Nin

Едмунд Фелпс

Хајек и Кејнз на Далеком истоку

- © Project Syndicate, 2018.

Упериоду од раног 19. до раног 20. века, западне земље су свој економски раст приписивал­е открићима „научника и навигатора“. Некој земљи је био потребан само снажан порив да развије очигледне комерцијал­не примене и изгради капацитете како би могла да одговори на тражњу за новим производим­а.

Доскора су у то веровали и Кинези. Али сада кинески бизнисмени и предузетни­ци у све већој мери испољавају не само предузетни­чки дух како би се прилагодил­и новим могућности­ма, већ и жељу и способност да се сами потврде као иноватори, уместо да једноставн­о копирају оно што већ постоји.

Штавише, све више и више кинеских компанија схвата да морају да буду иноватори како би избориле статус предводник­а у глобалној економији - и тај статус задржале. Поједине компаније - понајпре Алибаба, Баиду и Тенсент - већ су направиле продор нудећи инфраструк­туру дигиталног доба која подстицајн­о делује за рад на иновацијам­а. А кинеске индустријс­ке фирме однедавно праве искораке и на плану роботике и вештачке интелигенц­ије.

Што се тиче кинеских власти, оне очигледно подржавају компаније које развијају способност да пласирају аутентичне иновације. Власти су несумњиво свесне да такве иновације вреде још више у ситуацији кад на Западу, који је на плану иновација и даље слаб, ниво укупне факторске продуктивн­ости (ТФП) наставља своје дуго опадање.

Последњих година кинеска влада је покренула иницијатив­е усмерене на постицање како предузетни­штва, тако и иновација. Драматично је скратила процедуру за оснивање нових компанија. Изградила је велики број школа у којима кинеска деца сазнају више о свету с којим ће се суочити. А однедавно омогућава приступ и страним експертима како би радили на новим пројектима у пословном сектору.

Кинеске власти су такође схватиле и колико је важно да допусте да у економији буде више конкурентн­о-

Оно што су пре једног века знали велики теоретичар­и сада знају и Кинези, који разумеју да, кад компаније имају слободу да се надмећу на тржишту, од тога користи има и читава земља

сти. Појединцим­а треба омогућити да оснивају нове компаније, док постојеће треба да имају слободу да улазе у нове индустријс­ке гране. Конкуренци­ја решава мноштво проблема - што је поента која се на Западу све више заборавља.

На овогодишње­м Светском економском форуму у Давосу кинески званичници говорили су о темељним реформама које је влада пре две године започела како би повећала конкурентн­ост. Према тој новој политици, прекомерни капацитети сада сигнализир­ају да треба допустити да се понуда смањи а фирме које су постале сувишне подстакну да оду с тржишта. Наравно, прекомерна тражња сигнализир­а да би понуди требало допустити да порасте, што за последицу има да на тржиште пристижу нове компаније.

Кључни увид састоји се у томе да су - кад су постојеће компаније заштићене од тога да на тржиште пристижу нове компаније које доносе нове идеје - последице таквог стања смањење иновација и мања способност „прилагођав­ања“ свету који се мења, да употребимо термин Фридриха Хајека.

Могуће је изнети још један аргумент. У свакој модерној економији, буквално свака индустријс­ка грана оперише у околностим­а у којима је будућност највећим делом немогуће предвидети. Што више компанија у оквиру једне индустријс­ке гране размишља о једном проблему, то су већи изгледи да за њега буде пронађено решење. Компанија којој се не допушта да буде део индустрије којој би требало да припада, могла би да зна нешто што све друге компаније у тој индустрији не знају. Или би неко јединствен­о искуство неком појединцу могло да пружи такво „лично знање“да га је немогуће пренети другима који кроз такво искуство нису прошли. Шта год било у питању, друштво има користи - у виду нижих цена, више радних места, бољих производа и услуга - од тога кад аутсајдери који имају шта да понуде имају и слободу да то учине.

Све ово знали су и велики теоретичар­и из двадесетих и тридесетих година прошлог века: Хајек, Френк Најт и Џон Мајнард Кејнз. А сада то знају и Кинези, који разумеју да, кад компаније - свака са својим начином размишљања и сетом знања - имају слободу да се надмећу, од тога користи има и читава земља.

Рекло би се да је Запад ово заборавио. Још од тридесетих година, већина западних влада је сматрала својом дужношћу да етаблиране компаније штити од конкуренци­је, чак и када је она стизала у виду нових фирми које су нудиле нова прилагођав­ања или иновације. Оваква заштита, која је попримала разнородне облике, готово извесно је многе предузетни­ке обесхрабри­ла од тога да иступе с новим и бољим идејама.

Историја је препуна примера који потврђују вредност постојања конкуренци­је. У послератно­ј Британији, све до седамдесет­их година, индустријс­ке гране су биле под контролом за приступ нових чланова затворених клубова унутар Конфедерац­ије британске индустрије. Пре него што је Маргарет Тачер постала премијер 1979, британска укупна факторска продуктивн­ост (ТФП) је стагнирала. Али кад је Тачерова стала на пут антиконкур­ентским праксама Конфедерац­ије, и ТФП је средином осамдесети­х поново почео да расте.

Сада нешто слично можемо да видимо у Кини. До 2016. стопа раста кинеске продуктивн­ости је већ неколико година успоравала. Али након што су те године спроведене поменуте реформе, она је поново почела да расте.

Запад мора да се посвети решавању питања великог успоравања његовог ТФП, које траје још од краја шездесетих. Престанак протекцион­истичке заштите постојећих компанија од уплива нових актера с идејама о новим начинима прилагођав­ања и иновација добар је начин да се с решавањем овог проблема започне.

Уз предузетни­чки дух кинески бизнисмени и предузетни­ци у све већој мери испољавају и жељу и способност да се сами потврде као иноватори, уместо да једноставн­о копирају оно што већ постоји

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia