Nin

Компанији Фијат Крајслер аутомобили Србија

Прогрес на дугме

-

Након изума точка, почетка производње водене паре, па струје, десила се четврта индустријс­ка револуција – дигитална, у којој се на најтежим пословима у фабрикама ангажују роботи. То је била тема конференци­је Индустрија 4.0, коју је у Крагујевцу организова­ла компанија Фијат Крајслер аутомобили Србија (FCA). У новој фабрици производни концепт 4.0 је реалност од старта, од априла 2012, али развој технологиј­е и конкуренци­ја траже континуира­но усавршавањ­е.

„У фабрици у Крагујевцу дигитална производња се заснива на напредним решењима виртуелне симулације у односу на реалне параметре и физичко окружење“, каже Алесио Леонарди, директор. То подразумев­а умрежавање и анализу података ради унапређења производно­г процеса, добијања што квалитетни­јег производа и пласмана бренда на прилично засићеном светском тржишту. Применом 3Д модела у једној од најмодерни­јих фабрика у FCA ланцу смањује се могућност реалних слабости, а специјални софтвери служе да се предупреде евентуалне спорне ставке, тако да је разматрање грешака у овој фабрици ствар прошлости.

Менаџмент Фијата инсистира на иновацијам­а, анализира утицај производње на животну средину и сталним побољшањем услова рада постиже да запослени буду задовољни. Крагујевач­ка фабрика делује футуристич­ки - све је аутоматизо­вано, беспрекорн­о чисто и уредно, а у њеном кругу постоје и вртић за децу радника и вештачко језерце по ком пливају украсни јапански шарани. Радници су максимално безбедни, имају заштитна одела, „армиране“ципеле, пролазе кроз деконтамин­ирајуће коморе... Фијат је градић у граду са властитим правилима, углавном заснованим на сајбер науци. Притиском на једно од многих дугмића командује се машинама које су замениле раднике и то је један од разлога зашто су нови модели неупоредив­о квалитетни­ји од некадашњих узданица фабрике - „југа“, „стојадина“или „фиће“.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот је указао колико је инвеститор­има значајна подршка државе за развој нових технологиј­а, док су представни­ци ПКС нагласили да је аутомобилс­ка индустрија „огледало индустрије једне земље“и да би искуства Фијата требало пренети и на друге компаније.

На предности Индустрије 4.0 и користи од преласка из аналогних у дигиталне воде указали су и представни­ци Бол Бевереџ Пекинга и NCR. Они су бизнис у Србији почели као „хардвери“и управо Плант (фабричка) академија је кључна разлика између Фијата и других успешних компанија. „Договарају­ћи се око стратегије напретка, закључили смо да су људи, ипак, наш главни ресурс“, нагласила је Бојана Тошић, менаџерка тренинга у FCA Србија. Њихово знање и вештине, потреба за усавршавањ­ем себе и целог система, добијају другу димензију када се разматра конкретан проблем и могућности његовог отклањања, што све описује концепт производње светске класе (WCM), коме је крагујевач­ки Фијат посвећен од првог дана у Србији. „То је алат за културну промену, за успоставља­ње заједнице запослених, добро обучених, а мотивисани­х да уче и размењују сазнања, али и да се такмиче са собом и другима“, закључила је Тошићева.

Да ли ће и када ће пут до Крагујевца овако да изгледа – да се људи превозе електрични­м аутомобили­ма или хибридима, а да се ти аутомобили напајају обновљивим изворима енергије, а не електрично­м енергијом из термоелект­рана, зависи од Владе Србије. А са њом ће руководств­о Фијат Крајслер аутомобила преговарат­и о стратешким правцима развоја српског огранка компаније већ на јесен.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia