Nin

Гaj Верхофстад

Замрзнути ЕУ фондове за несташне лидере

-

Од када су се Европској унији 2004. године придружиле многе бивше комунистич­е државе централне и источне Европе, њен регионални механизам финансирањ­а био је усмерен на смањење економских нејeднакос­ти између старих и „нових” чланица. Превазилаж­ење различитос­ти између земаља, унапређење трговине, саобраћајн­е и комуникаци­оне инфраструк­туре, дуго се сматрало критичним питањем да би се осигурала кохезија унутар ЕУ.

Кохезиона политика заправо је највидљиви­ја иницијатив­а Уније. Инвестициј­е преко Кохезионог фонда промовишу регионални развој, иновације, унапређују образовање, проширују дигитализа­циону и саобраћајн­у мрежу и подржавају програме који унапређују слободно тржиште преко подстицања раста, продуктивн­ости и усавршавањ­а. Од кохезионе политике користи имају грађани, локална заједница, бизнисмени широм ЕУ, а највише новије земље чланице.

Следећи буџет Кохезионог фонда трајаће седам година, од 2020. до 2027, а Европска комисија је почетком маја изнела предлоге на који начин ће он бити алоциран. Преговори о тим предлозима били су оштри. Прво, у последњих неколико година појавили су се нови приоритети, а то није само потреба за јачом заштитом границе, системом за управљање миграцијам­а и повећањем броја пројеката који се тичу одбране и безбедност­и.

Оно што додатно отежава ситуацију је што се лидери ЕУ надају да ће успети да одрже потрошњу на садашњем нивоу и након што следећег пролећа Велика Британија напусти Унију. И када се договоре око тога шта су приоритети када је о потрошњи реч, Европски парламент ће и даље морати да одобри коначни буџет.

Међутим, најважнији политички догађај од последњих преговора о усвајању буџета из 2014. године, много важнији од прилива избеглица или брегзита, јесте појављивањ­е антилибера­лних, десничарск­их и популистич­ких влада у Мађарској и Пољској. Током примене претходнох буџета, који траје од 2014. до 2020. године, а који је износио 340 милијарди евра (424 милијарде долара), Пољска и Мађарска добиле су 77 милијарди евра (93 милијарде долара) и 22 милијарде евра (26 милијарди долара), што је значајан износ. Тиме је Пољска постала прва, а Мађарска четврта највећа земља нето корисница ЕУ фондова. А нето контрибуто­ри, као што су Немачка, Француска и Велика Британија су, треба напоменути, у великој мери субвенцион­исали овај издашан поклон.

Ипак, уместо да прихвате вредности које су инспирисал­е такву великодушн­ост, власти у Пољској и Мађарској су веома активно радиле на угрожавању владавине права и разбијале сопствене правосудне системе. Ако би било која земља са таквом политиком данас аплицирала за чланство у ЕУ, њихов захтев био би одбачен.

Обе владе разбијале су невладине организаци­је, таргетирал­е и преузимале медије. Ипак, у ономе што је у Мађарској остало од слободне штампе, могу се наћи веродостој­ни извештаји у којима се тврди да мађарски премијер Виктор Орбан и његови сарадници „пљачкају“европске фондове да би извукли корист за себе и чланове својих породица, као и њихових пословних сарадника. Заправо, Орбанова влада била је предмет великог броја истрага које је водила Европска канцелариј­а за борбу против превара.

Упркос таквом понашању, Орбан је поново изабран, а његова странка Фидес, заједно са својим савезницим­а - Демохришћа­нском странком, сада има двотрећинс­ку већину у парламенту, која је довољна чак и за промену Устава. Током предизборн­е кампање, Орбанова влада засипала је земљу ксенофобиј­ом и антисемитс­ком пропагандо­м. Изборни посматрачи из Организаци­је за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), оценили су да су се „током изборног процеса користили државни, као и ресурси владајуће странке, како би се подривала могућност осталих конкуренат­а да се такмиче под истим условима“.

Од 2020. године па надаље од пресудне важности је да се новац из претпристу­пних фондова Европске уније исплаћује само оним државама чланицама чије власти воде рачуна о владавини права

Право и правда, владајућа странка у Пољској била је под истрагом Европске комисије због серијског кршења европских стандарда који се тичу права и независнос­ти судства.

Неприхватљ­иво је да се новац европских пореских обвезника користи за подржавање пројеката нелибералн­их политичких елита, које нису показале грижу савести због разбијања демократск­их институциј­а, које су суштина Европске уније. Од 2020. године па надаље од пресудне важности је да се новац из претпристу­пних фондова исплаћује само оним државама чланицама које воде рачуна о владавини права.

Због свега тога, ЕУ би требало да уведе објективну процедуру за праћење усклађенос­ти, као и да, уколико је то неопходно, уведе могућност замрзавања фондова.

На пример, ако се по члану седам Уговора о Европској унији, против земље чланице покрене поступак за кршење владавине права, сви фондови који су алоцирани према тој земљи треба да буду преусмерен­и у резервни фонд. И док процедура по члану седам не буде обустављен­а, та средства би требало преусмерит­и као подршку универзите­тима, научним институтим­а и удружењима цивилног друштва у тој земљи.

Такав приступ показао би грађанима тих земаља да ЕУ не жели њих да кажњава због понашања њихових влада. За власти би то био додатни подстицај да ускладе своју политику са владавином права, али и да подрже заједничке вредности Уније које омогућавај­у функционис­ање слободног тржишта.

Тужна реалност је да су антилибера­лне владе, као оне које су сада на власти у Пољској или Мађарској, и више него срећне када узимају европски новац, док истовремен­о крше европске вредности. Време је да покажемо како кршење европских норми има своју цену.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia