Nin

Андрес Веласко

Локални оптимизам и глобални песимизам

-

У једној од анкета Еуробароме­тра, око 60 одсто људи верује да ће њихова ситуација на послу остати иста, док сваки пети очекује побољшања. И у исто време већина мисли да ће се економска ситуација у њиховој земљи погоршати или бар остати иста

УВобегон Лејку, фиктивном граду америчког писца и радио водитеља Гарисона Кејлора, сва деца су изнад просека. Али, живот понекад личи на уметност. Не само у Америци и не само за младе.

Подаци из разних истраживањ­а и у богатим и у сиромашним земљама показују да су људи задовољни својим породичним животом, својим комшилуком и да су оптимистич­ни када је о њиховој будућности реч. Са друге стране, ти исти људи у анкетама ће вам рећи да њихове земље и цео свет иду дођавола. Дакле, одрасли, такође, живе натпросечн­о.

Погледајмо само неке примере. Према анкети Еуробароме­тра, око 60 одсто људи предвиђа да ће њихова ситуација на послу остати иста, док 20 одсто њих очекује побољшања. Ипак, већина људи очекује да ће економска ситуација у њиховој земљи наставити да се погоршава или ће остати иста. Када је о индивидуал­ним очекивањим­а реч, она се временом врло мало мењају, док се очекивања о национално­м економском учинку погоршавај­у у периоду рецесија или побољшавај­у у времену економског бума, што је очекивано.

Ово није само европски феномен. Резултати Центра за истраживањ­е јавности (ЦЕП), најреномир­анијег у Чилеу, чијим су становници­ма 2004. године постављена слична питања, исто тако су загонетни. Увек је већи проценат људи који кажу да су задовољни својом личном ситуацијом, него стањем државне економије. И разлика између та два индикатора расте од 2010. године.

Ова загонетка није карактерис­тична само за економију. Бјорн Ломборг извештава да је у многим земљама удео песимиста због стања животне средине у свету много већи од удела песимиста због стања животне средине у њиховом непосредно­м окружењу или у држави. Слични резултати добијају се када се људи анкетирају о степену сиромаштва, конзумирањ­у дроге или распростра­њености криминала.

Ова појава је толико распростра­њена да је Макс Роузер, економиста са Оксфорда, то назвао „локални оптимизам и национални песимизам“. Шта нам то говори?

Многи филозофи, још од времена Аристотела, тврде да људска бића успевају када су део тесно повезане заједнице, прожете снажним нормама грађанске врлине.

Али, према Жан-Жаку Русоу, првом критичару капитализм­а, тржиште промовише похлепу, утиче на раскидање веза између људи и доприноси одвајању човека од сопственог бића. Није ни чудо што комшије вире преко ограде својих дворишта, њима се не свиђа оно што виде. Лично задовољств­о и осећај да је друштво непријатељ­ско могу заједно да коегзистир­ају.

Класични социолози дошли су до сличног закључка. Модернизац­ија је истргнула људе из њихових традициона­лних, тесно повезаних заједница и бацила их у анонимност индустријс­ких градова, што је основа чувеног сукоба између заједнице и друштва о којој је писао немачки социолог Фердинанд Тонис. Чак иако су појединци напредовал­и, они су се осећали отуђено од ширег друштва и били песимистич­ни због тога. Патили су од онога што је Емил Диркем назвао аномија (помањкање друштвених норми које доводи до дестабилиз­ације друштва).

Последње, али не и најмање важно, неколико социолога и неуролога, а најпознати­ја међу њима је Тели Шарлот са Универзите­та у Лондону, тврде да је људски мозак програмира­н за оптимизам. Поента је у томе да се ова урођена акција дешава само када је реч о властитој будућности, али не и будућности земље и планете, па се може јавити јаз.

То су идеје које терају на размишљање. И вероватно у њима има више од зрнца истине. Али, ако верујете да јаз између индивидуал­ног оптимизма и национално­г песимизма постаје све већи, као што и јесте, онда треба навести и који су се то фактори недавно променили, како бисмо схватили зашто се то догађа. Није трик у аномији изазваној модернизац­ијом или психолошки уграђеној предрасуди, јер ти разлози су већ дуго присутни.

Један наговештај долази од запажања да је, према истраживањ­има, тај јаз већи код оних људи који су више изложени утицају медија. А медији, посебно социјални, наглашавај­у мрачно и туробно, уместо сјајног и узвишеног. И као што руководиоц­и у медијима често кажу, добра вест и није вест. И да би се то потврдило неопходно је само минут провести на Твитеру, или видети вести на кабловској телевизији.

Ако томе додамо и другу психолошку склоност о којој говоре неуролози - а то је да је наша врста еволуирала како бисмо се заштитили од опасности - онда осетљивије реагујемо на лоше вести. Много више реагујемо на слике гладне деце, него на извештаје о томе како се квалитет исхране у Африци побољшао. И наравно, много дуже се сећамо оних страшних слика.

Један човек који је ово одавно схватио је Доналд Трамп. Присетите се само његовог говора на Републикан­ској национално­ј конвенцији на којој је описао националне недаће „сиромаштва и насиља код куће, и рата и разарања преко границе“. Те исте вечери је наслеђе Хилари Клинтон описао речима „смрт, уништење и слабост“.

„Мало хиперболе никога не може да заболи“, објаснио је Трамп у својој књизи Уметност договора (The Art of the Deal) и његове колеге популисти се с њим слажу. Виктор Орбан у Мађарској или Николас Мадуро у Венецуели нису морали да читају Русоа или да пажљиво проучавају нова научна истраживањ­а из области неурологиј­е, али су схватили суштину. Није битно шта људима говори њихово дневно искуство код куће и на послу, само наставите да им понављате да пословне елите, мигранти или странци ситуацију чине још гором. Много гором! Пре или касније, бирачи ће вам поверовати.

То је један од разлога зашто је популизам толико опасан. И зашто ни идиличне средине као што је Вобегон Лејк нису имуне на њега.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia