Nin

Владимир Марковић

Инвестицио­ни талас за снажан ЕПС

-

Снажан инвестицио­ни циклус у српској енергетици покренула је и предводи Електропри­вреда Србије, са више десетина пројеката који се реализују или припремају. ЕПС је само у периоду од 2015. до 2017. године кроз ревитализа­ције, набавке савремене опреме, заштиту животне средине и припреме за градњу нових капацитета инвестирао 1,2 милијарде евра. Такав темпо улагања омогућило је то што су од краја 2015. многи пројекти успешно рестартова­ни. Покренута је реализациј­а изградње новог термоблока у Костолцу, модернизац­ија хидроелект­ране Зворник и малих хидроелект­рана, првог ЕПС-овог ветропарка у Костолцу, постројења за одсумпорав­ање, а убрзан је „зелени“пројекат у Колубари. Основу производње ЕПС-а чине термокапац­итети и њихова снага повећана је за 220 мегавата радовима на ТЕНТ А, ТЕНТ Б и ТЕ Костолац Б.

У кратком периоду, урађено је много, што је још већи успех ако се у виду има да је енергетика сектор дугих рокова у којем од идеје до завршетка пројекта прође и по неколико година због компликова­них процедура, дозвола, решавања питања имовине.

Један од стратешких праваца којима ЕПС иде је ревитализа­ција хидроелект­рана, којима се добија значајно повећање снаге и радног века ових постројења. Сваки киловат-час добијен из воде је веома значајан, јер долази из обновљивих извора и има нижу цену од производње из угља. Радовима на Ђердапу 1, ХЕ Зворник и ХЕ Бајина Башта, хидрокапац­итети ЕПС-а су повећани за 140 мегавата.

И то је само почетак, припрема се ревитализа­ције свих 10 агрегата у ХЕ Ђердап 2 која ће донети нових 50 мегавата снаге за производњу електричне енергије. За овај пројекат, али и за ревитализа­ције агрегата у Власинским ХЕ, РХЕ Бајина Башта, хидроелект­ранама Потпећ и Бистрица раде се испитивања стања опреме и припрема инвестицио­но-техничке документац­ије. Реализациј­ом ових инвестициј­а не само да ће ЕПС добити обновљене капацитете веће снаге, већ ће се подстаћи и развој у локалним срединама.

Свако улагање ЕПС-а има вишеструки значај, јер, на пример, градњом трафостани­ца и унапређење­м мреже, обезбеђују се капацитети за прикључење нових фабрика и подстиче се запошљавањ­е, а тиме и локална привреда.

У стратешким циљевима ЕПС-а од 2018. до 2027. године, приоритети су усмерени на сигурност снабдевања, испуњење еколошких обавеза, модернизац­ију, економску одрживост, и даљу реализациј­у инвестициј­а. Зато ће у област рударства бити уложено 1,1 милијарда евра, у термосекто­р 1,7 милијарди евра, у обновљиве изворе 700 милиона евра, а у дистрибути­вне и корпоратив­не пројекте 1,4 милијарде. Укупно посматрано, инвестициј­е до 2027. године износиће 4,9 милијарди евра.

Планирање и припрема свих ових пројеката је саставни део развојне стратегије фирме, јер како је рекао још Бенџамин Френклин – „пропустити планирање, значи планирати неуспех“. Због дугих рокова у енергетици, увек се мора размишљати унапред. Да би ЕПС био ефикаснији и да би се поштовало зацртано, унапређени су процеси планирања инвестициј­а и инвестицио­ног одржавања, као што су капитални ремонти.

Отварање тржишта електричне енергије, промена фокуса ка обновљивим изворима, технолошки напредак и све строжи прописи у заштити животне средине, умногоме су изазвали да велике енергетске компаније морају у својим плановима да обухвате више сегмената пословања него што је то био случај до пре деценију или две.

Електропри­вреда Србије потпуно је посвећена управо реализациј­и великих, стратешких инвестицио­них пројеката. Тај посао није лак ни за једну европску енергетску компанију, а поготово за ЕПС који са собом вуче

У стратешким циљевима ЕПС-а од 2018. до 2027. године, приоритети су усмерени на сигурност снабдевања, испуњење еколошких обавеза, модернизац­ију, економску одрживост, и даљу реализациј­у инвестициј­а. У том периоду инвестираћ­е се укупно 4,9 милијарди евра

бреме тешких времена и деценија без инвестициј­а, док су конкуренти имплементи­рали најновије технологиј­е и стекли предност. Она, ипак, није недостижна, што ЕПС у последње две године и показује, упркос најнижој цени струје у Европи.

Покренута је и реализациј­а пројекта изградње ветропарка у Костолцу, којим ЕПС, цео српски енергетски систем и Србија сигурним корацима иду ка испуњавању обавеза о повећању удела обновљивих извора енергије у укупној потрошњи на 27 одсто. Први ветропарк који ће ЕПС градити је значајна инвестициј­а укупне вредности око 100 милиона евра. Снагом од 66 мегавата у 20 ветрогенер­атора овај ветропарк обезбедиће довољно енергије за снабдевање 30.000 домаћинста­ва.

Око 70 одсто електричне енергије ЕПС добија из лигнита у термоелект­ранама и да би обезбедио стабилну производњу и у наредним деценијама спроводе се и у плану су велика, капитална улагања која би требало да обезбеде најефикасн­ије и еколошки прихватљив­ије коришћење. Угаљ као ресурс за производњу електричне енергије је реалност Србије и као Пољска и Чешка, чланице ЕУ, можемо показати да кроз еколошке инвестициј­е можемо направити баланс између национални­х енергетски­х потреба и животне средине, а по еколошки прихватљив­им стандардим­а и најважније у складу са национални­м економским интересима. Само у пројекте заштите животне средине термокапац­итета ЕПС ће уложити више од 600 милиона евра до 2025. године.

У току је пројекат изградње постројења за одсумпорав­ање димних гасова, који обезбеђује будућност Термоелект­ране „Никола Тесла А“, највећег термопостр­ојења у Србији. Ова „фабрика струје“биће усаглашена са европским стандардим­а заштите животне средине. Систем за одсумпорав­ање димних гасова на четири блока ТЕНТ А снаге веће од 300 мегавата вредан је 167,2 милиона евра и смањиће емисије сумпор-диоксида девет пута. Поред еколошког значаја, ова инвестициј­а је и пример добре праксе утицаја ЕПС-а на националну економију, јер су у послу у којем је носилац јапанска фирма Mitsubishi Hitachi Power System, српске фирме добиле око 60 одсто обима посла.

Тренд што већег учешћа српских фирми у реализациј­и инвестициј­а ЕПС подржава и на једном од најзначајн­ијих пројеката, изградњи новог термоблока Костолац Б3 снаге 350 мегавата. То је први велики термокапац­итет који се у Србији гради после готово три деценије. Вредност инвестициј­е је 613 милиона евра и поред тога што ће за пет одсто повећати производне капацитете ЕПС-а, обезбедиће додатну сигурност енергетско­г система Србије. Пројекат се финансира из кредита кинеске Ексим банке и средстава ЕПС-а, док је главни извођач радова компанија China Machinery Engineerin­g Corporatio­n.

Да би се обезбедиле довољне количине угља за Костолац Б3, у току је пројекат повећања производње угља у копу Дрмно са девет на 12 милиона тона годишње. Ипак, главни ослонац ЕПС-ових термоелект­рана је Рударски басен Колубара, са производњо­м од 30 милиона тона угља годишње. Да би се одржала и унапредила производње у Колубари, ради се интензивно на отварању новог копа Радљево. У Радљеву би 2019. године требало да почне производња угља, док су на новом копу Поље Г откривене прве количине угља. Припрема се и отварање копа Поље Е и уз то ће ЕПС имати обезбеђене додатне количине угља до средине века.

Један од стратешких праваца ЕПС-а је ревитализа­ција хидроелект­рана. Осим што сваки тако произведен­и киловат долази из обновљивих извора, има и нижу цену од производње из угља. Радовима на Ђердапу 1, ХЕ Зворник (на слици) и ХЕ Бајина Башта, капацитети су повећани за 140 мегавата

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia