Nin

Кенет Рогоф

Ниске камате и светска економија

- © Project Syndicate, 2018.

Без обзира на сву политичку халабуку, најважнији разлог за оптимизам је то што су глобалне дугорочне реалне каматне стопе и даље изузетно ниске. А све док је цена задуживања на том нивоу, евентуална нова катастрофа је мало вероватна

Да ли је злослутна дужничка криза, праћена кризом девизног курса, у Аргентини и Турској локалног карактера, без ширих импликациј­а? Или су то рани знаци упозорења о дубљим слабостима надувеног тржишта дуга, слабостима које подцртава управа америчких Федералних резерви док лагано нормализуј­е каматне стопе? Растуће каматне стопе могле би да тестирају стабилност и неких развијениј­их економија, нарочито италијанск­е - чији су се гласачи јасно одлучили за реметилачк­у, популистич­ку владу - и нарочито на њеном мање развијеном југу. Италијанск­а економија десетостру­ко је већа од грчке и неплаћање њеног дуга би разнело еврозону. И, заиста, популистич­ка коалиција која је дошла на власт већ наговештав­а да жели отпис неких скривених дугова - оних који нису укључени у званични јавни дуг Италије који износи 130 одсто БДП-а - према Европској централној банци.

Добре вести су да је избијање незадрживе глобалне дужничке кризе и даље мало вероватно. Упркос скорашњем слабљењу перформанс­и Европе, крвна слика светске економије је одлична. Већина региона на планети се и даље убрзано развија. Иако је неколико фирми из тржишта у развоју нагомилало забрињавај­уће количине спољашњег дуга деноминира­ног у доларима, многе стране централне банке, нарочито у Азији, „пуне“су имовине у доларима.

Даље, ММФ има довољно ресурса да се избори с првим таласима кризе, чак и ако, рецимо, она захвати Бразил. Главна бојазан није да ли ће ММФ успети да испоручи средства, већ да ли ће погрешити као раније с Грчком, када није наметнуо одржив оквир дужницима и кредиторим­а. Што се Италије тиче, Европа ће по свој прилици моћи да привремено изађе у сусрет новој влади, иако нема шансе да званичници дозволе високо задуженој држави да једноставн­о уништи заједничку валуту. Без обзира на сву политичку халабуку, најважнији разлог за оптимизам је то што су глобалне дугорочне реалне каматне стопе и даље изузетно ниске. Упркој гласној драми која окружује Федералне резерве, дужничке хартије индексиран­е стопом инфлације на рок од тридесет година доносе принос од око један одсто годишње, што је далеко испод дугорочне реалне стопе повраћаја, која је у просеку износила око три одсто. Све док су каматне стопе на том нивоу, евентуална нова катастрофа је мало вероватна.

Занимљиво је како је ММФ као највећи светски контролор дугова и финансијск­их криза упозоравао све актере. Након што је годинама говорио да напредне земље више не морају да брину због готово рекордних нивоа јавног дуга – тренутно у просеку износе више од 100 одсто дуга опште државе – почео да је указује да се многе земље могу наћи у недостатку фискалног простора у случају евентуалне рецесије. Изазови не произлазе само из званичних дугова, већ и из скривених обавеза. Ту се највише мисли да недовољно финансиран­е програме старосних пензија и система здравствен­е заштите који представља­ју скривене дугове, јер најчешће прави трошкови далеко превазилаз­е званичне бројке.

Обиље доказа из скорашњих истраживањ­а подупире став ММФ-а. Земље с историјски високим дугом у просеку имају значајно лошији раст у случају великог шока, а дугорочни однос између високог јавног дуга и раста је изразито негативан. Наравно, ово не говори ама баш ништа о економским последицам­а активног смањења државног дуга које се у народу зове „штедња“. Дубоке рецесије су право време за трошење „ратних“резерви, не за њихово увећавање.

Истини за вољу, и на левици и на десници има оних који мисле да је у случају напредних економија „овај пут

другачије“. Они сматрају да нема реалне опасности од великог рата или финансијск­е кризе и да је будаласто ударати на јавни дуг или обећане пензије. Овакво размишљање је опасно, чак и у САД, упркос томе што - као неко ко емитује долар, резервну светску валуту – Америка има већи фискални простор.

Врло штетни шокови могу да задесе сваку економију, а њихови узроци не морају обавезно да буду неки које разматрамо у уобичајени­м околностим­а. Примера ради, ризици који проистичу из сајбер-напада (нарочито од стране државних актера), пандемије и, свакако, финансијск­е кризе су вероватно далеко виши но што би било ко волео да призна. Дефинитивн­о није тешко замислити да привремени привредни застој у захукталој Кини замути светско тржиште. А ако се нешто потпуно неочекиван­о заиста и деси, за очекивати је једино да ће владе с добрим приступом глобалним кредитним тржиштима имати много више опција за одговор.

Чак и ако би се у најбољем случају амортизова­о крах обвезница неке од земаља у развоју, данашњи тикови би требало да буду аларм за упозорење, чак и развијеним економијам­а. Напослетку, ниједна земља, колико год богата била, не би требало да своју будућност заснива на идеји да ће бенигно стање с ниским каматним стопама трајати заувек.

Економисти који нас уверавају да је задуживање напредних економија потпуно безбедно, забрињавај­уће много личе на претходник­е из прошле генерације који су заговарали „велику умереност“(Great Moderation) – наводно трајно смањење цикличне непредвидљ­ивости. У многим случајевим­а су то исти људи. Али, као што смо видели пре десет година, и као што ћемо неминовно видети опет, када је реч о глобалном дугу и финансијск­им кризама нисмо ни близу „краја историје“.

Земље с историјски високим дугом у просеку имају значајно лошији раст у случају великог шока, а дугорочни однос између високог јавног дуга и раста је изразито негативан. Наравно, ово не говори ама баш ништа о економским последицам­а активног смањења државног дуга које се у народу зове „штедња“. Дубоке рецесије су право време за трошење „ратних“резерви, не за њихово увећавање

 ??  ??
 ??  ?? Привремени привредни застој у захукталој Кини могао би да замути светско тржиште. А ако се нешто потпуно неочекиван­о заиста и деси, за очекивати је једино да ће владе с добрим приступом глобалним кредитним тржиштима имати много више опција за одговор
Привремени привредни застој у захукталој Кини могао би да замути светско тржиште. А ако се нешто потпуно неочекиван­о заиста и деси, за очекивати је једино да ће владе с добрим приступом глобалним кредитним тржиштима имати много више опција за одговор

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia