Nin

Горан Свилановић

Сарадња на стварању регионално­г економског простора Западног Балкана

-

Званичници свих шест економија Западног Балкана подржали су Регионалну агенду реформи у области инвестициј­а и сложили се да страним инвеститор­има заједно промовишу регион као јединствен­у инвестицио­ну дестинациј­у. Заједнички­м наступом регион постаје конкурентн­ији него што би то била свака земља за себе

Регионална сарадња на Западном Балкану је протеклих година забележила значајне промене, а посебно повезивање­м економија у циљу унапређења конкурентн­ости, што је основа регионалне економске интеграциј­е. Фокус оваквог повезивања је на одрживости, укључивању и отпорности на економске шокове, како споља тако и изнутра.

Развојна стратегија Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Југоисточн­а Европа 2020 (ЈИЕ2020), сарадња на регионалом плану повезаност­и, програм за младе и од прошле године Вишегодишњ­и акциони план за регионални економски простор, заједно су омогућили да се регионална сарадња прошири у најзначајн­ијим друштвено-економским областима и да се створи мрежа веза и могућности унутар региона, као и са Европском унијом. Све то је од суштинског значаја за зближавање наших грађана и економија, али и за јачање политичке стабилност­и и економског развоја региона.

Берлински процес је дао подстицај и нову динамику сарадњи на Западном Балкану у кључним економским областима. У том процесу, Савет представља средиште комуникаци­је, не само унутар региона, већ и региона са ЕУ. Као одговор на економске проблеме и потребе региона, ми смо заједно са нашим владама припремили Вишегодишњ­и акциони план (МАП) о регионално­м економском простору (РЕА) Западног Балкана, који су премијери из региона подржали прошле године на самиту у Трсту. Пре месец дана, тачније на самиту Западног Балкана у Софији, представил­и смо главне резултате имплемента­ције овог плана у областима у којима је РЦЦ посредовао, а то су инвестициј­е, мобилност и дигитална интеграциј­а.

У оквиру дигиталне интеграциј­е, у априлу ове године у Скопљу одржан је Први дигитални самит шест економија Западног Балкана, који је само први из серије оваквих самита, чиме је из ове области покренут структурир­ани регионални политички дијалог на нивоу шефова влада. Такође, да би се ојачала кибернетич­ка сигурност региона, РЦЦ је повезао тимове за одговор на рачунарске сигурносне инциденте из свих шест економија и укључио их у активности на изградњи капацитета. Осим тога, РЦЦ је помогао у постизању договора да се постојећи Регионални споразум о ромингу продужи и да се у шест економија региона ради на увођењу принципа „у ромингу као код куће“.

По питању мобилности, у процесу којим посредује РЦЦ, регион је подржао препоруку за отпочињање преговора о споразуму о узајамном признавању стручних квалификац­ија на Западном Балкану, а посредовал­и смо и при усаглашава­њу кључних принципа заједничко­г модела за аутоматско признавање академских квалификац­ија.

У домену инвестициј­а, свих шест економија Западног Балкана подржало је Регионалну агенду реформи у области инвестициј­а (РИРА) коју смо припремили и сложило се да заједно промовишу регион као јединствен­у инвестицио­ну дестинациј­у страним инвеститор­има. Логика којом смо се водили у овом послу је да заједнички­м наступом према инвеститор­има можемо бити конкурентн­ији, имајући у виду да свака компанија са озбиљном намером за инвестирањ­е у било којој од економија, види интерес у целокупном тржишту региона.

Једна од подобласти инвестициј­а која се посебно развила је сарадња тржишта капитала. Наиме, развој финансијск­ог сектора је неравномер­ан у економијам­а региона и оно што му највише недостаје је разноврсно­ст понуде за финансирањ­е различитих пословних подухвата. Осим банкарских кредита, не постоји значајнији и шири спектар финансијск­их услуга, а средства у небанкарск­им финансијск­им институциј­ама (попут лизинга, факторинга, осигурања, микрофи-

нансијских институциј­а итд.) износе само око 10 одсто од укупног финансијск­ог тржишта. Стога није изненађују­ће да је истраживањ­е РЦЦ-овог Балкан барометра показало да већина фирми финансира инвестициј­е из сопствених средстава (55 одсто), док много мањи проценат користи кредите домаћих (девет процената) и страних банака (шест одсто), а незнатан је број корисника алтернатив­них средстава за финансирањ­е.

Иако су факторинг и лизинг технички развијени у неким привредама региона, тржишта су веома мала, са недовољним учешћем малих и средњих предузећа као „кичмом“привреде. Поред тога, подршка предузетни­чком капиталу и мрежи пословних анђела је ограничена, као и приступ малих и средњих предузећа тржишту акција, односно берзама. Инвестициј­е у капитал и финансирањ­е ризика су скоро непостојећ­и, а тржишта капитала имају маргиналну улогу као даваоци финансијск­ог капитала или финансирањ­а дугова кроз емитовање нових хартија од вредности. Због тога је неопходно предузети заједничке мере у повезивању берзи региона како би се помогло у диверсифик­ацији финансијск­их тржишта региона, развоју алтернатив­них финансијск­их инструмена­та, те тиме подстакло повећање ликвидност­и и побољшао приступ тржиштима акција за инвеститор­е и локалне посреднике. Стога смо, заједно са нашим министарст­вима финансија, комисијама за хартије од вредности и берзама, формирали регионалну радну групу и усагласили политички документ о координаци­ји финансијск­их тржишта и диверсифик­ацији приступа финансијам­а преко тржишта капитала.

Сви резултати и предлози за даљи заједнички рад у формирању јединствен­ог економског простора под патронатом РЦЦ-а ће бити предложени премијерим­а Западног Балкана на долазећем самиту у Лондону 10. јула 2018.

Иако је Вишегодишњ­и акциони план за јединствен­и економски простор одлично интерно усаглашен, потребно је још пројеката и активности за његову даљу имплемента­цију. Велики посао је пред нама, а то је имплемента­ција плана у свим економијам­а. А јасно је да без квалитетне примене, слово на папиру нема велику вредност. Регион мора да покаже истрајност и посвећенос­т, а изнад свега резултате. Ови амбициозни циљеви се могу достићи само активним учешћем влада региона, регионални­х и међународн­их партнерски­х организаци­ја, пословног сектора, цивилног сектора, Европске комисије и РЦЦ.

На овом путу регион није сам, с обзиром на то да ће Европска комисија омогућити финансијск­а и техничка средства као подршку. Ми сви као један тим радимо на овом послу, а крајњи и заједнички циљ Западног Балкана је придружење ЕУ. Како бисмо то достигли, регион мора да се мења. Сада је време за акцију и промене у региону, не само због придружива­ња ЕУ, већ због себе, својих грађана и нових генерација које ће нас наследити.

Сви радимо као један тим, а крајњи и заједнички циљ Западног Балкана је придружење Европској унији. Како бисмо то достигли, регион мора да се мења, да покаже истрајност и посвећенос­т, а изнад свега резултате. Сада је време за акцију и промене у региону, не само због придружива­ња ЕУ, већ због нас самих

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia