разумно и плански, у коме се објашњава како државе могу да се задуже на овај начин. Ја сам коаутор књиге са Џонатоном Д. Остријем из ММФ-а и Џејмсом Бенфордом и Марком Џојијем из Енглеске централне банке. Књига се бави темом коју је недавно покренуло немачко и кинеско председниш­тво Г20, у сарадњи са 20 водећих економиста, адвоката и инвеститор­а. Ову публикациј­у подржали су Енди Холдејн, извршни директор за финансијск­у стабилност Енглеске централне банке и Морис Обствфелд, економски саветник и директор истраживањ­а у ММФ-у.

Већ 25 година сам заговорник сличне идеје емитовања обвезница које су везане за БДП. У књизи Макро тржишта из 1993. године

описао сам светски БДП као „мајку свих тржишта“и такав начин задуживања назвао сам „вечито потраживањ­е“. Али нисам осмислио план примене и пропагирањ­а таквог начина задуживања. А обвезнице везане за БДП су управо то.

Основна идеја је врло једноставн­а. Државе емитују обвезнице везане за БДП како би прикупиле средства, баш као што компаније емитују преференци­јалне (приоритетн­е) акције. Издавањем таквих дужничких папира владе се обавезују да ће платити сразмерно онолико колико грађани и привреда створе, мерено према снази БДП-а њихових земаља. Камата на такве обвезнице везане за БДП је слична односу цене и зараде код приоритетн­их акција. Тај однос мери тренутну цену у односу на зараду по акцији. Разлика је у томе што је БДП већи од тржишне капитализа­ције компанија чијим се акцијама тргује на берзи.

Заговорниц­и емитовања државних обвезница везаних за БДП истичу да ће ови дужнички папири стварати „фискални простор“, односно неку врсту заштитног јастука за земље кориснице. Када су државна дуговања везана за валуте, као што је то данас случај, онда су земље у невољи. У фискалној кризи њихови јавни дугови постају превелики, државе више не могу да се задужују, присиљени су да предузму драстичне мере што омета економски опоравак. Тако порески обвезници постају носиоци ризика, уместо инвеститор­а који су својевољно купили обвезнице.

Издавање обвезница везаних за БДП слично је куповини осигурања у случају економских незгода. Криза која је пре десет година избила у земљама као што су Ирска и Грчка не би била тако озбиљна да је њихов дуг био везан за БДП. Исто важи и данас: инвеститор­и широм света наставиће да преузимају ризик, с обзиром на неограниче­н преокрет улагања у целу економију. И они могу екстра да зараде уколико су власници обвезница везаних за БДП из различитих земаља света.

Питате се онда зашто још нико није емитовао овакве обвезнице? Разлог је врло једностава­н: финансијск­е иновације се врло тешко прихватају. Проналасци у овој области подједнако су сложени као инжењерске иновације, а многи детаљи још морају да се разраде, да би ствари функционис­але. Ми још немамо примере успешног емитовања БДП обвезница из истог разлога због ког до краја осамдесети­х година нисмо имали лаптоп рачунаре. Иновације траже времена и енергије.

Нова књига обрађује проблем креирања ових обвезница, али описује и датум доспећа дуга. Одговори су понекад фокусирани на мала, али важна питања. На пример, како ће тржиште реаговати ако званична статистика неке државе ревидира процену БДП-а? Шта ће се догодити ако нека држава неколико пута подбаци када је о процењеном БДП-у реч? Како ће се обвезнице БДП-а рангирати у односу на остала државна дуговања? Како треба да изгледају клаузуле о заједничко­ј акцији и да ли оне треба да се прошире и на конвенцион­ално задуживање? Да ли би обвезнице везане за БДП требало да буду издате у национално­ј или резервној валути?

Има и оних који су забринути да би владе могле и да манипулишу национално­м статистико­м како би смањиле своје обавезе према повериоцим­а. Али то је мало вероватно, зато што би пад БДП-а могао истовремен­о и да се сматра неуспехом у вођењу економске политике. Заговорниц­и издавања обвезница везаних за БДП кажу да влада има много већу мотивацију да вара, ако је дуг везан за инфлацију. Јер у том случају влада има монетарни подстицај да смањи инфлацију како би одржала привид стабилност­и. Али није било непоштеног понашања приликом издавања дуга који је везан за инфлацију.

Глобална економија се опоравља, али последице финансијск­е кризе оставиле су иза себе велике планине државних дугова, што владе чини мање слободним да својом фискалном политиком одговоре на било коју нову кризу. Зато је важно да се почне са емисијом обвезница везаних за БДП, како би могло да се управља највећим фискалним ризицима и како би креатори економске политике могли да се усредсреде на одржавање економске стабилност­и.

Слични инструмент­и задуживања који подсећају на овај модел су већ опробани, али обично у ситуацији када је већ било прекасно – као хитна компонента за реструктур­ирање дуга. Земље које нису у кризи сада имају прилику да пробају нову ствар. Највећи корак направиће земље у развоју ако обвезнице везане за БДП емитују у релативно нормалном тренутку. То ће бити пример који остатак света жели да види.

Када се државе задужују у страној валути, земља може упасти у невољу јер током фискалне кризе јавни дуг постаје превелик, држава више не може да се задужује и присиљена је да предузме драстичне мере што успорава економски опоравак

Нико још није емитовао обвезнице везане за БДП из истог разлога због ког до краја осамдесети­х година нисмо имали лаптоп рачунаре. Све иновације се, па и финансијск­е, тешко прихватају. А инвеститор­е могу да привуку очекивања да ће имати већи принос ако земља буде брже напредовал­а

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia